Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem škrábání barvy ze zdi

Zdravím,
chci se zeptat zda nemá někdo nějaký trik jak si ušetřit práci. Dneska jsme začli škrábat starou barvu ze stěn, která tam už je hodně dlouho, ale jde to hrozně a to asi proto, že tam někdo maloval asi 3 vrstvy, každá jinou barvu a na různých místech. Na některých místech jde ta první celkem fajn, ale ty pod ní to je bída. Zkoušeli jsme stříkat vodou a trochu lepší ale chci se zeptat existuje ještě něco takové jak si tu práci usnadnit?
Dík za každou radu.

Předmět Autor Datum
jo dobře naklížené batvy to je dílo...myslím že není nic rozumného...jedině odrhnout mřížkou na sádr…
paul 21.02.2014 19:48
paul
Doufám, že to neškrábete na sucho. Chce to namočit a počkat do změknutí barvy. Pokud jsou stěny velm…
Zerozero 21.02.2014 20:26
Zerozero
mně se osvědčilo škrábat zeď ne špachtlí, ale otočenou zednickou lžící, nechá se na ni pěkně přitlač…
hlinik 21.02.2014 21:23
hlinik
Chce to tvrdou škrabku špachtle je na to moc měkká. http://www.rajmaliru.cz/files/_250x250/malirska-…
Vanas 21.02.2014 22:19
Vanas
existuje ještě něco takové jak si tu práci usnadnit? Kolega si vyrobil jakousi uzavřenou lopatičku…
náhodný 22.02.2014 10:11
náhodný
vanas: ...přál bych ti škrábat ze zdi latexovou voděodolnou barvu... Máš recht, kdo to nezažil, neu…
náhodný 22.02.2014 10:16
náhodný
Ano. Po dnešním 3-hodinovém škrábání 3 m2, kde je několik vrstev normální barvy, potom jakási omyvat…
Ioe 19.09.2015 23:12
Ioe
Kýbl, do něj nastrouhat jádrové mýdlo, nebo jelena, rozpustit. Nanášet štětkou, počkat až malba změk…
Henessy 20.09.2015 21:54
Henessy
já měl skladbu primalex bílý/primalex žlutý/stará žlutá omítka/hlinka v paneláku. Primalexy jsem nam… poslední
Martin123456789 22.09.2015 23:05
Martin123456789

Doufám, že to neškrábete na sucho. Chce to namočit a počkat do změknutí barvy. Pokud jsou stěny velmi savé, namočit opakovaně.
Staré klížené hlinkové nátěry chce namáčet méně, aby se nepatlaly. Tyto nátěry po rozmočení je možno i smýt.
Novější nátěry na bázi akrylátových pojiv, (primalex) se po namočení nerozmáčejí, ale změknou a mírně nabobtnají.
Tyto nátěry se namočí, třeba postřikovačem a čeká se do změknutí nátěru. Případně se namočení opakuje. Průběžně se to zkouší a škrabe se až to dobře jde. Postupuje se po částech, abychom plochu stihli, než znovu uschne. Pokud je stěna hladká, tak musí jít starý nátěr dolů v pásech na šířku špachtle a neměl by být problém.

existuje ještě něco takové jak si tu práci usnadnit?

Kolega si vyrobil jakousi uzavřenou lopatičku s ostrou přední hranou jako špachtle, široká asi tak 20-25 cm s uzavřenými bočnicemi a oškrabaná malba mu padá do lopatičky a hned to vysýpá do kýble, aby neměl pod nohama bláto.

Případně je možné si pod špachtlí v místě škrabání přidržovat normální plechovou asi 30 cm širokou kuchyňskou lopatku na smetí a oškrábanou malbu opět sypat do kýble.

Na podlahu zásadně nedávat igelit! Každá kapka barvy, malby, vody, blátíčka se ihned našlápne na podrážku a každým krokem se šíří dál a dál. A hlavně to šíleně klouže.

Vhodný je nějaký dobrý podklad, například nějaké velké papíry, aby se sypké drobky nedostaly až na podlahu a na to jako nášlanou a pracovní vrstvu rozložené krabice vyřazené obchodu nebo od lednice, televize, atd. z vlnité lepenky. Po oškrábání stěn se dá zbytek malby nahrubo nabrat lopatkou a smetáčkem a vysypat, aby na malování už bylo čisto pod nohama. Ušetří to čas na úklid a lépe s v tom pracuje. I když profíci to neřeší, jejich čas je drahý, tak to udělají najednou a špinavou podlahu uklidí úklidová služba.

vanas: ...přál bych ti škrábat ze zdi latexovou voděodolnou barvu...

Máš recht, kdo to nezažil, neuvěří. Nátěry latexem nebo dokonce kvalitní olejový nátěr stěn z poloviny minulého století, které se dávaly na stěnu napuštěnou fermeží drží tak, že se to musí osekat, nebo obložit palubkami, protože to ze zdi prostě nejde, je to přímo v podstatě hmoty. Ale to jsem odbočil od tématu.

Ano. Po dnešním 3-hodinovém škrábání 3 m2, kde je několik vrstev normální barvy, potom jakási omyvatelná barva a na ní ještě několik milimetrů disperzní barvy... přičemž na stěnu i zatíkalo, tak je místy nabobtnalá omítka... to je žůžo!

já měl skladbu primalex bílý/primalex žlutý/stará žlutá omítka/hlinka v paneláku. Primalexy jsem namočil a jelikož to bylo několik vrstev šlo to dolů dobře špachtlí. Hlinku jsem oškřábal velkým ocelovým kartáčrm po částečném namočení. Je to pakárna, tam kde omítka drží málo je lechčí to oškrábat až na panel a natáhnout to nanovo, zabrání se tím pozdějšímu opadání omítky. U nás na bytě se stačilo o omítku silněji opřít a padala sama, někde to nešlo pomalu ani majzlíkem... Takže po oškrábání ta stěna vypadala jak dalmatin, někde to padalo samo a někde to nešlo vůbec.

Pokud necháte původní omítku, a nejste si jistí pevností, raději to vyztužte perlinkou, zamezíte tím praskání nové omítky, po té dřině co vás čeká by to jen naštvalo. My byt škrabkali po práci o víkendech cca měsíc. Samozřejmě k radosti sousedů, kteří nám to moc neulehčili...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru