Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Redukce zásuvky v Británii a užívání notebooku

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, přítekyně odjela do Londýna, kde jsme se dočetli, že mají jiné zásuvky, proto si koupila správný typ redukce avšak ptala se mi na jednu věc a tam jsem si nebyl jistý, jelikož tomu zas tak nerozumím.

V tý redukci (a zřejme ani oni v Británii) nemají ten ochranný kolík, jako máme v zásuvkách my. Tak se chci zeptat, nemůže v běžném provozu uškodit, když má píchnutý notebook do té redukce (kde není kolík) a ta je píchnutá do jejich zásuvky? Při chodu vše funguje, žádný neočekávaný jevy nebyly pozorovány, nicméně jsem jí říkal, že třeba při bouřce bych to tam neměl, jelikož ten PE kolík tam musí sloužit jako ochrana myslím. Případně, doporučili byste třeba, aby to neměla přes den v zásuvce celou dobu co na tom je,ale spíš byla na baterce a jen když potřebuje to nabíjela?

Děkuji Václav

Předmět Autor Datum
Nemaji ochrany kolik? Neni to nahodou redukce na nemecky shuko(ochrane kontaky zeshora a zespoda)? U…
bahno 13.05.2013 17:20
bahno
No, ukazovala mi to na webkamere,melo to dva "kontakty do zdi" takové ploché, ne válcovité jako u ná…
venca01 13.05.2013 18:47
venca01
Jen jeste dodam, ze vliv ukostreni pri bource je sporny, nejspise nulovy a mozna nekdy i zaporny. Vu…
bahno 14.05.2013 12:36
bahno
Tady je podrobný přehled: electricity.htm
Prim 15.05.2013 16:45
Prim
Tady taky a česky: zasuvky.hw.cz
jirka44 15.05.2013 18:46
jirka44
Ochranny kolik je v zariadeniach len na ochranu pred urazom el.prudom, ak by sa dostala faza na obal…
MM.. 16.05.2013 16:23
MM..
Můj dřívější notebook měl zdroj s přívodem dvoužilovým s plochou vidličkou, jako od holicího strojku…
Zerozero 14.05.2013 11:05
Zerozero
zalezi kedy bolo vedenie instalovene, tusim do r.1974 sa ochrana nezapajala (nemusela). Je tam len n…
Qet-n 14.05.2013 14:59
Qet-n
Děkuji vám všem za informace. a MM za ujasnění k čemu ten ochranný vodič je,díky Je pravda ze jsem…
venca01 16.05.2013 16:43
venca01
Ale to při bouřce nebo kdyz jde pryc to pry vytahuje moze robit aj nadalej, je to celkom dobry zvy…
MM.. 16.05.2013 17:02
MM..
Este by som chcel upresnit to laicke vysvetlenie (ptz som to zjednodusil az moc :D) nejde len o umel… poslední
MM.. 16.05.2013 17:07
MM..

Nemaji ochrany kolik? Neni to nahodou redukce na nemecky shuko(ochrane kontaky zeshora a zespoda)? UK zasuvka ochrany vodic ma, resp zasuvka ma tri koliky.
Nicmene cca 1/2 notebooku je kategorie s dvojitou izolaci, a pak ochraneho vodice netreba. Staci kouknout na adapter, jestli jsou tam dva ctverecky v sobe.

No, ukazovala mi to na webkamere,melo to dva "kontakty do zdi" takové ploché, ne válcovité jako u nás v CR a normalne to tam dá do té zasuvky, ani zadna díra v te redukci není, a ted jsem se jí ptal, a říkala ze tam jsou tři ploché,takze klasika,jak jste napsal. Ještě mi říká,ze mela sebou asi 3 ruzné typy do ruzných zemí a ze na ukazku vzala jeden :-D, ale je to tedy tak,ze do jejich zasuvky strčí redukci s třemi kolíky, ale notebookovou koncovku nastrčí do dvou děr a ochranny kolík (čr) tam není.

Na adaptér ji odkáži at se podívá, jinak také jsem si myslel, ze nejaka dalsi ochrana tam snad bude, kdyz třeba nabíječky na mobily maj vlastne jen tu dvojitou izolaci bez ochranného vodiče a je to tenký kabel,tak by to nabíječky na notebooky mohly mít také.

Děkuji za ujištění ze by se nic stát nemělo, při bouřce nebo kdyz jde pryc to pry vytahuje a ma to ve zdi jen kdyz je u toho pro jistotu.

Jen jeste dodam, ze vliv ukostreni pri bource je sporny, nejspise nulovy a mozna nekdy i zaporny. Vubec, co se tyce bourky, ochrany pred uderem blesku a pouzivani bleskojistek, to je trochu vedy a trochu magie a rozhodne se to neda zkratit do jednoho prispevku.
Kolik je tam (obvykle) kvuli ochrane pred dotykovym napetim pri nejaky poruse zarizeni. Tedy aby mirne poskozene zarizeni nezabilo obsluhu. A jestli to pri bource shori nebo ne, to je jina pohadka.

Ochranny kolik je v zariadeniach len na ochranu pred urazom el.prudom, ak by sa dostala faza na obal zariadenia (kvoli mechanickemu poskodeniu, poruche (prieraz na obal), apod). Ochranny kolik nema nic spolocne s burkou.

Ze srotova redukcia nema ochranny kolik je len vec srotovej redukcie (urcite nejaka vyhodna kupa, ale ono toho moc na vyber neni len cinske sroty). Na funkcnost to nema vplyv, notebooky a podobne veci stejne casto nie su vobec chranene takze u nich je to jedno. Casto maju aj len 2 koliky vtedy vies ze ten ochranny nepotrebujes vobec (laicky povedane ak zariadenie ma umelohmotny obal tam ta nic nekopne vtedy sa ochranny kolik zvycajne vobec nepouziva.)

Můj dřívější notebook měl zdroj s přívodem dvoužilovým s plochou vidličkou, jako od holicího strojku. Ten co mám nový teď, (ASUS), má šňůru jak od menší svářečky, silný a krátký, s tříkolíkovou vidlicí. Dost mě to udivovalo. V návodu jsem našel zmínku o tom,
že to vyžaduje nějaká nová směrnice o el. magnetické kompatibilitě.
Šnůra je stíněná, uzemněná a je součástí odrušení.
Myslím si že zdroj je stejně konstruovaný jako s dvojitou izolací, takže nepřizemnění nebude asi nebezpečné, nicméně zdroj
značku dvojité izolace nemá. Ani kvůli třížilové šňůře mít nemůže (tvořilo by to nelogičnost), i kdyby jinak zdroj podmínky dvojité
izolace splňoval.

zalezi kedy bolo vedenie instalovene, tusim do r.1974 sa ochrana nezapajala (nemusela). Je tam len nejaka poistna blbost, kt. staci niecim zatlacit a pri troche sily tam vojde aj nasa zastrcka (s okruhlymi kolikmi), rozdiel v rozmeroch je par mm. Novym ntb to nevadi, aj ked redukciu na zasuvku by som radsej nekupoval (niektore su nepodarky), radsej doporucujem kupit kus kabla od zastrcky po zdroj. Inak bezne zapajam nase zasuvky do ich, vadilo to zatial iba holiacemu strojceku, aj ten sa len nenabil

Děkuji vám všem za informace. a MM za ujasnění k čemu ten ochranný vodič je,díky

Je pravda ze jsem jednou viděl rozebranou takovou tu vícečetnou (asi pěti) zásuvku s vypínačem, a kdyz se rozebral, tak jen ve dvou nebo ve třech to bylo správně zapojeno a nektery vubec zapojené nebyly :)))

dávám vyřešeno

Ale to

při bouřce nebo kdyz jde pryc to pry vytahuje

moze robit aj nadalej, je to celkom dobry zvyk. A ne kvoli koliku, ale uplne vseobecne, aby sa to zariadenie neznicilo ak by vzniklo prepatie. Kolik na moznost znicenia zariadenia nema ziaden vplyv, plati to vsade kolik nekolik.

Este by som chcel upresnit to laicke vysvetlenie (ptz som to zjednodusil az moc :D) nejde len o umelohmotny obal, ale musi byt dodrzane aj dostatocne oddelenie nizkonapatovych casti zariadenia od el.siete v zdroji daneho zariadenia. To ale splnaju tiez snad vsetky notebooky, nemalo by ju tam nic kopnut ani pri poruche zdroja. Ked sa boji nech si ide kupit britsky kabel zastrcka-zdroj, urcite to maju v nejakom PC obchode, ten bude mat vsetky 3koliky ak ma zdroj 3kolikovu zasuvku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru