Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digitální spínací zásuvku ZSD16 se zahřívá

Dobrý den, koupil jsem si Digitální spínací zásuvku ZSD16 (http://www.elektrobock.cz/cs/digitalni-spinaci-zas uvka/product.html?id=33)

Bohužel tato zásuvka mi hřeje, ne v místě "zásuvky", ale v té horní části, kde je displej, tlačítka atd., tak zezadu. Teplota se pohybuje kolem 40stupnu (rekord zatim 42).

Děje se to pořád, ať už v zásuvce něco je, nebo není, nebo je zrovna ve funkci zapnutá nebo vypnutá, je to jedno. Prostě dělá to furt, i ve "stand-by" režimu.

Je toto prosím normální? Nemám mít obavy, že jednoho krásného dne vzplane? :-) (plánuju to na záchod, na 2000w bojler a v téže mísnůstce jsou i trubky s plynem, proto ta dvojitá obava).

Prosím o váš názor k tomuto zahřívání (prosím neřešit, proč to nemám řešeno jinak)

Děkuji

Předmět Autor Datum
Dodatek: začínám mít dojem, že je zásuvka teplejší pokud nemá odběr, pokud je odběr, teplota z 40 se…
Sedlák Čupera 27.07.2013 09:09
Sedlák Čupera
Dobrý den,vlastním podobné spínací hodiny,ale ještě jsem je nepoužil,koupil jsem je kdysi v akci v B…
Lubomír 27.07.2013 12:05
Lubomír
tak montovat tam chladič, tak takový kutil nejsem, každopádně pokud to někdy dáte do zásuvky, někdy…
Sedlák Čupera 27.07.2013 19:25
Sedlák Čupera
Všechny tyhle potvory trochu hřejou, to je normální.Dovoluju si ale upozornit, že i když to má papír…
jirka44 27.07.2013 19:18
jirka44
elektrika a já to nejde k sobě :-), stykač vím, že jen něco takového existuje :-).. co se může stát…
Sedlák Čupera 27.07.2013 19:23
Sedlák Čupera
Píše ti,že rele udávanému výkonu neodpovídá,je dimenzováno na menší proud,brzo odejdou,nebo se spečo…
miroslav 27.07.2013 22:01
miroslav
Právě testuju podobnou zásuvku. Ukazuje mi vlastní příkon 1,7 W a po cca 1 hodině je mírně vlahá. Al…
Zerozero 27.07.2013 23:36
Zerozero
Je tam relé asi 2,5 x 1,5 x 1 cm přesně tak, už jsem jich pár měnil. Spečené kontakty.…
jirka44 28.07.2013 07:30
jirka44
Je to zajímavý, že mě tak drží. Těch zásuvek používám několik ale právě tu jednu na těch asi 2,2 kW.…
Zerozero 29.07.2013 00:17
Zerozero
jj, asi máš pravdu, ty moje spínaly zářivkový tělesa což je asi ta nejhorší kombinace indukční a kap…
jirka44 29.07.2013 08:00
jirka44
a obecně, když jich používáte tolik? taky se Vám tak zahřívají? (kolem 40stupnu)
Sedlák Čupera 29.07.2013 08:32
Sedlák Čupera
Zkoušel jsem pět radiových a dvě časové. U jedné časové jsem zjistil malé oteplení, ale jen při velk…
Zerozero 31.07.2013 00:15
Zerozero
čas normálně běží, vše vypadá perfektně psal jsem i výrobci a prý je toto normální. Už jsem měl v ru…
Sedlák Čupera 31.07.2013 20:39
Sedlák Čupera
Pokud budete zásuvkou ZSD16 spínat motory, které mají více než 2Ampéry, musíte je spínat přes stykač…
jara ustohal 08.02.2021 21:07
jara ustohal
Datum! poslední
Cat 08.02.2021 21:56
Cat

Dobrý den,vlastním podobné spínací hodiny,ale ještě jsem je nepoužil,koupil jsem je kdysi v akci v Bille.Hodiny dle návodu mají zabudovanou baterii nabíjecí.Nevím však,jak je nabíjení řešeno,může tam být nějaký odpor,který topí,nebo trafíčko.Čtyřicet stupňů není na elektroniku mnoho.Chtělo by tam juknout a případně topící součástku opatřit chladičem,pokud se tam vejde.Píšu pouze svůj názor,určitě se k dané věci vyjádří někdo další kdo to měl rozdělané,momentálně nestíhám,ale kouknu dovnitř,samotného mě to zajímá.:-)

tak montovat tam chladič, tak takový kutil nejsem, každopádně pokud to někdy dáte do zásuvky, někdy reálně brzy :-) a vzpomenete si na mě, tak šáhněte prosím na místo, kde je ten štítek s "technických" popisem, jestli to taky hajcuje :-)..

Právě testuju podobnou zásuvku. Ukazuje mi vlastní příkon 1,7 W a po cca 1 hodině je mírně vlahá. Ale do 40 stupňů to má daleko. Zdá se mi ta teplota opravdu moc vysoká.
Ale těžko říct. Může tam být nějaká vada, ale taky to může být krám s velkou vlastní spotřebou. To by se muselo porovnat s jinou, stejného typu.
V těchto zařízeních bývají zdroje řešeny sériovým kondenzátorem, odporem a zenerkou jako stabilizátorem. Pokud by například kondenzátor měl svod, bude se odpor a zenerka zahřívat.
V tom případě ale by netrvalo dlouho a odešlo by to úplně.
Ty relátka v těch zásuvkách mají neuvěřitelnou výdrž. Několik let používám radiovou dálkově spínanou zásuvku z lidlu. Je tam relé asi 2,5 x 1,5 x 1 cm. Spínám tím 2,2 kW.
Relátko drží, jako by to pro něj nic nebylo. Když jsem to relé viděl, taky jsem si od něj moc nesliboval a překvapuje mě.
Pro zajímavost, vlastní spotřeba těch radiových zásuvek je jen 0,3 W!

Teď mně ještě napadlo. Ta zásuvka je nová poprvé zapnutá? Jestli ano, počkej asi 12 hodin, jestli nepřestane hřát. Může mít větší příkon, protože nabíjí baterii.:i:

Zkoušel jsem pět radiových a dvě časové. U jedné časové jsem zjistil malé oteplení, ale jen při velké pozornosti a porovnávání s okolím. Také tato měla z testovaných největší vlastní spotřebu, asi 2,7 W. Druhá časová měla spotřebu asi 1,6W, Radiové jen 0,3 W. U nich jsem oteplení rukou nezjistil. Tak velké oteplení asi není normální.
Jednou z možných závad, může být zkratovaný záložní článek. Zkus zásuvku vyjmout ze sítě a zkontrolovat, zda se udrží v chodu hodiny. Při vytažení ze zásuvky může displej zhasnout, ale čas musí dál běžet a po zapojení jít správně. Pokud se čas po dobu odpojení zastaví, je pravděpodobně vadný záložní nicd článek. V tom případě by bylo možné, že je nabíjecí okruh přetížený a hřeje.
NiCd články mají vlastnost, že při úplném vybití se zkratují.
Pokud je zásuvka nová, reklamoval bych.
Zkratované NiCd články lze "opravit" takto: Minus článku spojíme s minusem dostatečně silné baterie, někdy postačí i nová plochá baterie. Dělal jsem to i s autobaterií. Plus článku připojíme na velmi krátkou dobu (jen škrtnout) na plus baterie. V případě autobaterie je vhodné proud omezit dvěmi žárovkami do hlavních světel paralelně. Ale dělal jsem to i bez omezení. V tom případě musí být "škrtnutí" o plus opravdu velmi krátké, jen co to prskne, jinak hrozí exploze článku.
Potom okamřitě článek nabít. Pokud nedochází k opětovnému vybití na nulu, článek normálně pracuje.
Hrot, který se ve článku vytvoří, proroste dielektrikem a článek zkratuje. Popsanou "operací" se hrot v článku odpálí. Na druhou stranu, ty články nestojí svět..8-)

Tedy uvažuji že jsou hodiny zajištěny NiCd článkem. Některé mají lithiovou baterii, která není nabíjecí. Tam nic z uvedeného neplatí.

čas normálně běží, vše vypadá perfektně
psal jsem i výrobci a prý je toto normální. Už jsem měl v ruce další a taky hodně hřály a v rodině jsem našel taky jednoho člověka, co to má a taky se divil, až když to přeměřil, že je tam 40stupnu. Takže je to asi bohužel normálka.

Páč tomu nerozumím, tak naivně si říkám, že je to opravdu kvuli nabíjení baterky, nebo možná je třeba snížit těch 220V, na něco rozumného pro displej, a to tak pak hřeje. Nevím. I když elektrice nerozumím, tak je mi jasné, že to žere o nějaký ten watt navíc.

Všiml jsem si, že všechny výrobky vypadají stejně, i když se tváří od jiného výrobce. Takže to vidím, že v Číně to vyrábí 1 výrobce, no a záleží, která firma u nás si to koupí a pak si to přelepí svým logem (zezadu), a dle množství kamionů/kontejnerů je pak i cena na našem trhu :-)

Každopádně díky, určitě to rozeberu a podívám se, co tam vlastně je, i když asi moc toho nepoznám :-)

Pokud budete zásuvkou ZSD16 spínat motory, které mají více než 2Ampéry, musíte je spínat přes stykač, zásuvkou budete spínat cívku stykače.Na zásuvce je napsáno,že indukční zátěž jsou 2 Ampéry což se týká motorů. Bojler,který má 2000 Watů se může zapojit přímo do zásuvky, protože odporová zátěž zásuvky 3500 Watů. Boiler bude mít odběr asi 8 Amper. Maximum je 16 Amper I max.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru