Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plíseň za kuchyňskou linkou

Mám 2 roky starou kuchyňskou linku. Linka je postavena u severní stěny. Postor pod kuchyňskou linkou je rozdělen myčkou (je až na zem). V pravé části je sporák a skříňka 40cm. Zjistil jsem že pod sporákem a skříňkou vzniká plísen. Po vaření je zed orosená.
Nemáte někdo zkušenosti co s tím?

Předmět Autor Datum
Zkušenost s plísní či s odstraněním?
milan.cukrar 16.12.2013 20:37
milan.cukrar
odstranění vím jde mi o to jak to vyřešit aby se plíseň neopakovala
kpz3 18.12.2013 09:17
kpz3
kpz, na jednoduchou otázku bývá složitá odpověď. Povrchová teplota stěny je nižší jak rosný bod. Pro…
milan.cukrar 18.12.2013 11:26
milan.cukrar
Prosel jsem tim take:-( Na jare zatepluji cely dum. Jinak momentalni reseni je savo a po zaschnuti(p…
pospa65 18.12.2013 13:21
pospa65
Nejlpépe zateplit. také by pomohlo kdyby se za kuchyńskou linkou více "točil vzduch". já jsem doma…
jvdc 18.12.2013 13:39
jvdc
Z fyziky je známo, že tepelně izolační vlastnosti nějaké konstrukční vrstvy závisí na použitém mater…
milan.cukrar 19.12.2013 11:06
milan.cukrar
ja mel ten samy problem nechal jsem si za kuchyn natahnout trubky od topeni a zatim klid uvidime jak…
vanasis 22.12.2013 10:45
vanasis
Můžu se zeptat, zda plíseň zmizela, když jste pod linku dali trubky od topení. Máme totiž po rekonst…
jeniki89 07.01.2014 12:10
jeniki89
zatim tam nic nemam. ale nechci to zakriknout! Na jare zateplujem tak to bude asi 100% jistota
vanasis 16.01.2014 23:37
vanasis
Jelikož se nám to stalo také, vyřešili jsme to k plné spokojenosti natažením trubek z vedlejšího pok…
DJackCZ 20.01.2014 01:28
DJackCZ
Řešíme stejný problém a po pročtení mnoha diskusí a rad se chystáme také natáhnout trubky topení, ta… poslední
Evicen 12.07.2014 12:33
Evicen

kpz, na jednoduchou otázku bývá složitá odpověď.
Povrchová teplota stěny je nižší jak rosný bod. Proto dochází ke kondenzaci.
Bez měření teploty a vlhkosti jen dohaduji.
Je třeba zvýšit povrchovou teplotu stěny. Buď zateplení stěny z venku. Jaké je složení stěny? Občas pomůže foukat teplý vzduch za skříně.

Musíte dát více info, měříte teplotu za skříní?

Prosel jsem tim take:-( Na jare zatepluji cely dum. Jinak momentalni reseni je savo a po zaschnuti(pomoct si ventilatorem) natrit misto kde se plisen vyskytuje hasenym vapnem trebas v pomeru 2 ku 1. Je to docasna pomoc a nejaky cas to funguje. Nezapomente minimalne trikrat denne intenzivne vyvetrat, trebas otevrenim ventilacek minimalne na 3 minutky. Asi vas nemine budto zateplit a nebo antikondezacni nater ktery chladne mista docasne eliminuje.

Nejlpépe zateplit.

také by pomohlo kdyby se za kuchyńskou linkou více "točil vzduch".

já jsem doma takováto místa natřel produktem : Eternal IN Thermo což mi pomohlo na 90% míst. Ostatních 10% jsem ještě natřel Mikostopem a po plísni ji ani památka :-)

Z fyziky je známo, že tepelně izolační vlastnosti nějaké konstrukční vrstvy závisí na použitém materiálu, tedy na jeho součiniteli tepelné vodivosti vyjádřené ve W/m.K a dále pak na tloušťce použitého materiálu. Z fyzikálního rozměru součinitele tepelné vodivosti je zřejmé, že tepelný výkon procházející konstrukcí je tím menší, čím je větší tloušťka izolační vrstvy.
Propagované nátěry, označované jako tepelně-izolační, se nanášejí v tloušťce cca 0,5 – 1 mm.
Při těchto tloušťkách jsou tepelně-izolační vlastnosti nátěru zanedbatelné, oproti klasicky používanému polystyrénu, minerální vlně nebo dalším izolačním materiálům, u kterých jsou běžně používané tloušťky 6-8-10 i více cm. Dále dodavatelé tepelně izolačních nátěrů nikde neudávají technické vlastnosti, které by vlastnosti nátěru nějakým způsobem definovaly (součinitel tepelné vodivosti, tepelný odpor nátěru apod.). Zmiňovaný odraz tepla od stěn zpět do místnosti rovněž není doložitelný provedeným měřením.
V žádném případě nelze tyto nátěry srovnávat s tepelnou izolací z tradičních materiálů a nelze předpokládat, že nátěrem odstraníme případné tepelné mosty způsobené nevhodným provedením částí stavby.
Výhodou nátěrů je spíše protiplísňový účinek a barevné sjednocení povrchu vnitřní stěny. Nevýhodou je pak vyšší cena. Protože nejsou definovány tepelně-izolační vlastnosti nátěrů, nelze ani vyhodnotit ekonomickou návratnost vynaložených nákladů.

zdroj: Poradna EKIS
45098

Jelikož se nám to stalo také, vyřešili jsme to k plné spokojenosti natažením trubek z vedlejšího pokoje za linku - smyčka z mědi těsně nad zemí. Plísně jsme se zbavili normálně Savem proti plísni (smrdí, ale pomohlo) a od té doby co se za linkou topí, nikde po plísni už ani stopa. Linku nám montovali 2004 a od 2005 to máme s topením pomocí té smyčky. Sice jsme tam pak chtěli dodělat ještě termoventil, ale potom už se nám nechtělo zase celou linku odtahovat a znovu to předělávat. Takže to asi až někdy s novou linkou :-)

Řešíme stejný problém a po pročtení mnoha diskusí a rad se chystáme také natáhnout trubky topení, tak doufám, že to pomůže. Našla jsem také produkt Heisse Rohre, ale řekla bych, že trubky od topení budou levnější variantou. Děkuji všem za příspěvky, pomohlo mi to při rozhodování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru