Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odstranění laku z měděného drátu

Zdravím všechny kutily elektroniky. Mám na vás dotaz, jak odstraňujete lakování z měděných drátů po navinutí všemožných cívek. Oškrabování nožem mi přijde neefektivní. Za dobu svého amatérského patlání jsem používal několik způsobů (nahřátí s kapkou cínu na jisté oranžové umělé hmotě, tabletce acylpirinu,...). Vy, profíci, jistě znáte nějaký perfektní, snadno dostupný a jednoduchý způsob, který navíc nevystěhuje rodinu ze zasmraděného bytu a neotráví domestikovaného křečka.

Díky

Předmět Autor Datum
Je ten drát opravdu "jenom" lakovaný? Standardně se používají holé nebo smaltované vodiče. Jak odstr…
Pavel999 23.09.2013 14:01
Pavel999
Existují nějaké chemikálie deisol a desmaltol, nezkoušel jsem, používám odjakživa acylpyrin (a plyno…
jirka44 23.09.2013 16:30
jirka44
Děláte to jako ostatní. Ohřátým hrotem páječky se konec lakovaného vodiče zamáčkne do růžového novod…
náhodný 23.09.2013 17:28
náhodný
Novodur jsem taky používal, byl tedy spíše oranžový nežli růžový, ale poslední dobou nějak vyhynul.
jirka44 23.09.2013 18:30
jirka44
Díky všem za informace. Zůstanu tedy u toho Acylpyrinu jako osvědčené klasiky.
Jack 23.09.2013 18:13
Jack
Podle tvého popisu se nejedná o lakovaný - tam se lak bezproblému odstraní normálním nahřátím jako p… poslední
Karel IV 24.09.2013 08:12
Karel IV

Je ten drát opravdu "jenom" lakovaný? Standardně se používají holé nebo smaltované vodiče. Jak odstranit smalt (kromě tepla nebo škrábání) to nevím. To byl také důvod nahřívání. Dál již šlo pouze o zabránění následné oxidace.

Děláte to jako ostatní. Ohřátým hrotem páječky se konec lakovaného vodiče zamáčkne do růžového novoduru, NEDÝCHAT!!, vodičem se pod hrotem potáhne a vytáhne se bez laku. A pak se teprve odvrátí hlava od dýmu a pak teprve se vydechne a pak opatrně nadechne, aby se toxický dým nevdechl. Totéž co děláte s acylpyrinem, dělali servisáci Kovoslužby už dávno, ale to stál ještě pár korun.

Podobně se dají čistit a současně pocínovávat například vysokofrekvenční lanka na feritové antény a cívky. Jenom se na destičku z novoduru kápne kapka pájky (cínu) a čistěné lanko se zamáčkne do tavícího se novoduru i s kapkou cínu a při protažení pod hrotem se zároveň pocínuje. Profesionálně se to dělalo v mističce s lihem, kde se krátce lak opálil a hned s lanko vtáhlo do lázně s lihem, kde se ochladilo, aby nezkřehlo a nerozpadlo se.

Také existují speciální "samopájitelné" drátky, u kterých se po zahřátí páječkou lak z vodiče roztaje - například při pájení maličkých vysokofrekvenčních cívek s pár závity (1 až 10 závitů), to se ani nedá držet v prstech, natož nějak škrabat nebo odizolovávat. Některé mívají zelenou barvu izolace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru