Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem spojka na el. dráty

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat v kterém obchodě koupím takové ty spojky na přerušené nebo přecvaknuté el. dráty o malém průměru několika mm a napětí 12V. Ta spojka to je kovový váleček s přepážkou uprostřed a izolací která přesahuje oba konce. Dostal jsem to za úkol koupit od táty ale nějak teď nevím jestli spíše v železářství, nebo v běžném elektro shopu, nebo nějakém jiném specializovaném elektro.

Děkuji za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Take veci sa predsa zasadne pajkuju, a da sa na to zmrstovacia buzirka (teplom napr. od zapalovaca s…
MM.. 22.02.2014 10:43
MM..
Zdarvím, tak tak. Dělá se tam tzv. automobilní spoj. Dráty se oholí, tak na délku 10 mm a zakroutí s…
trtr 22.02.2014 12:29
trtr
Cokolvek zakrutene je nahovno ak to neni pajkovane, je tam odpor vznika tam ubytok napatia oxiduje t…
MM.. 22.02.2014 18:24
MM..
Pájení není ideální všude. Pokud půjde třeba o lanko v autě, je docela slušná šance, že se letovaný…
Ara 24.02.2014 07:02
Ara
Na to tam je ta zmrstovacia buzirka aby sa tam nic neutrepalo. (P.S. navyse ak to nepajkuje magor ta…
MM.. 24.02.2014 18:03
MM..
U lanka, pokud má být spoj pevný, musí pájka proniknout mezi jednotlivé drátky, tím ztratí pružnost.…
Ara 24.02.2014 20:01
Ara
U spoje dvou dratu v lufte to tak nevadi. Vadi, kdyz clovek pripaji drat v aute k necemu pevnymu, to… poslední
bahno 24.02.2014 21:50
bahno

Zdarvím, tak tak. Dělá se tam tzv. automobilní spoj. Dráty se oholí, tak na délku 10 mm a zakroutí se zvlášť a pak se zakroutí do sebe v ose. Smozřejmě před tím se na jeden navleče smršťovačka. Po zapajení je přetáhne smršťovačka a zahřeje se. Toto je nejspolehlivější. Dělali jsem to vždy u tažných zařízení. Použít tam třeba takové ty zavírací spojky s plechem, tak to bylo na houby a akorát to přestřihlo dráty.

Kdo neumí, ale pájet nebo je líný, tak mechanicky lisovat je jediná možnost. Dávat čokoládu jak v bytě je v autě prasárna.

Cokolvek zakrutene je nahovno ak to neni pajkovane, je tam odpor vznika tam ubytok napatia oxiduje to po case to robi problemy ktore ani svaty nenajde pricinu. Take veci sa zasadne pajkuju (//edit: samozrejme alebo krimpuju profesionalnym naradim). Cokolvek ine je uplna prasiaren nespolahliva keby mi take daco urobil napr. autoservis tak by som ich tam prisiel nakopat vsetkych.
(a nechapem co je treba na pajkovani umet, prilozis k sebe das tam pajku a zahrejes pajkovackou. Pajkovat sa daju medene draty, hlinikove sa pajkovat nedaju)

Pájení není ideální všude. Pokud půjde třeba o lanko v autě, je docela slušná šance, že se letovaný spoj, díky ztrátě pružnosti, v místě spoje utřepe. A cínový mor taky není žádný vymysl. Na některé aplikace je víc hodí jiný způsob spojování.

Na to tam je ta zmrstovacia buzirka aby sa tam nic neutrepalo. (P.S. navyse ak to nepajkuje magor tak ten spoj nema viac jak 2mm)
P.S. a k tomu moru - pajka neni cisty cin ale zliatina. Keby sa ti pajkovane veci v mraze rozpadali, tak sa ti rozpadne palubny pocitac aj vsetko. Cim myslis ze to je vsetko pospajane tie suciastky? Dnesne auta maju desiatky pocitacov (uz moje 10rocne ma 22 mikrocontrollerov na roznych miestach) a samozrejme ze t oje vsetko napajkovane na nejakych plosakoch.

U lanka, pokud má být spoj pevný, musí pájka proniknout mezi jednotlivé drátky, tím ztratí pružnost. V místech, kde je pájka vystavená nižším teplotám se používá speciální s jiným složení. Kdysi se používalo více olova, to je teď zakázané. Prostě v některých případech je vhodnější spojovat vodiče jinou technologií.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru