Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem povolení střešní okno

chtel bych se zeptat, zda musim mit povoleni na instalaci stresniho okna v radovce. Pred mesicem jsme menili dve puvodni stara stresni okna a ted bychom chteli udelat na druhe strane do zahrady nove okno, rekonstruujeme podkrovi, tak je vsechno sundane az na tasky, okno se usadi mezi krokve , nebude tedy zasahovat do nosne konstrukce. Dekuji

Předmět Autor Datum
Na vaši otázku není možné odpovědět. To Vám může sdělit jen místní stavební úřad. §103 odst. 1) písm…
Fortys 04.05.2013 01:24
Fortys
Kdo se moc ptá, moc se dozví a někdy dělá zbytečnosti. Já se neptal, okno zasadil a deset let si uží…
ladaadal 06.05.2013 07:34
ladaadal
U tebe bych typoval, že si toho nikdo ani nevšimne A když ano tak za něj jistě zaplatíte pokutu a v…
Fortys 06.05.2013 08:02
Fortys
Kolik znáš lidí, co by čučeli po střechách, jestli náhodou někdo nepřidal střešní okno, kolik z nich…
ladaadal 06.05.2013 08:47
ladaadal
Vzdledem k tomu, že jsem "u zdroje" tak dost. Zhruba 1/5 mé práce jsou všelijaké stížnosti. Nadarmo…
Fortys 06.05.2013 19:49
Fortys
Dobrý den, dělali jsme přesně totéž co vy minulý rok v tuto dobu. Bohužel nezáleží jen na konkrétním…
Magru 06.05.2013 20:27
Magru
Bohužel nezáleží jen na konkrétním úřadě, ale i na konkrétním pracovníkovi. No tak to je samozřejm… poslední
Fortys 06.05.2013 23:01
Fortys

Na vaši otázku není možné odpovědět. To Vám může sdělit jen místní stavební úřad.
§103 odst. 1) písm. d) stavebního zákona říká, že stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou.
Je na stavebním úřadě zda umístění okna do střešního pláště bude považovat za změnu vzhledu stavby. U nás to za změnu vzhledu nepovažujeme, ale znám úřady, kde za změnu vzhledu považují i zateplení.
Co je myšleno rekonstrukcí podkroví?

Kdo se moc ptá, moc se dozví a někdy dělá zbytečnosti. Já se neptal, okno zasadil a deset let si užíváme. Nikomu nic jsem nehlásil a to jsem neměl ani sundanou střechu, ani jiné venkovní předělávky. U tebe bych typoval, že si toho nikdo ani nevšimne, když jsi to spojil s výměnou střešní krytiny.

Kolik znáš lidí, co by čučeli po střechách, jestli náhodou někdo nepřidal střešní okno, kolik z nich znáš, že by si pamatovali, že tam dřív nebylo, kolik z nich bude bádat, jestli dotyčný splnil oznamovací povinnost (žádné povolení není potřeba). Já naopak znám fůru lidí, kteří si to prostě zabudovali a nic neřešili. Co konkrétně mění na budově jedno střešní okno, nejedná-li se o okno nad sousedovým záhonkem, aby si on stěžoval? A to pouze v případě, že je dům na hranici pozemků.......
Neznám nikoho, kdo by kvůli takové kravině platil pokutu, kolik jich znáš ty?

Vzdledem k tomu, že jsem "u zdroje" tak dost. Zhruba 1/5 mé práce jsou všelijaké stížnosti. Nadarmo se neříká že lidi řeší spory přes psi a stavební úřady.

Já naopak znám fůru lidí, kteří si to prostě zabudovali a nic neřešili.

To je argument pětiletého dítěte. Taky znám spoustu lidí kteří jezdí v obci 60 a já přesto jezdím předpisově 50. Je to jejich odpovědnost. 100x jim to vyjde a po 101 je někde měšťáci změří a dostanou 2000 pokutu. Když budou mít smůlu a změří je takhle 2x za sebou tak přijdou o řidičák. Takže takovéhle plky si nech do hospody.
Petr se ptal jak má postupovat podle zákona a já jsem mu odpověděl. Jak to udělá je na něm. Protože se zeptal tak předpokládám že chce postupovat v souladu ze zákonem.

Dobrý den,
dělali jsme přesně totéž co vy minulý rok v tuto dobu. Bohužel nezáleží jen na konkrétním úřadě, ale i na konkrétním pracovníkovi. Na tomtéž stavebním úřadě nám dva pracovníci řekli každý úplně něco jiného. Podle jednoho to musí být povoleno, podle druhého ne. Můžete si vybrat! My jsme radši všechny povolení vyběhali, aby byl klid. Navíc máme souseda pěkného v.la, takže jsme to nechtěli riskovat, i když okno nesměřuje k němu. Myslím, že záleží nejvíc na Vás, jestli to chcete risknout, ale já bych to osobně nedělala. Myslím, že za ty problémy pak to nestojí.

Bohužel nezáleží jen na konkrétním úřadě, ale i na konkrétním pracovníkovi.

No tak to je samozřejmě špatně! Úřad by měl v podobných případech rozhodovat stejně. Pokud jednou řeknou, že střešní okno za změnu vzhledu nepovažují, tak by se toho měli držet bez ohledu na to kdo nebo kde se to střešní okno umisťuje viz. §2 odst. 4) správního řádu "Správní orgán dbá, aby přijaté řešení bylo v souladu s veřejným zájmem a aby odpovídalo okolnostem daného případu, jakož i na to, aby při rozhodování skutkově shodných nebo podobných případů nevznikaly nedůvodné rozdíly." A vůbec bych nechtěl být v kůži toho vedoucího odboru, kdy bude vysvětlovat proč u Nováka to za změnu vzhledu nepovažoval a u Kopáčka chtěl na to ohlášení. Navíc takový úřad si v důsledku takového chování přidělává zbytečně práci, protože každý stavebník bude zcela logicky chtít písemné vyjádření stavebního úřadu zda ta konkrétní stavební činnost vyžaduje nebo nevyžaduje nějaké povolení či opatření stavebního úřadu což ve výsledku znamená stovky vyjádření navíc. Jinak s Vámi v podstatě souhlasím. Těch pár minut na stavebním úřadě Vás nezabije a máte jistotu. Jen podotýkám, že ze sousedem můžete klidně vycházet a pak mu jednou začnete sekat v osm hodin před okny když je zrovna po flámu nebo se nepohodnou malželky u kadeřníka a už se píše udání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru