Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stříkaná omítka?

Dobrý den, mám problém. Podezdívka zahradní chaty je z šalovaného betonu a po mnoha letech její vzhled už není nic moc. Je zvětralá, odpadávají koláče betonu a povrch šupinatí a olupuje se. Přemýšlel jsem o nějakém obkladu, ale 22 m2 obkladaček je nad finanční možnosti seniora. Vzpomínám si, že kdysi se omítaly zdi pomocí koštěte, nebo nějakým mlýnkem, ale nikde na internetu jsem žádný takový postup nenašel. Asi neumím správně zadat dotaz. Pokud by někdo uměl poradit postup přípravy podkladu, složení a nanášení malty, byl bych velmi vděčný.

Předmět Autor Datum
no spis pohledat tady http://kutilska.poradna.net/q/view/24057-jak-se-de la-brizolit? a tady by odpo…
petruna 09.03.2014 00:21
petruna
Ano, děkuji za radu - hledal jsem až se ze mě kouřilo. Bohužel jsem se dohledal právě ke stříkané bř…
albert 09.03.2014 00:54
albert
No já si jako malý kluk pamatuji, že v karbu měl zedník rozdělanou omítkovou směs, do karbu máčel ko… nový
Ten z vesnice 04.10.2023 15:02
Ten z vesnice
Tak to si pamatujete špatně.Tím koštětem se uhodilo do kousku násady v druhé ruce a omítková směs ná… poslední
Lubomír 04.10.2023 16:53
Lubomír
Břizolit je v podstatě obyč omítka. JENOM: používal se ve vyšším podílu ostrý písek jako do betonu,…
čumil_old 09.03.2014 14:33
čumil_old
Jen dodám, že "mlýnku" se také říká "čert" - zhusta se tak prodává něbo i půjčuje... nový
nocturne.op.15 09.03.2014 18:43
nocturne.op.15

Ano, děkuji za radu - hledal jsem až se ze mě kouřilo. Bohužel jsem se dohledal právě ke stříkané břízolitové omítce. Myslel jsem však, že existuje nějaká jiná (vápenocementová, nebo jaká nevím, ve stavebních pracích jsem úplné tele), která se nemusí škrabat a jde nastříkat přímo na ten (samozřejmě vyspravený) beton. A protože jsem tady prásknul svou zednickou neznalost, čekal jsem třeba radu týkající se poměru složek malty, nebo jestli mám ten beton něčím napenetrovat. Pokud zde je ještě stále kutilská poradna.

No já si jako malý kluk pamatuji, že v karbu měl zedník rozdělanou omítkovou směs, do karbu máčel koště vyrobené z tzv. "chcáče" a tím koštětem mlátil do stěny a nanášel vrstvu omítky na stěnu bez jakékoliv penetrace. Omítka s tzv. cecíky drží desítky let dodnes, neodpadl z ní ani kousek. Dnes jsou na všechno různé draze placené vymoženosti (přednátěry, nátěry a pod.) a výsledek je po pár letech takové omítky ve srovnání s postupy před 50 lety žalostný.....
Ono to souvisí i s tím, že dříve měli lidé TV 25 let a pračky jim vydrželi ještě déle. Žilo se, radosti a starosti byly také a hlavně v podnikání, ve výrobcích a v řemesle poctivost, o které se nám dnes jenom zdá.

Tak to si pamatujete špatně.Tím koštětem se uhodilo do kousku násady v druhé ruce a omítková směs nárazem odstříkla na stěnu.Viděl jsem to mnohokráte.Udělat to rovné a pěkně souvislé byl kumšt.
Když už jsme u těchto prací,moje babička měla v kuchyni na stěnách malé barevné hvězdičky.Můj otec byl u toho když to malíř tvořil,barvu nabral do pusy a vyšprknul trošku na stěnu,hvězdičky docela pravidelné.:-)

Břizolit je v podstatě obyč omítka. JENOM: používal se ve vyšším podílu ostrý písek jako do betonu, byl prosátý na stejnou velikost zrna, přidávala se do něj slída. Nahodilo a uhladilo se to na jádro v tenké vrstvě a pak se škrábal dřevěným hladítkem s natlučenými hřebíky, kousky pilových listů a podobně. Stejná zrnitost udělala relativně pravidelný vydrolený hrubý povrch. Přes koště se neškrábal, namočilo se březové koště do řídké malty a praštilo se přes dřevěnou tyčku. Malta odlétla a naprskla se na zeď. Obdobně funguje i ten mlýnek.
Ještě také existuje přípravek spravbeton.
http://www.hasoft.cz/specialni-maltoviny/opravy-a- prilnavost/spravbeton-th.php
Břizolit se dá koupit i dnes.
http://www.sedlecky-kaolin.cz/cz/stavebni-material y/suche-omitky.htm

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru