Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba výměníku

I když zase se mnou většina souhlasit nebude, tak když to uděláš z toho chladiče, tak si myslím, že neprohloupíš. Už proto že jsem, jak jsem psal, některé věci sám ověřil. Vzhledem k tomu, že potřebuješ výměníkem přenést teplo o malém rozdílu teplot, potřebuješ velkou plochu výměníku. Pokud budeš chtít tuto plochu dosáhnout stočenou trubkou, budeš potřebovat mnoho metrů. Navíc trubka bude představovat takový dynamický odpor, že budeš rád, když to tam poteče i s čerpadlem. Proto se trubkové výměníky dělají z paralelně spojených trubek, což budeš těžko vyrábět. Chladič auta má tento průchozí odpor velmi malý. Pokud by jsi chtěl realizovat samotíž, tak by jsi s velkým odporem stočené trubky potřebného průtoku nedosáhl. Ostatní návrhy jako koupit hotový výměník, tlakovou expanzku, vyrovnávací zásobník vody atd. se mi zdá na jeden kolektor velmi nákladné.
Pokud by jsi chtěl, i přes nesouhlas ostatních, realizovat, doporučuju skříň výměníku udělat tak, aby chladič tvořil přepážku.
Jinak primární okruh je to co teče přes kolektor, sekundární to za výměníkem.
Pokud by jsi chtěl dělat samotíž, tak jak jsem byl upozorněn, nemusí to být zcela snadné. Tedy výměník nad kolektorem a dostačující výška. Také musíš pamatovat na dost silné trubky primárního okruhu, právě s ohledem na dynamický odpor, jak jsem zmínil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny