Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vstřikovací lis domácí výroby

Zdravím, přemýšlím nad výrobou domácího vstřikovacího lisu. Měl by s tím někdo zkušenosti? Na youtube jsou ukázky vyhledatelné pod hesly homemade injection molding. Nevypadá to nějak zvlášť složitě akorát místo vertikálního způsobu bych zvolil horizontální, motorkem otáčející se šroubovice a na místo ručního tažení vzduchový píst který by byl dostatečně silný a (?rychlý?). Otázka je jak budou hotové výrobky ve skutečnosti vypadat a vychytat mouchy. Třeba co ten vzduch uvnitř formy? ten se vytlačí do šroubovice během tlaku? A kolik by vlastně stálo nechat si vyrobit formu? Nerozumím těmto věcem, ale láka mě to, pokud by někdo měl zkušenosti nebo nápady, napište a poznámky typu když o tom nic nevíš se o to nestarej si prosím odpusťe

watch

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj Docela mě toto video rozesmálo, tato metoda není vhodná pro vsříkování plastů. Na to abys uděla… nový
TomasK 20.05.2014 21:01
TomasK
Dobrý den, jsem tu sice nový, ale Váš příspěvek jsem musel okomentovat. Bez patřičných znalostí bych… nový
Skroty 06.12.2014 14:15
Skroty
Zdravím, vím že se jedná už o mrtvé téma ale mám k tomuto tématu taky dotaz.... Respektive jestli za… nový
IkaSGC 15.04.2016 15:28
IkaSGC
v autorežime ano ,pokial vymyslíš prefektnú reguláciu postupného ohrevu minimálne v 5-tich zonach s… nový
audax 15.04.2016 22:20
audax
Tak to by problém být neměl. Funkce by byla stejná jako u pákového ručního lisu jen s tím rozdílem ž… nový
IkaSGC 18.04.2016 06:58
IkaSGC
ak to problém nieje,tak smelo do toho,pokial vyriešiš ohrevy s velmi presnou reguláciou,budeš vedieť… nový
audax 18.04.2016 10:19
audax
O teploty a různé stavy by se staralo PLC symatic..... Pořád je ale otázka jak vymyslet z dostupných… nový
IkaSGC 18.04.2016 10:51
IkaSGC
napr.starý vyradený mäsiarsky mlyn na mäso,banský závitový vrták a rúra z odolného kovového materiál… nový
audax 18.04.2016 20:32
audax
dělat si lis domů nemá smysl existuje spousta lisů použitých za cca 10 tis. Otázkou je zda vůbec pot… nový
vstřikolis 03.11.2016 21:08
vstřikolis
Dobrý den,mám podobné zařízení domácí výroby a na maloseriovou výrobu se osvědčil.Potřebujete pouze… nový
Pneumaticklima 18.12.2019 06:29
Pneumaticklima
Vstřikolis i s extrudérem se dá vyrobit, ale je to zbytečné, starý ale stále funkční lis se dá koupi… nový
umfa 18.12.2019 14:33
umfa
Jak jsem naznačil,lis je na maloseriovou výrobu.Na formy je použit kvalitní dural a jádra jsou mosaz… nový
Pneumaticklima 19.12.2019 07:46
Pneumaticklima
Zdravím,je několik způsobů jak se dostat k výliskum vlastní konstrukce.Nechat vyrobit je příliš drah… nový
Pneumaticklima 20.12.2020 09:09
Pneumaticklima
ciste teoreticky hand, plunger injection molding https://www.instructables.com/Home-Injection-Moldi… nový
mdgarf 15.03.2023 15:19
mdgarf
Tos vyhrabal 9 let starý dotaz jen proto, abys nám ukázal, že umíš používat Google? :-? poslední
host 15.03.2023 15:28
host

Dobrý den, jsem tu sice nový, ale Váš příspěvek jsem musel okomentovat. Bez patřičných znalostí bych se do stavby vůbec nepouštěl. Pokud to budete užívat opravdu jen pro domácí potřeby doporučuji 3D tiskárnu, která Vás přijde násobně méně než stavba stroje, který stejně nebude fungovat.

Zdravím, vím že se jedná už o mrtvé téma ale mám k tomuto tématu taky dotaz.... Respektive jestli zakladatel nějak pokročil a případně jestli by někdo nevěděl jak na vstřikovací šnek ?

Nejlehčí provedení by byl upravený sds vrták uložený v příslušném obalu. Chod by byl samozřejmě klasický tedy otáčením vrtáku (šneku) by byla směs míchána a vlivem teploty tavena, jakmile by šnek tlačil směs k trysce tak by se vysouval ven. Až by natlačil potřebné množství tak by celý obsah komory byl pneumatickým pístem vtlačen do formy. Výroba forem by se dala zajistit odléváním a případným opracováním hliníku. Kleštiny na formu nemusím vymýšlet jelikož kámoš už donesl kleštiny ze vstřikolisu a válí se mi v garáži.
Čistě teoreticky, pokud se podaří vymyslet onen šnek, tak by celý vstřikolis mohl fungovat i v auto/poloautomatickém módu. Na takové to domácí kutění by kvalit a výrobku mohla být dostatěčná a a minimálně srovnatelná s manuálními lisy... Možná lepší.

v autorežime ano ,pokial vymyslíš prefektnú reguláciu postupného ohrevu minimálne v 5-tich zonach s odchýlkou +/-0,5°C a budeš presne vedieť zloženie použitého polyméru,PE sa taví bez degradácie pri cca 140-175°C,PP pri 190-240°C podla typu hustoty a zabezpečíš,aby celý objem polyméru nebol v šneku viac ako 20 min,inak okamžite nastáva degradácia až uholnatenie alebo horenie,a zároveň si zistíš ktorý polymér vyžaduje na zapracovanie šnek so závitmi s kompresným pomerom 1:1 a ktorý 1:4,aby Ti z toho vyliezla použitelná hmota,ktorá sa natlačí do formy bez toho,aby nenastalo okamžité tuhnutie,zmrašťovanie a iná deformácia pri strate teploty a chladnutí výlisku.....

ak to problém nieje,tak smelo do toho,pokial vyriešiš ohrevy s velmi presnou reguláciou,budeš vedieť typ používanéhopolyméru,môže sa to aj doma "na kolene" podariť,treba si len zapamätať rizikové faktory,: vstrekovacie a nanášacie polymérymajú zlomovú degradačnú teplotu obvykle okolo 175°C a vyžadujú kompresný pomer 1:4,rôznoúčelové majú zlomovú teplotu obvykle 210°C ,kompresný pomer 1:1 a po vytuhnutí zväčšujú svoj objem o 49-69% podla typu a hustoty,s tým treba počítať pri dávkovaní hmoty do formy,to už si treba potom vyexperimentovať u konkrrétneho používaného typu

dělat si lis domů nemá smysl existuje spousta lisů použitých za cca 10 tis. Otázkou je zda vůbec potřebujete vstřikovací lis. Na trn potřebujete formy a ty jsou velmi drahé ale udělá se s nimi třeba milion výlisků za pár halířů. Pokud chcete malé serie či kusy tak bych doporučil odlévání plastů. Je to sice pomalejší ale levnější. vím o čem mluvim. Lis mám viz.: www.hmozdinky.cz

Dobrý den,mám podobné zařízení domácí výroby a na maloseriovou výrobu se osvědčil.Potřebujete pouze pneumatický válec 150-200mm,topná tělesa,teplotní regulátor a kompresor 12 bar.Náhled pneumaticklima.webnode.cz prohližeč Firefox.

Vstřikolis i s extrudérem se dá vyrobit, ale je to zbytečné, starý ale stále funkční lis se dá koupit opravdu docela levně. Ten vyráběný je navíc spíš jen jako důkaz, že to jde, kupovaný se dá i doopravdy použít. Po lisech překupníci obráběcích strojů nepasou, to si skoro nikdo do garáže nedá jako třeba soustruh, takže ceny se drží dole. Forma je drahá. Sto tisíc úplně klidně (za nějakou velmi jednoduchou). Lepší je nějakou formu sehnat a do ní si dělat vlastní vložky. Ty mohou být i z hliníku, třeba ze slitiny 7075 - to se dá už obrábět i na lepší domácí CNC frézce. Vydrží to sice jen řádově tisíce výstřiků, ale na domácí lisování je to ideál :-)

Jak jsem naznačil,lis je na maloseriovou výrobu.Na formy je použit kvalitní dural a jádra jsou mosazná.Díly jsou sešroubovány a skolíkovány.Takto se dají vyrobit i relativně složité výlisky.Samozřejmě musí být potřebné strojní vybavení.Viz díly pneumatického ventilu.Samozřejmě nelze hovořit o nějaké produktivitě,ale spíš o prototypech na rozumné konstrukční a vzhledové úrovni.

Zdravím,je několik způsobů jak se dostat k výliskum vlastní konstrukce.Nechat vyrobit je příliš drahé.Kupovat stroj je sice lepší,ale musíte mít jistotu že se to vyplatí.No a potom zbývá vlastní konstrukce.Netvrdím,že je to jednoduchý způsob,musíte mít strojní vybavení a nějaké znalosti.Přesto jsem na zařízení,které jsem popsal vylisoval stovky výlisků k naprosté spokojenosti.Viz příloha.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru