Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odstranění laku z měděného drátu

Zdravím všechny kutily elektroniky. Mám na vás dotaz, jak odstraňujete lakování z měděných drátů po navinutí všemožných cívek. Oškrabování nožem mi přijde neefektivní. Za dobu svého amatérského patlání jsem používal několik způsobů (nahřátí s kapkou cínu na jisté oranžové umělé hmotě, tabletce acylpirinu,...). Vy, profíci, jistě znáte nějaký perfektní, snadno dostupný a jednoduchý způsob, který navíc nevystěhuje rodinu ze zasmraděného bytu a neotráví domestikovaného křečka.

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Existují nějaké chemikálie deisol a desmaltol, nezkoušel jsem, používám odjakživa acylpyrin (a plyno… nový
jirka44 23.09.2013 16:30
jirka44
Děláte to jako ostatní. Ohřátým hrotem páječky se konec lakovaného vodiče zamáčkne do růžového novod… nový
náhodný 23.09.2013 17:28
náhodný
Novodur jsem taky používal, byl tedy spíše oranžový nežli růžový, ale poslední dobou nějak vyhynul. nový
jirka44 23.09.2013 18:30
jirka44
Díky všem za informace. Zůstanu tedy u toho Acylpyrinu jako osvědčené klasiky. nový
Jack 23.09.2013 18:13
Jack
Podle tvého popisu se nejedná o lakovaný - tam se lak bezproblému odstraní normálním nahřátím jako p… poslední
Karel IV 24.09.2013 08:12
Karel IV

Děláte to jako ostatní. Ohřátým hrotem páječky se konec lakovaného vodiče zamáčkne do růžového novoduru, NEDÝCHAT!!, vodičem se pod hrotem potáhne a vytáhne se bez laku. A pak se teprve odvrátí hlava od dýmu a pak teprve se vydechne a pak opatrně nadechne, aby se toxický dým nevdechl. Totéž co děláte s acylpyrinem, dělali servisáci Kovoslužby už dávno, ale to stál ještě pár korun.

Podobně se dají čistit a současně pocínovávat například vysokofrekvenční lanka na feritové antény a cívky. Jenom se na destičku z novoduru kápne kapka pájky (cínu) a čistěné lanko se zamáčkne do tavícího se novoduru i s kapkou cínu a při protažení pod hrotem se zároveň pocínuje. Profesionálně se to dělalo v mističce s lihem, kde se krátce lak opálil a hned s lanko vtáhlo do lázně s lihem, kde se ochladilo, aby nezkřehlo a nerozpadlo se.

Také existují speciální "samopájitelné" drátky, u kterých se po zahřátí páječkou lak z vodiče roztaje - například při pájení maličkých vysokofrekvenčních cívek s pár závity (1 až 10 závitů), to se ani nedá držet v prstech, natož nějak škrabat nebo odizolovávat. Některé mívají zelenou barvu izolace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru