Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísavá teplota kapaliny (nafta)

Dobrý den,
Mám takovou stupidní otázku, jezdil jsem doted jen v benzínáku kde se kapalina ohřála na přesnou teplotu a at sem měl jakykoli styl jízdy tak zustala pořád stejne nehla se ani o kousek.
Ted jezdím pár dní s naftákem a teplota se ukazuje podle toho jak zrovna jedu, pokud jedu slušně né víc jak 120 plynulé rozjezdy tak tam je kolem 80-85 C. Pokud ale jedu svižněji tak 90-95C, jakmile tam mám tolik a jedu zase slušněji tak teplota zase klesne na těch 80-85. Má to takhle u naftáků být? Nebo je někde zrada? Je v háji termostat? díval jsem se stoji pár korun horší jestli je instalace jednoduchá. Díky za odpověd.

Předmět Autor Datum
určitě ne, běžně se chlazení musí vyrovnat i s prasojízdou, třeba moje auto tou rafičkou prakticky n…
touchwood 14.09.2013 21:00
touchwood
ok díky, je to pracná oprava ?
Pepas 14.09.2013 21:23
Pepas
Asi taky bude záležet na typu auta a jeho stavu. Když jsem kdysi měl Fiat Tipo 1.8 turbodiesel, tak…
czcharlie 15.09.2013 00:30
czcharlie
Je to právě stařeček také, Seat toledo 1L 1.9TDI 1998 nalítáno 320000.
Pepas 15.09.2013 08:22
Pepas
Pokud teplota nemá snahu přelézat 100° tak bych to za předpokladu, že je v soustavě dost kapaliny a…
czcharlie 15.09.2013 22:43
czcharlie
Zjistil jsem že bejvalej majitel do toho lil normalní vodu z kohouta. Takže to bude nejspíš ucpané v…
Pepas 16.09.2013 11:56
Pepas
Ucpané snad ani ne, ale vodní kámen velice dobře tepelně izoluje což určitě může problémy působit. J… poslední
czcharlie 16.09.2013 20:31
czcharlie

určitě ne, běžně se chlazení musí vyrovnat i s prasojízdou, třeba moje auto tou rafičkou prakticky nepohne, ani když jedu 180 v parném dni. A než termostat, tak bych spíše tipoval problém s chladicím okruhem, který nezvládá z nějakého důvodu chladit (ucpaný/přicpaný okruh, zavdušněný, apod.). Kdyby to byl termostat, tak teplota bude velmi pravděpodobně kolísat v celém rozsahu jízdních režimů.

Asi taky bude záležet na typu auta a jeho stavu. Když jsem kdysi měl Fiat Tipo 1.8 turbodiesel, tak se choval podobně, pokud jsem mu zatopil pod kotlem teplota chladicí kapaliny stoupla tak o 10° i více. V létě i v zimě. Ale bylo to auto z roku 1988.

Pokud teplota nemá snahu přelézat 100° tak bych to za předpokladu, že je v soustavě dost kapaliny a není v čudu klínový řemen zatím nijak neřešil. Fakt je, že podobně jako Fiaty (ostatně Seat je původně Fiat) používaly stejný chladič pro diesely i pro turbodiesely a u turba prostě ten chladič zřejmě byl tak akorát na doraz.

Zjistil jsem že bejvalej majitel do toho lil normalní vodu z kohouta. Takže to bude nejspíš ucpané vodním kamenem. Nejlépe se to prý čistí octem, nalít to tam pojezdit aby se to zahřálo a bordel vypustit, ocet přes nějaký filtr vyčistit a nalejt ho tam ještě jednou a zase vypustit potom prolít destilkou a potom tam dát normální kapalinu(nemrznoucí) zítra to otestuju a uvidím.

Ucpané snad ani ne, ale vodní kámen velice dobře tepelně izoluje což určitě může problémy působit. Jen bych byl trochu opatrný při použití chemikálií (mimochodem na vodní kámen je účinnější kyselina citronova). Hliník je dost reaktivní kov, který reaguje s kyselinami i se zásadami, tak aby se nerozpustil rychleji než ten kámen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru