Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Digitální spínací zásuvku ZSD16 se zahřívá

Zkoušel jsem pět radiových a dvě časové. U jedné časové jsem zjistil malé oteplení, ale jen při velké pozornosti a porovnávání s okolím. Také tato měla z testovaných největší vlastní spotřebu, asi 2,7 W. Druhá časová měla spotřebu asi 1,6W, Radiové jen 0,3 W. U nich jsem oteplení rukou nezjistil. Tak velké oteplení asi není normální.
Jednou z možných závad, může být zkratovaný záložní článek. Zkus zásuvku vyjmout ze sítě a zkontrolovat, zda se udrží v chodu hodiny. Při vytažení ze zásuvky může displej zhasnout, ale čas musí dál běžet a po zapojení jít správně. Pokud se čas po dobu odpojení zastaví, je pravděpodobně vadný záložní nicd článek. V tom případě by bylo možné, že je nabíjecí okruh přetížený a hřeje.
NiCd články mají vlastnost, že při úplném vybití se zkratují.
Pokud je zásuvka nová, reklamoval bych.
Zkratované NiCd články lze "opravit" takto: Minus článku spojíme s minusem dostatečně silné baterie, někdy postačí i nová plochá baterie. Dělal jsem to i s autobaterií. Plus článku připojíme na velmi krátkou dobu (jen škrtnout) na plus baterie. V případě autobaterie je vhodné proud omezit dvěmi žárovkami do hlavních světel paralelně. Ale dělal jsem to i bez omezení. V tom případě musí být "škrtnutí" o plus opravdu velmi krátké, jen co to prskne, jinak hrozí exploze článku.
Potom okamřitě článek nabít. Pokud nedochází k opětovnému vybití na nulu, článek normálně pracuje.
Hrot, který se ve článku vytvoří, proroste dielektrikem a článek zkratuje. Popsanou "operací" se hrot v článku odpálí. Na druhou stranu, ty články nestojí svět..8-)

Tedy uvažuji že jsou hodiny zajištěny NiCd článkem. Některé mají lithiovou baterii, která není nabíjecí. Tam nic z uvedeného neplatí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny