Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení lustru :)

Ahoj,
měníme starý lustr za bodovky a rád bych se zeptal na zapojení elektriny.

Ze stropu visí pouze 2 černé kabely vedoucí svorky (nebo jak se té kostičce říká, každopádně má 2 dírky na levé straně a 2 na pravé.
Do té kostičky pak vedl modrý a hnědý drát - z toho starého lustru.
Bodovky mají kostičku se 3 dírkami s L uzemněním (žlutozelený drát) a N.
Jak se toto zapojí?

Díky

Předmět Autor Datum
Bohužel výrobce nezajímá to, že je v provozu velmi mnoho instalací tohoto druhu, tedy že k osvětlova…
Zerozero 22.04.2013 17:12
Zerozero
BRRR :!: Radit tady neukostřovat svítidlo, to mi nahání drůbeží kůži, byť by byl lustr umístěn v ext…
mirektatra 22.04.2013 17:21
mirektatra
No je fakt, že dvouvodičově, je asi tři čtvrtě, možná víc, domácností. Třívodičové a tedy s vyvedený…
Zerozero 22.04.2013 21:13
Zerozero
Třívodičové a tedy s vyvedeným nulákem myslel jsi asi uzemnění :-)
touchwood 24.04.2013 11:11
touchwood
Ne, určitě měl na mysli PE vodič, v síti TN-S.
mirektatra 25.04.2013 15:19
mirektatra
No tak zapoj kostru na nulak a az sa prerusi v stene alebo rozvodnej skrini (alebo trebars v lustri…
MM.. 26.04.2013 02:19
MM..
Urcite poznas nevyhodu TN-C ktoru napr. tu mas aj nakreslenu toho cloviecika ktoreho to tam kope :-D…
MM.. 26.04.2013 02:31
MM..
Alebo ok, spojit kostru a nulak, ale zaroven upozornit manzelku a vsetkych ze ak to fungovat prestan…
MM.. 26.04.2013 02:47
MM..
:-) Myslím, že na Poradně nemá smysl řešit opodstatněnost Norem, ale poradit LAIKOVI, aby řešil prob…
mirektatra 26.04.2013 08:40
mirektatra
ok ja som to nemyslel tak ze si zle poradil (poradil si dobre), hlavne som chcel upozornit na to riz… poslední
MM.. 26.04.2013 12:08
MM..
1)Nejdřív vypněte jistič na světla, aby 100%ně nešla do kabelů ze stropu elektřina. O tom se přesvěd…
mirektatra 22.04.2013 17:19
mirektatra
Návod jak pro blbce, díky.. :) Akorát ze stropu žádná kostra nevede, jen fáze a nula. Zkoušečka není…
MKc 22.04.2013 17:31
MKc
Neviem, čo rozumět pod takým slovom "validný" (řečeno s mj.Terazkym) :-), ale ta klema mezi "kostrou…
mirektatra 24.04.2013 11:00
mirektatra
Tak už to svítí :) Díky za rady
MKc 22.04.2013 19:48
MKc

Bohužel výrobce nezajímá to, že je v provozu velmi mnoho instalací tohoto druhu, tedy že k osvětlovacím
tělesům (i zásuvkám) vedou jen dva vodiče. Jaký by v dnešní době byl problém udělat svítidlo s dvojitou izolací, což je jinak dnes běžné??
V tomto případě nezbývá asi (mimo nové instalace) nic jiného, než žlutozelený vodič nezapojovat. I tak velké nebezpečí nehrozí, izolace svítidla bude dostatečná a na lustr nikdo zas tak často nesahá.
Druhou možností, možná vhodnější by bylo propojit dohromady modrý a žlutozelený vodič. Ale pozor! Tyto spojené vodiče, tedy ochranný a pracovní nulák musí být bezpodmínečně připojeny jen na nulový vodič ve stropě.
Je nutné si bezpečně ověřit, který vodič ze stropu je fáze a který nulák. I v případě barevně odlišených
vodičů to ověřit.

No je fakt, že dvouvodičově, je asi tři čtvrtě, možná víc, domácností. Třívodičové a tedy s vyvedeným nulákem, k lustru jsou jen novější instalace v novostavbách a po rekonstrukci.
Ne každý kdo věší lustr, se ptá pdborníka, nebo na poradně. Není tam žlutozelený, tak tam není
a neřeší to. Připojí co má k dispozici, svítí to a je to. Troufám si tvrdit, ze je tak zapojena většina lustrů.
Přesto, jsem za celou dobu elektrikářské praxe neslyšel, ře by někoho nakopal lustr. Právě proto, že zbytečně
po stropě nikdo neleze, takže je to tak trochu (;-)já, vím no), chráněné polohou. A když už tam někdo leze, tak má pod sebou lino, nebo parkety, koberec a židli nebo stůl. Za těchto podmínek aby ho to koplo, se musí přizemnit drátem.:-)

No tak zapoj kostru na nulak a az sa prerusi v stene alebo rozvodnej skrini (alebo trebars v lustri 1cm pred tym spojom) tak ta to zabije NABETON ptz budes mat cez zariadenie fazu na lustri. Preto kostru lustru nezapajam ani ja ked je 2vodicove vedenie a je mi fuk jak to ma byt podla nejakeho predpisu. Problem su ale 2vodicove vedenia, a vyrobca lustrov, ne ten kto to zapaja, ten to v tomto pripade dobre zapojit nemoze.

Urcite poznas nevyhodu TN-C ktoru napr. tu mas aj nakreslenu toho cloviecika ktoreho to tam kope :-D
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_documen t=24876

U lustra specialne je sranda v tom ze na luster nikto nesaha ked funguje, ale garantovane saha na neho niekto ked fungovat prestane. A prestat fungovat mohol prave kvoli takej poruche (preruseny nulak v stene kdesi). Az si to spojil, a vypinac je "on", tak to manzelku zabije hned ako sa toho dotkne. Ano niekto to moze brat ako vyhodu :-D

P.S> proste obe moznosti zapojenia (spojit aj nespojit) su zle, a zabijaju pri roznych poruchach. Jedine spravne zapojenie je zaviest 3vodicove vedenie, co ale ziaden zdravy clovek kvoli jednemu lustru robit nebude. Takze to proste riskne jednym zlym sposobom (jakym to je uplne fuk)
Jedina vyhoda spojenej kostry a nulaku je v tom ze ak zariadenie funguje tak viem ze sa ho mozem dotknut (ptz keby bol preruseny nulat tak zariadenie nefunguje). Ale to je prd platne ptz ludia sahaju na veci hlavne vtedy ked nefunguju ptz chcu napr. dotiahnut ziarovku apod :)

Alebo ok, spojit kostru a nulak, ale zaroven upozornit manzelku a vsetkych ze ak to fungovat prestane tak nech na to nesahaju a nech cakaju pri sviecke na elektrikara ktory bude mat skusacku :) (alebo najprv vypnut vypinac az potom na to sahat, co ale NEmusi byt dostatocne (faza sa tam moze dostat cez ine zariadenie, zavisi od toho kde je preruseny ten nulak))

:-) Myslím, že na Poradně nemá smysl řešit opodstatněnost Norem, ale poradit LAIKOVI, aby řešil problém ve smyslu platných předpisů a tedy obecně bezpečně. Jasně, že znám problémy obou řešení, ale pokud jsi z oboru, tak jistě víš i o statistické pravděpodobnosti jak závady, tak úrazu, protože od toho se odvíjejí i Normou uváděná řešení... Tuto diskusi bych ale nechal jako téma na čistě odborných webech.
Poradnu chápu jako osvětu mezi laickou veřejností, proto radím ve smyslu Norem :puff:

ok ja som to nemyslel tak ze si zle poradil (poradil si dobre), hlavne som chcel upozornit na to riziko t.j. nech si nemysli ze je to 100% bezpecne ale aby vedel ze ak to prestane fungovat (ziarovka nesvieti) tak potom musi byt velmi opatrny ked na to saha a najskor vypnut vypinac a idealne aj premerat ci na obale neni faza.

Prave u lustra ktory je napr. zaveseny na haku a teda sa kyve je podla mna (moj sukromny nazor) pravdepodobnost prerusenia nulaku tesne u spoja vyssia (kyvanim sa kablik zlomi) jak pravdepodobnost ze by sa dostala faza na kostru (odkial by sa tam mala dostat?). Preto ja osobne sebe doma sam si kostru nezapajam. Ale uz som si na jednom lustri vsimol ze na jednom mieste sa kablik suchal o kostru, ak by sa presuchal to by bol zas pripad pre tu tvoju poruchu, ale na to clovek moze davat pozor aby sa tam nic nesuchalo potom sa tamnema odkial dostat faza na kostru.
Ja inym ludom nic nezapajam (chvalabohu :D) nerobim to ako profesiu. Lebo to by som potom mal dilemu neriesitelnu ze jak im to zapojit :) Vseobecne asi radsej to spojit, presne tak jak si pisal nizsie, ale POUCIT tych ludi ze kamo pocuvaj ked to prestane svietit tak skra bacha, vtedy moze byt kostra pod napatim. (toto upozorneni plati aj vseobecne pre akekolvek zariadenie strcene do zastrcky v panelakoch alebo starsich domoch kde su 2vodicove vedenia a nulak je dokonca vedeny cez viac zastrciek len zaskrutkovanim, to sa clovek len divi ze tie panelakove zastrcky este nikoho nezabili :)

1)Nejdřív vypněte jistič na světla, aby 100%ně nešla do kabelů ze stropu elektřina. O tom se přesvědčíte přiložením "tužkové zkoušečky", řečené mezi elektrikáři "fázovka", která nesmí svítit na žádném z vodičů :!: .
2)Nyní ostrým nožem odstraňte vrchní vrstvu izolace (černou), pod kterou líný elektrikář nechal izolaci vodičů, která je v tomto případě na jednom drátu černá, nebo hnědá a na druhém zelenožlutá, popřípadě ještě pouze zelená. tuto izolaci neodstraňujte, slouží k identifikaci vodičů.
3)Nyní připevněte bodovky na strop tak, aby vodiče dosáhly do svorkovnice a aby se případným vrtáním nových děr nepoškodily přívodní kabely v omítce.
4)Zapojení: svorky bodovek označené jako "N" a "kostra" propojte (modrým) vodičem stejného průřezu, jaký vychází ze stropu a do svorky "kostra" připojte zelenožlutý (zelený) vývod ze stropu. Do svorky "L" připojte zbylý černý/hnědý vodič ze stropu
5)Dokončete montáž krytů svítidla, dejte žárovky, zapněte jistič a je hotovo :-):?:

Návod jak pro blbce, díky.. :)
Akorát ze stropu žádná kostra nevede, jen fáze a nula. Zkoušečka není k dispozici, tak doufám že se podaří oholit černou izolaci a zjistit pravou barvu vodičů co vedou ze stropu.

Výše uvedená odpověď doporučovala propojit drátky kostry a "N" do jedné svorky (ze svítidla).. je to validní?

Takže:
zapojení kabelu ze stropu:
zelený => N (naproti tomu je v N 0+zem)
hnědý => L (hnědá ve svítidlu)

je tak?

Neviem, čo rozumět pod takým slovom "validný" (řečeno s mj.Terazkym) :-), ale ta klema mezi "kostrou" + "N" svorkou a připojení zelenožlutýho drátu (kterej je kdesi v síti spojenej se zemí) na kostru, to je "ochrana nulováním" v systému "TNC", který je použit u Vaší elektroinstalace a klema pak přivádí "nulák" do závitu na žárovce. Hnědý vede na střed v objímce.
Podrobností návodu jsem v žádném případě nechtěl zpochybnit Vaše schopnosti, chtěl jsem se jen vyhnout případným nedorozuměním. Elektrické zařízení pod napětím vypadá stejně, jako elektrické zařízení bez napětí, jenom je jiné na dotyk... ;-)

Tak ať svítí, jak letní slunce a nekope :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru