Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klimatizace

Ahoj všem mám vůz BMW 528i rok 96 v zimě mám ve voze nastavenou teplotu na 21 stupňů a rozdělení vzduchu na auto klimatizace neběží

Dále mám mondeo rok 2004 teplotu také na 21 stupňů a ale když dám auto rozsvítí se kontrolka A/C proč běží kompresor klimi??Umí snad v nějakých vozech i topit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Klimatizace je tepelne cerpadlo - na jedne strane hreje, na druhe chladi. Nektere umi tyto strany pr…
gilhad 29.12.2013 15:03
gilhad
To, že to tepelná čerpadla běžně umí, je jasné a známé. Ale jen tam, kde to má nějaký smysl. Jaký má…
mirektatra 29.12.2013 15:12
mirektatra
Proto jsem to sem psal nejde mi na rozum proč u mondea při vytápění má běžet klima když za 3 kilomet…
David.Zidka 29.12.2013 15:20
David.Zidka
Taky nevim, ale videl bych moznou vyhodu prave pro ty chvile, nez se motor ohreje, pripadne pokud cl…
gilhad 29.12.2013 20:07
gilhad
... a čím si myslíš, že se točí kompresor klimatizace? :)) Nejde o účinnost, ale o to, že odpadní te…
mirektatra 30.12.2013 10:45
mirektatra
myslel jsem, ze elektrinou. Ale klimu v aute nemam, tak slo jen o domnenku
gilhad 30.12.2013 11:56
gilhad
je zbytečné generovat elektrickou energii točením altíku, aby se následně elektřina opět měnila na t… poslední
touchwood 31.12.2013 09:50
touchwood

Klimatizace je tepelne cerpadlo - na jedne strane hreje, na druhe chladi. Nektere umi tyto strany prohodit, takze v zime hrejou uvnitr a chladi venku, v lete chladi uvnitr a hrejou venku.

To, že to tepelná čerpadla běžně umí, je jasné a známé. Ale jen tam, kde to má nějaký smysl. Jaký má smysl používat na vytápění tepelné čerpadlo u auta, kde je přebytek již použitelného tepla (získaného spalováním pohonných hmot)? Proč amortizovat drahé tepelné čerpadlo, odebírat výkon motoru - paliva na jeho pohon a vytápět tak kabinu, když na druhé straně palivo -teplo z chladiče- vypouštíme jako přebytek do okolí?
Ne, nevěřím, že je některé auto se spalovacím motorem vytápěno tepelným čerpadlem. Klimatizaci v souběhu s vytápěnám jsem používal pro snížení vlhkosti vzduchu ve vozidle, ale nevím, zda to "automat" umí rozeznat sám. Snad jedinou /nevím na kolik rozumnou/ možností, je zónové vytápění, kdy na jedné zóně nastavím teplotu, kdy je třeba vytápět a ve druhé zóně chci teplotu tak nízkou, že je třeba klimatizovat. Tak chytrá automatika by ale měla být natolik blbuvzdorná, že by neměla akceptovat tak rozdílné nastavení teplot. Nebo, že by to bylo výrazem nezměrné vrtošivosti bohatých majitelů takových aut? :-D

Proto jsem to sem psal nejde mi na rozum proč u mondea při vytápění má běžet klima když za 3 kilometry je ohřátý motor a topím z motoru neřeknu kdyby to opravdu umělo tak aby auto bylo rychleji vyhřáto ale zase na úkor spotřeby se to nevyplatí .

Taky nevim, ale videl bych moznou vyhodu prave pro ty chvile, nez se motor ohreje, pripadne pokud clovek nekde ma stat dlouho a nechce porad tocit motor - ta klima ma prece jen vyssi ucinnost, nez prime spalovani.

je zbytečné generovat elektrickou energii točením altíku, aby se následně elektřina opět měnila na točivou energii v kompresoru klimy. Běžně se to dělá standardním náhonem na kompresor z klínového řemene motoru. Navíc je tam samočinná spojka, která kompresor od toho náhonu v případě nepotřeby odpojuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru