Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak proměřím kondenzátor

Ahoj všichni, prosim o radu. rozebral jsem ponorné čerpadlo a potřebuji proměřit rozběhový nebo pracovní kondenzátor 15 piko faradů, (snad jsem to napsal správně). mám normální multimetr, co nastavit a jaké hodnoty přečíst pro zjištění stavu součástky. Když nastavím odpor, tak ukazuje 1 to je že o sobě ty dva vodiče nevědí. Je to znak OK nebo Error
Děkuji.

Předmět Autor Datum
https://www.google.cz/?gfe_rd=ctrl&ei=zWstU4rPEuqk 8weM0YH4Bw&gws_rd=cr#q=jak+zm%C4%9B%C5%99it+konde…
miroslav 22.03.2014 11:55
miroslav
15 piko faradů, (snad jsem to napsal správně) nenapsal. Nejspíš to budou mikrofarady (µF). Nejlíp b…
jirka44 22.03.2014 12:27
jirka44
Kapacita by šla spočítat z procházejícího proudu,u takhle velké kapacity lze použít i síťový kmitoče…
miroslav 22.03.2014 14:13
miroslav
Kapacitní reaktance kondenzátoru 15uF při 50Hz je někde kolem 212ohmů
jirka44 22.03.2014 14:27
jirka44
Lze použít odsud vypocty.html
miroslav 22.03.2014 14:48
miroslav
Jmenovalo se to tuším ICOMET a měřilo to resistory, kapacity i indukčnosti s relativně dobrou přesno…
mirektatra 22.03.2014 21:49
mirektatra
Kdysi jsem dával opravit čerpadlo s elektromotorem. Chvíli jsem v té opravně okouněl, viděl jsem, ja…
Yarda 22.03.2014 23:47
Yarda
Cenný postřeh, díky. čerpadlo vrčí, rozeběhne se až pootočím rotorem. A když jsem hlubinný čerpadlo…
fstary 23.03.2014 00:22
fstary
No, u kondenzátorů je podstatný jiný údaj, než rozměr pouzdra :-D . Kondenzátor má diametrálně menší…
mirektatra 23.03.2014 04:40
mirektatra
Možná by pomohlo pár fotek. Ale viděl bych to na tu opravnu. Ani ne kvůli kondenzátoru, ale hlavně k…
Yarda 23.03.2014 10:41
Yarda
Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje? Vadný kondenzátor mívá spíš než jinou kap…
náhodný 23.03.2014 16:02
náhodný
Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje? Tazatel píše, že se elektromotor sám ne… poslední
Yarda 24.03.2014 08:52
Yarda

15 piko faradů, (snad jsem to napsal správně)

nenapsal. Nejspíš to budou mikrofarady (µF). Nejlíp bude, když sem dáš fotku. Pokud je to opravdu rozběhový kondenzátor 15µF, dá se měřit třeba pomocí multimetru a do serie zapojené žárovky. Nekonečný odpor je správně, znamená to, že nemá zkrat. Ale nevypovídá to nic o kapacitě.

Jmenovalo se to tuším ICOMET a měřilo to resistory, kapacity i indukčnosti s relativně dobrou přesností. Někde to mám doma, ale než bych kondík nespolehlivě měřil, to jej raději spolehlivě vyměním podle "druhotných příznaků závady". Stojí tak pajdu...

Kdysi jsem dával opravit čerpadlo s elektromotorem. Chvíli jsem v té opravně okouněl, viděl jsem, jak u několika čerpadel vzali elektromotor, kondenzátor odštípli a zahodili a dali nový a bez měření. Asi věděli, proč to dělají. Údajně u motorových kondenzátorů provedení MP se časem o dost zmenší kapacita.
BTW: Proč vlastně se v tom čerpadle šťouráš? Ono nefunguje?

Cenný postřeh, díky. čerpadlo vrčí, rozeběhne se až pootočím rotorem. A když jsem hlubinný čerpadlo povolil, motorová část, co má být hermeticky uzavřená, byla pod tlakem, snad oleje, normálně vystřelila z trubky čerpadla jako z kanonu. A v prostoru, kde je umístěn kondenzátor byl rozprsklý olej. asi se teplem zahřál a zplynoval. A na tomhle kondenzátoru nejsou žádné údaje, tak jsem asi v koncích a půjdu potupně do opravny. Na nějakých stránkách jsem viděl vybírat kapacitu podle délky a průměru válečku kondenzátoru. To se mi zdá dost napínavý.
Každopádně díky za postřeh a odpověď.

No, u kondenzátorů je podstatný jiný údaj, než rozměr pouzdra :-D . Kondenzátor má diametrálně menší životnost, než správně provozovaný motor a jakmile začne vlivem degradace izolace ztrácet kapacitu, je to jeho konec. A někdyi motoru, pokud není správně ochráněn před nadproudem...
Že by se velikost kondíku nedala vyčíst ze štítku?! Většinou to tam je napsaný, nebo to bude v dostupné dokumentaci výrobce - prohledej lupou štítek, potom internet. V nejhorším se to dá odvodit z výkonu motoru, porovnáním s jiným motorem, podle průměru drátů vinutí..., ale to pak chce člověka, který se tím zodpovědně zabývá - ne všekutila... :-/

Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje?
Vadný kondenzátor mívá spíš než jinou kapacitu tak zvaný svod, nebo zkrat průrazem izolace dielektrika.
Vadný kondenzátor se někdy pozná podle nafouklé čepičky (u kondenzátorů ve spotřební elektronice) nebo vypopolezlého konce zátky v kondenzátoru (vlivem zahřátí a možná i vaření obsahu kondenzátoru), nebo se to na pohled nepozná. Kondenzátor někdy mívá - měřený odpojený a hlavně vybitý(!) zkratováním a pak se teprve připojí ohmmetr - nějaký trvalý malý ohmmický odpor. Trvalý, protože při připojení ohmmetru na kondenzátor se začne ze zdroje ohmmetru kondenzátor nabíjet a odpor se začne zvyšovat z nuly skoro k nekonečnu, rychlostí danou velikostí kapacity kondenzátoru a vnitřního odporu ohmmetru. Vadný kondenzátor by asi měl zkrat. Ale ani to není jisté.
Pokud je kondenzátor vadný, je škoda času s ním laborovat a dumat nad teorií kapacit, ale koupit nový, nebo si nechat poradit od profesionála specialisty na elektromotory v nějaké opravně motorů a stavební mechanizace.

Pokud máte ručkový ohmmetr (DxM) nebo ručkový měřicí přístroj DU10 a podobné, zkuste měřit odpor kondenzátoru a sledovat, jak ručička po připojení vletí na nulu ohmů a zpočátku rychle a pak pomaleji poleze k vysokým hodnotám řádu kiloohmů. U kapacity 15 mikrofaradů by to mělo být hodně rychle, možná tak vteřinu, dvě, podle typu ohmmetru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru