Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odstranění laku z měděného drátu

Děláte to jako ostatní. Ohřátým hrotem páječky se konec lakovaného vodiče zamáčkne do růžového novoduru, NEDÝCHAT!!, vodičem se pod hrotem potáhne a vytáhne se bez laku. A pak se teprve odvrátí hlava od dýmu a pak teprve se vydechne a pak opatrně nadechne, aby se toxický dým nevdechl. Totéž co děláte s acylpyrinem, dělali servisáci Kovoslužby už dávno, ale to stál ještě pár korun.

Podobně se dají čistit a současně pocínovávat například vysokofrekvenční lanka na feritové antény a cívky. Jenom se na destičku z novoduru kápne kapka pájky (cínu) a čistěné lanko se zamáčkne do tavícího se novoduru i s kapkou cínu a při protažení pod hrotem se zároveň pocínuje. Profesionálně se to dělalo v mističce s lihem, kde se krátce lak opálil a hned s lanko vtáhlo do lázně s lihem, kde se ochladilo, aby nezkřehlo a nerozpadlo se.

Také existují speciální "samopájitelné" drátky, u kterých se po zahřátí páječkou lak z vodiče roztaje - například při pájení maličkých vysokofrekvenčních cívek s pár závity (1 až 10 závitů), to se ani nedá držet v prstech, natož nějak škrabat nebo odizolovávat. Některé mívají zelenou barvu izolace.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny