Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak bojovat proti dusledkum nadbytku spanku?

Ahoj, vim, ze to sem asi ne zrovna 100% patri, ale nenapadla me jina kategorie :-) Ma otazka zni, co mam delat, kdyz jsem velmi prespany, spal jsem minulou noc 20 hodin a vstaval dnes ve 3 hodiny odpoledne. Doted jsem takovy bulaty, stale 'unaveny', ze bych se zas natahl, ale nechci, protoze se bojim, ze by mi zitra bylo stejne, ne-li hur. Nemate nejaky navod, co s tim? Urcite uz to hodne z vas zazilo, co se telu deje, kdyz spalo dele, nez melo...

Diky moc za pomoc!
Změna kategorie, původně: Ostatní (karel)

Předmět Autor Datum
Přespat se nedá, tělo si samo řekne. co se telu deje, kdyz spalo dele, nez melo To je smrt.
karel 30.06.2013 00:09
karel
telo si rekne, ale kdyz opet zalehnes a spis....
Envy 30.06.2013 00:11
Envy
Fyzický pohyb. Sport, nebo třeba tancovat na zahradě s motykou.
Prasak 30.06.2013 00:15
Prasak
Pokud se ti to stává častěji, co takhle zajít k lékaři - mohl by to být příznak nějaké choroby.
Yarda 30.06.2013 08:39
Yarda
A co nám povíš o své životosprávě?
manas 30.06.2013 08:40
manas
Pokud se ti to stává častěji, zajdi k lékaři. Leukémie ( porucha krvetvorby a z toho plyne snížená…
Nol 30.06.2013 15:55
Nol
Člověče ty dokážeš potěšit::). To že se člověk občas potřebuje dospat, neznamená hned rakovinu. To j… poslední
Zerozero 01.07.2013 00:03
Zerozero
Pokud se to stává často, něco nemusí být v pořádku. Ale pokud je to náhodný jev, není se třeba hned…
Zerozero 30.06.2013 23:46
Zerozero

Člověče ty dokážeš potěšit::). To že se člověk občas potřebuje dospat, neznamená hned rakovinu. To jsem jednou po pořádný opici měl takovou "leukémii", že jsem spal skoro 24 hodin.:-D
Leukémie -- rakovina krve. Postihuje leukocyty, bílé krvinky, které se nekontrolovaně množí a ztrácí svoji funkci.
Na transportu kyslíku erytrocyty alespoň do konečné fáze onemocnění nemají bílé krvinky vliv.

Pokud se to stává často, něco nemusí být v pořádku. Ale pokud je to náhodný jev, není se třeba hned znepokojovat.
Dnešní člověk ve většině spí mnohem méně, než je fyziologické. Dlouhodobým genetickým vývojem je člověk připraven tak, aby spal podle potřeby. Ale civilizovaná doba nutí člověka vstávat (budík) dříve, než se tělo přirozeně zregeneruje. Tím se, aniž by si to člověk nějak připouštěl, sčítá spánkový deficit.
Ale tělo má své skryté obranné mechanismy. Je li deficit již velký, tělo řekne dost. Pokud nedojde opět k nucenému vzbuzení, tělo si naordinuje tolik spánku, aby bylo schopno opětné regenerace. To proto, že mnohé děje v organismu probíhají právě ve spánku a tělo je potřebuje "dohonit".
Ale po dlouhodobém spánku, se dostaví právě zmíněné pocity, že je člověk unavený. Je to tím, že dlouhou dobou spánku, tělo jakoby ztuhne. Absencí svalové aktivity i sníženou srdeční akcí, se tkáně méně prokrvují a nějakou dobu trvá, než se stav urovná. Další věcí je, že mozek, předchozím spánkovým deficitem vyčerpaný, musí během spánku regenerovat a ačkoliv je vědomí utlumené, probíhají v něm složité mechanismy. Zjednodušeně řečeno, mozek je usilovnou regenerací unaven. Samostatnou věcí je i to, že během dlouhého spánku, člověk projde několika REM fázemi. Během REM fáze se zdají sny a mozek pracuje na plné obrátky, něco jako počítač, generující děj počítačové hry.
Pokud se tedy po dlouhém spánku cítíme jako "po ráně palicí" je to normální. Většinou stačí trochu pohybu k prokrvení tkání, a mozku, který ještě nenaběhl do normálu pomůže silnější černá káva.

Ale to co píšu platí pro normální dospání se. Pokud se potřeba velmi dlouhého spánku opakuje častěji, není něco v pořádku. Buď je běžná denní doba spánku nedostačující trvale (u mladého člověka by měla být 8 hodin (!), u starších méně), nebo může jít o nějaký patologický stav a je třeba navštívit lékaře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru