Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení světla-koupelna

Dobrý den, moje drahá přítelkyně si udělala radost a koupila světlo do koupelny nad zrcadlo.K mojí radosti to ovšem moc nebylo.Ze stěny mám dvojlinku,která vede od vypínače, fázi a kostru, jenže ve světle je čokoláda se dvěma drátama (hnědým a modrým)a šroubek na ukostření.Jak to zapojit,abych náhodou o miláčka nepřišel nebo naopak.Předem moc děkuji za radu či odpověd.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravim mel bych takovy dotaz na normy v koupelnach .znamy potrebuje pomoc se zapojenim . rekonstru…
lukas19989 17.03.2018 07:24
lukas19989
Proudový chránič je všude vřele doporučený (s výjimkou lednice a pod.), v koupelně dokonce snad povi… poslední
ml1 19.03.2018 16:47
ml1

zdravim

mel bych takovy dotaz na normy v koupelnach .znamy potrebuje pomoc se zapojenim .
rekonstruje koupelnu a pomne chtel jestli bych mu nezapojil do koupelny jednu zasuvku bude to blizko umyvadla dodrzeli bychom normu od hrany jsou 20 cm a od baterie je 60 cm ? a od zemne 120 min uz jsi to moc nepamatuji pokud se mylim opravte mne . no nechce to tahat od jisticu ale chtel by tam dat jen zasuvku s chranicem a tato zasuvka by byla natazena od zasuvky z chodny v koupelne by natom mel zapojeny pouze holici strojek ci fen pro zenu ... + tam chce udelat svetlo na strop to nemusi byt prez chranic ? a svelta na wc dekuji za odpovedi .

Proudový chránič je všude vřele doporučený (s výjimkou lednice a pod.), v koupelně dokonce snad povinný. Kromě toho v koupelně musí být doplňková ochrana v podobě ochranného pospojování (vše kovové, možná kromě zárubní dveří, se musí pospojovat vodičem průřezu min. 4mm2 v mědi). Tolik teda doplňkové ochrany neživých částí (pospojování) a živých částí (chránič).
Světla nebývají běžně přístupná dotyku, takže tam proudový chránič není nezbytný, ale nic se jím nezkazí (a když budete chtít vyměňovat žárovku mokrýma rukama, tak třeba vás ochrání před tragedií). I když, když o tom tak přemýšlím, světlo je mimo dosah, ale co vypínač.

Možná bude lepší svěřit to někomu, kdo má platnou kvalifikaci podle vyhlášky 50/1978 (aspoň §6) v tomto oboru, protože ten by to měl vědět. Abych pravdu řek, mám §6 a §11 této vyhlášky, ale bytové instalace běžně nedělám, takže takové podrobnosti nevim, takže kdybych to dělal, budu si muset podrobnosti taky zjišťovat.

Osobně bych koukal, v jakém stavu je ten rozvod, na který se chcete napojit. Jestli je z hliníku, rovnou bych od toho dal ruce pryč. Stejně jako jestli je ještě dvouvodičový, to nesmělo být v koupelnách ani předtím. Jaká byla instalace v té koupelně předtím? Nebo je to koupelna z doby, kdy v koupelnách nesmělo být nic kromě světla (tedy i vypínač býval vně). Osobně si myslím, že by to bylo lepší natáhnout od jističů, stejně tam budete muset dávat ten chránič, takže zásahu do bytové rozvodnice se nevyhnete. A mérmomocí šetřit na kousku kabelu, předpokládám, že v té rekonstrukci se utopilo víc, než pár stovek, které bude ten kabel stát.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru