Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak proměřím kondenzátor

Ahoj všichni, prosim o radu. rozebral jsem ponorné čerpadlo a potřebuji proměřit rozběhový nebo pracovní kondenzátor 15 piko faradů, (snad jsem to napsal správně). mám normální multimetr, co nastavit a jaké hodnoty přečíst pro zjištění stavu součástky. Když nastavím odpor, tak ukazuje 1 to je že o sobě ty dva vodiče nevědí. Je to znak OK nebo Error
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje? Vadný kondenzátor mívá spíš než jinou kap…
náhodný 23.03.2014 16:02
náhodný
Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje? Tazatel píše, že se elektromotor sám ne… poslední
Yarda 24.03.2014 08:52
Yarda

Proč by se měl kondenzátor měřit? Čerpadlo snad nefunguje?
Vadný kondenzátor mívá spíš než jinou kapacitu tak zvaný svod, nebo zkrat průrazem izolace dielektrika.
Vadný kondenzátor se někdy pozná podle nafouklé čepičky (u kondenzátorů ve spotřební elektronice) nebo vypopolezlého konce zátky v kondenzátoru (vlivem zahřátí a možná i vaření obsahu kondenzátoru), nebo se to na pohled nepozná. Kondenzátor někdy mívá - měřený odpojený a hlavně vybitý(!) zkratováním a pak se teprve připojí ohmmetr - nějaký trvalý malý ohmmický odpor. Trvalý, protože při připojení ohmmetru na kondenzátor se začne ze zdroje ohmmetru kondenzátor nabíjet a odpor se začne zvyšovat z nuly skoro k nekonečnu, rychlostí danou velikostí kapacity kondenzátoru a vnitřního odporu ohmmetru. Vadný kondenzátor by asi měl zkrat. Ale ani to není jisté.
Pokud je kondenzátor vadný, je škoda času s ním laborovat a dumat nad teorií kapacit, ale koupit nový, nebo si nechat poradit od profesionála specialisty na elektromotory v nějaké opravně motorů a stavební mechanizace.

Pokud máte ručkový ohmmetr (DxM) nebo ručkový měřicí přístroj DU10 a podobné, zkuste měřit odpor kondenzátoru a sledovat, jak ručička po připojení vletí na nulu ohmů a zpočátku rychle a pak pomaleji poleze k vysokým hodnotám řádu kiloohmů. U kapacity 15 mikrofaradů by to mělo být hodně rychle, možná tak vteřinu, dvě, podle typu ohmmetru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru