Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaká hrubka víka na skruž pod zem?

mám skruž pruměr vnitřní 120cm, vnější 160cm. dám je na sebe a na to si udělám víko z betonu + vložím do toho karisito. Tohle bude v zemi, nad víko pak mám v plánu nasypat 20-30cm hlíny (tráva). Normálně se po tom bude jen chodit, ale je možné že třeba budu muset vjet na pozemek přez "to" nějakym traktorkem, bagrem.....možná jo, možná ne.
chci se zeptat jesi bych dal výšku toho víka 7cm (kolo bude 160cm), doprostřed nějaké karisito....bude to dostatečně hrubé? nebo dát raději 10cm? nebo ještě více?
zase nechci aby to bylo moc těžké, jestli bych to měl 10cm, 160cm, ... jesi 1m3 betonu váží cca 2tuny, tak to víko by mi vážilo 400kg cca.

děkuju za radu, názor

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je fakt, že i kdyby jsi sehnal někde silniční panel, tak to asi nebude hned za domem a za dopravu, n…
Zerozero 19.05.2013 23:10
Zerozero
Na co jeřáb? Bagr to v pohodě zvládne. To vyrobený víko tam taky nedáš rukama.
Fortys 20.05.2013 00:16
Fortys
A co když nemá ani bagr?:-) To se pak jde do hospody, deseti chlapům se koupí pivo a velkej rum. Neb… poslední
Zerozero 20.05.2013 00:42
Zerozero

Je fakt, že i kdyby jsi sehnal někde silniční panel, tak to asi nebude hned za domem a za dopravu, naložení a složení dáš víc než za materiál. Tedy pokud zrovna nevládneš jeřábem. Asi bych to opravdu vyrobil.
Vyrobit kruhovou formu je snadnější, než pak výrobek zvednout ze země. Stačí mít někde kousek rovné plochy, třeba vybetonovaný plácek, případně i dlažbu. Pak sehnat pás něčeho se šířkou výšky deklu. Třeba staré lino, silnější lepenka a podobně.
Potom na plochu položit PE folii, aby se beton nenavázal na podklad. Vytýčit kruh. Stočit z pásu a pevně spojit konce.
I měkký materiál to udrží. Po naplnění betonem a případném dorovnání se to vypne a bude držet podobně jako vodou drží nadzemní bazény.
Případná malá úchylka od přesné kruhovosti asi nevadí.
Skladbu asi tak jak už někdo psal. 7 cm je málo. Ale myslím tak 12cm už by mohlo stačit. Karisítě raději dvě s roztečí, i když při 12cm, bude málo místa ale při zapomenutí, na předepsanou vzdálenost od povrchu betonu by to šlo.
Ale šlo by to si myslím i s jednou sítí, ze silnějších drátů (10mm). V tom případě ale ne uprostřed, ale asi jednu třetinu tloušťky desky odspodu. Tak potom dekl musí být položen. Mysím že po zakrytí zeminou, která rozloží případný tlak to klidně přejedu i tím bagrem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru