Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kohoutkova vodovodni baterie - velka odezva pri pousteni vody

Zdravim,

v nasem novem najemnim byte, mame zvlastni problem s vodovodni (kohoutkovou) baterii v kuchyni. Aby se voda pustila, je nutne udelat 5-6 pul otocek s danym kohoutkem. At uz na teplou nebo studenou vodu, je to jedno. Kdyz se voda pusti, tece normalne :) Nicmene uplne uzavreni vody opet 5-6 pul otocek zpet. Takze baterie sice funguje, ale to neustale prehane otaceni je dost na nic. Zvlaste kdyz si potrebujete namixovat teplou vodu na myti nadobi a neoparit se u toho. Nevite nekdo co stim? Kohoutky jsem koupil nove a vymenil (jeden z puvodnich mel strzeny tisicihran takze se protacel), ty ted sedi pekne. Bydlime v 8 patre v panelovem dome, takze me napadl nejaky problem s tlakem vody? Nicmene baterie v koupelne pousti vodu hned, stejne tak sprcha.

Nemate nekdo nejaky tip co by se stim dalo udelat? Nebo je to na vymenu baterie? Diky moc.

Předmět Autor Datum
Kohoutky jsem koupil nove a vymenil Tím myslíš jen ty hlavice, nebo komplet vnitřek, tedy celej ven…
Prasak 09.05.2013 10:20
Prasak
Jenom ty hlavice. Bohuzel jsem majitelem rukou typu "Krtek", takze jsem si netroufal se zatim pouste…
Konys 09.05.2013 10:43
Konys
Bohuzel jsem majitelem rukou typu "Krtek" Hezky napsaný :-). Je horší, když si to někteří nedokáží…
Uroboros 09.05.2013 10:53
Uroboros
Nejsem si jist, není tam opačnej závit? Vím jen, že u vody to tak občas bývá.
Prasak 09.05.2013 11:18
Prasak
Nene, na vodě jsou klasické pravé závity, žádny obrácený. Tohle bych typoval na rozmačkanou gumičku…
ladaadal 09.05.2013 12:04
ladaadal
Diky moc za rady. Zkusim to teda nejak prubnout, snad to nedopadne nejakou katastrofou. Co jsem tak…
Konys 09.05.2013 14:31
Konys
žádnou pásku, od toho je tam gumové těsnění, ale bylo by lepší sehnat ty kuželky s polokoulí a ne pl…
Uroboros 09.05.2013 14:46
Uroboros
Majitel rukou typu Krtek? Tak to by ti mělo jít dobře alespoň čištění odpadů :-)
Inoz 12.05.2013 17:40
Inoz
Určitě bych si před operací nakoupil všechna těsnění, vykoupal rodinu a napustil vodu do hrnců a PET…
lesov. 09.05.2013 18:34
lesov.
Je možné, že je ošoupaný závit a tím velká vůle. Ale mám zkušenost, že právě ony polokoule způsobují…
Zerozero 10.05.2013 00:39
Zerozero
Diky moc vsem, za rady. Dneska nakoupim material a v nedeli se na to "podivam". V nedeli proto, abyc…
Konys 10.05.2013 09:19
Konys
Já bych uvážil, jestli by nebylo vhodné vyměnit baterii za pákovou. Třeba v Globusu mají občas akce,…
Yarda 10.05.2013 09:49
Yarda
A proč by to být vhodné mělo? Když pominu fakt, že baterie v této cenové relaci bude jistě jedna z n…
ladaadal 10.05.2013 11:03
ladaadal
Jen jsem radil z vlastní zkušenosti - kdysi jsem delší dobu bydlel v pronajatém bytě, baterie tam by…
Yarda 10.05.2013 11:44
Yarda
Je fakt, že možností je vždycky víc a tazatel si aspoň může vybrat, která mu vyhovuje. Pracností i s…
ladaadal 10.05.2013 11:50
ladaadal
Já bych to tak neviděl. Před nedávnem jsem dělal rekonstrukci bytu a do koupelny dal českou vanovou…
Craft 10.05.2013 23:21
Craft
No nevím, ale pokud je potřeba opravit starou baterii kohoutkovou, kterou denně používám, tak by vým…
Inoz 12.05.2013 17:36
Inoz
Zdravim panove. Takze vcera vecer jsem se na to "podival", vymenil obe kuzelky za nove, dal tam sili…
Konys 14.05.2013 08:44
Konys
Tak gratulujeme k první odstraněné závadě:-). Pokud prokapává, bude nejjednodušší zaměnit za ty polo… poslední
ladaadal 14.05.2013 09:21
ladaadal

Nene, na vodě jsou klasické pravé závity, žádny obrácený. Tohle bych typoval na rozmačkanou gumičku a už dost ošoupaný závit na hřídelce. Nejjednodušší budeš mít, když koupíš celou kuželku, je to otázka několika desetikorun. Šlo by vyměnit i gumičku - dávají se teď místo ní půlkoule, aby se nemusely frézovat sedla, ale s ošoupaným závitem nic neuděláš, takže bych doporučil tu kuželku. Zastavíš vodu, otevřeš kohoutky a necháš ujít tlak. Pak to demontuješ sikovkama, dáš nové kuželky, a zase vrátíš vršky a je hotovo. Otázka půl hodinky pro nezkušeného začínajícího kutila.
Ještě doplním - kuželky jsou půlcoulky a tříosminky, ale v krámě stačí, když řekneš, jestli máš čtyřhran nebo tisícihran, prodavač už by měl vědět, co ti dát.

žádnou pásku, od toho je tam gumové těsnění, ale bylo by lepší sehnat ty kuželky s polokoulí a ne ploché, protože jestli je to opravdu tímhle, tak už dostalo dobře zabrat i sedlo a je pak dost možný, že bez zafrézovaní sedla to bude protékat, nebo to budeš muset utahovat přílišnou silou a to povede rychle k opětovné destrukci

Určitě bych si před operací nakoupil všechna těsnění, vykoupal rodinu a napustil vodu do hrnců a PET lahví. Nakonec zjistíš, že bude lepší nová baterie ale k té ti budou chybět průchodky... :-)
Hodně štěstí!

Je možné, že je ošoupaný závit a tím velká vůle. Ale mám zkušenost, že právě ony polokoule způsobují, že se musí točit jak o život.
Kdysi jsem je namontoval místo klasických plochých a po čase, když to nervy nevydržely, jsem tam dal zase ploché. Ty ploché se dají
koupit ze silikonové gumy, jdou modré a červené (teplá studená) a vydrží víc. Když už mě nebavilo točit vůbec, koupil jsem pákovky.:-)

Jen jsem radil z vlastní zkušenosti - kdysi jsem delší dobu bydlel v pronajatém bytě, baterie tam byly dost načaté, chtělo to vyměnit ventily a nevěděl jsem, jestli jen vršky nebo jestli už není načatá celá baterie, tak jsem tam dal baterii z akce. Kvalita v pohodě. Pak jsem taky měnil baterie za ty akční doma a dosud spokojenost. Ale nikomu to nevnucuji, jen upozorňuji na tuhle možnost.

Já bych to tak neviděl. Před nedávnem jsem dělal rekonstrukci bytu a do koupelny dal českou vanovou pákovou baterii značky Metalia a po půl roce byla reklamačka na kartuši. Na umyvadla (koupelna, záchod) a dřez v kuchyni jsem hodil otočné pákové baterky noname z Číny a jedou bez problémů. Dal jsem je před časem i známé a ani po 3 letech žádný problém s nima neměla. Takže dneska si nevybereš a nedivil bych se, kdyby ty Metalia baterie byly vyráběné na stejné lince jako ty noname z Číny, akorát stojí 2x tolik ;-) Dneska nemáš záruku u ničeho, že když je to značková baterie, že ti vydrží více, tohle měřítko dneska už moc nefunguje, protože kde kdo už to nechává vyrábět v Číně.
Tazatel ať si koupí správnou velikost kuželky, protože jsou tady dvě. Je dobré vyměnit hned obě, protože dříve nebo později to stejně bude muset udělat. Pokud neví jakou tam má velikost, stačí když si změří rozteč kohoutků na teplou a studenou vodu, nebo vezme sebou hlavici z kuželky. Zkušený prodejce již bude vědět. Jinak kuželky mají standardně na konci závitu fibrové nebo gumové těsnění, takže další těsnění není potřeba. Na výměnu pak stačí kleště sikovky, pokud není dostupný potřebný klíč. Nutno ovšem dotahovat s citem. Výměnu zvládne každý, kdo s nářadím umí pracovat, jenom je dobré si před tím vypnout vodu na ventilu ve stupačkách :-)

No nevím, ale pokud je potřeba opravit starou baterii kohoutkovou, kterou denně používám, tak by výměna za pákovou byla jasná volba. Proč bych měl točit dvěma nějakými kohoutky a seřizovat vodu, když můžu jedním pohybem pustit vodu už s nastavenou teplotou? A zpátky zase točit dvěma kohoutky, abych vodu zastavil. Pákové baterie můžou být vysoce spolehlivé, záleží na tom, jak je navržena a vyrobena kartuše. V budově, s kterou mám co do činění, funguje od začátku, tj. nějakých 13 let, asi 150 pákových baterií jednoho typu, většina denně používaných, některé dost intenzivně. Většina z několika závad na bateriích byla způsobena velmi hrubým násilím na páku kartuše, takže vnitřní plastová ovládací páčka nevydržela a zlomila se. Člověk ale stejně nemůže dopředu vědět, jakou kvalitu kupuje a cena tam roli hrát nebude, pokud neuvidím nějaký aušus na první pohled.

Zdravim panove. Takze vcera vecer jsem se na to "podival", vymenil obe kuzelky za nove, dal tam silikonove tesneni (jak tady nekdo doporucoval) a kupodivu vsecko funguje :) Uz nemusim tocit kohoutkem jak sileny, staci jednou a voda tece. Akorat se mi zda, ze kohoutek trosku kape. Nijak dramaticky, ale obcas proste kapne, coz predtim nebylo. Takze jeste uvazuju, ze bych tam dal to pulkulate tesneni? Mam ho uz taky doma, tazke to bude otazka chvilky.

Kazdopadne diky moc vsem, za rady :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru