Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto vylévání podlahy samonivelační hmotou

Zdravím, potřeboval bych v paneláku vylít podlahu samonivelačkou - bude na ní plovoučka. Tloušťka bude max do 10 mm v místnosti 3,5 x 6m. Vím , jak se to děla teoreticky...viděl jsem i videa na youtubu, ale prakticky jsem to nikdy nedělal. Potřeboval bych vědět nějaké tipy, na co se zaměřit, na co si dát pozor a tak.

Díky

Předmět Autor Datum
A nechceš to nechat odborníkům, nebude to o moc dražší a budeš to mít tak jak je potřeba
Martinnitram 14.06.2013 21:37
Martinnitram
Plovoučka v paneláku? To tě budou sousedi pod tebou milovat! Ale jak myslíš. U nivelačky je nutné př…
Fortys 14.06.2013 21:46
Fortys
Ten byt je v přízemí takže to sousedum vadit nebude :-). Mám ale třeba obavy z toho, že na některá m…
Matyas xl 14.06.2013 22:01
Matyas xl
Nejdůležitější je dodržet poměr záměsové vody a použít odpovídající penetraci. Pokud dostatečně nena…
petr_s 14.06.2013 22:54
petr_s
Jestli jsem tomu rozuměl tak podklad je panel. Tam extrémní či nesouměrná savost nehrozí spíš hrozí…
Fortys 15.06.2013 01:57
Fortys
Děkuji za odpovědi. Penetrování považuji za základní a velmi důležitou operaci... v tomto případě kl…
Matyas xl 15.06.2013 20:05
Matyas xl
Dávají se do podlahy hmoždinky se šroubky(takový rastr) a ty se vyšroubují nebo zašroubují do vodová…
čumil_old 15.06.2013 20:40
čumil_old
Osobně bych to sám nedělal. Pozor ale na jednu věc, vím to z vlastní zkušenosti. Nekupovat tu nejlev…
Craft 16.06.2013 11:54
Craft
já jen dodám: Po obvodu nalep dilatační pás no nevím, jestli bude mít smysl dávat mirelon na cenťá… poslední
kmochna 18.06.2013 10:32
kmochna

Plovoučka v paneláku? To tě budou sousedi pod tebou milovat! Ale jak myslíš. U nivelačky je nutné přesně dodržet množství záměsové vody, dál pořádně utěsnit prostupy stoupaček a spáry mezi panelama aby ses těm sousedům pod tebou nepomstil dvakrát. Po obvodu nalep dilatační pás. Lepší je mít někoho k ruce kdo ti bude směs přiravovat a ty si jí budeš jen rozlívat. Dobrý je použít nivelační váleček, ale jde to i gleťákem nebo zubovým hladítkem pokud máš. Nekupuj úplně tu nejlevnější nivelačku. Když jsem to dělal poprvé, vzal jsem to nejlacinější, myslím že se to jmenovalo nivelit nebo tak nějak a ono to jaksi nenivelovalo. Když jsem druhý den viděl na podlaze to vlnobití tak mě málem trefil šlak. Bohužel to jako nivelačka drželo takže sem to musel vykopat krumpáčem i s betonem. Ještě než začneš tak si nezapomeň pootevřít okno!

Ten byt je v přízemí takže to sousedum vadit nebude :-). Mám ale třeba obavy z toho, že na některá místa naliju třeba víc nebo míň hmoty a nebude to rovný. Nechce se mě nějak věřit , že se to samo na té ploše srovná, i když se to bude roztahovat stěrkou a projíždět ježkem. Nebo jo?

Martinnitram no právě potřebuju zjistit, jestli to je až tak složitý. Pokud jo, tak si to radši nechám udělat někým kdo to umí.

Nejdůležitější je dodržet poměr záměsové vody a použít odpovídající penetraci. Pokud dostatečně nenapenetruješ, zůstanou ti ze stěrky hromady a můžeš ježkovat jak o život. Podklad vytáhne ze stěrky vodu a stěrka se nerozleje.

Zkoušel jsem dost výrobců a nejlepší zkušenost mám se stěrkami Mapei - pod plovoučku stačí Planolit.

Jestli jsem tomu rozuměl tak podklad je panel. Tam extrémní či nesouměrná savost nehrozí spíš hrozí že mu ta nivelačka proteče spárou nebo kolem prostupu topení na což jsem upozorňoval. Tím ale nechci říct že by podklad napenetrovat neměl, to je ostatně uvedeno na obalu každé nivelačky.

Dávají se do podlahy hmoždinky se šroubky(takový rastr) a ty se vyšroubují nebo zašroubují do vodováhy. Takže máš podle čeho hlídat rovinu.
Možná to lít na víc vrstev, 10mm jámu si vylít tak, aby ses dostal na třeba 4mm a potom to vzít druhý den najednou. Osobně bych si zjednal podlaháře a dělal mu funkci Hokr. (hovado k ruce)
U nás lil cca 60m2 v kuse a nebylo to zas tak jednoduché. Pořád si hlídal tu "hranu" vylité stěrky, aby moc nezaschla a neudělala vlnu. Nic takového jako lít to v "pruzích". Docela cvrkot to byl.

Osobně bych to sám nedělal. Pozor ale na jednu věc, vím to z vlastní zkušenosti. Nekupovat tu nejlevnější, nevyplatí se to. Začne pomalu ale jistě časem praskat. Taky se tahle blbost, jak jsem rekonstruoval vlastní byt ve snaze ušetřit udělala a pak ta práce s odstraňováním za to nestojí. Kdyby mě navíc nivelačku nepoložil kamarád s živností, nešlo by to ani reklamovat, protože prodejci jako u všeho požadují kvalifikované řemeslníky. Prodejce byl při reklamaci navíc natolik solidní, že nám dal grátis okamžitě nové pytle té z nejdražších nivelaček a ta již byla naprosto bez problémů.

P.S. Osobně nejsem zastánce plovoučky, protože je to studené a kluzké. Nechápu, co vede lidi k tomu si to pořizovat. Pokud se něco na plovoučce vyleje, což se stává dosti často, tím spíše, když jsou malé děti nebo nějaké zvířectvo, pak to 100% zateče i mezi spáry a je problém. Mnohem lepší jsou kvalitní lina s vysokou zátěží, čili silnější nášlapnou vrstvou a cenově to dnes nevyjde již nějak výrazně dráže, než plovoučka. Stačí nekupovat v prvním obchodě a projít si nabídku různých prodejců, rozhodně se to vyplatí ten čas tomu věnovat.

já jen dodám:

Po obvodu nalep dilatační pás

no nevím, jestli bude mít smysl dávat mirelon na cenťák vrstvy, zvlášť když bude plovoučka. ale není to nic proti ničemu

s nesavostí betonu mám svý zkušenosti- neblahý. :)) kup si sokrat, duvilax, to je jedno. nařeď vodou do kýble a koštětem rozetřít, dojít na cígo a udělat znovu, dokud to nepřestane chlastat.

kup si kvedlačku na vrtačku- nemíchej to ručně

zorstírat můžeš ocelovým gleťákem nebo hřebínkem

propichovák by byl fajn, nicméně za něj chtějí kurvy šílený prachy. zkus si ho půjčit

pokud nebudeš mít propichovák, tak gleťákem základně rozetři a až se to zniveluje, tak to ještě jednou jemně polaskej, aby to bylo bez případných bublin- k tomu ten propichovák slouží.

jestli hned nevyleješ celý kýbl, ale třeba jen půlku, tak druhou půlku znova promíchni pár otočkama

nic na tom není, bude tě to bavit.

Zpět do poradny Nahoru