Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení lustru :)

Ahoj,
měníme starý lustr za bodovky a rád bych se zeptal na zapojení elektriny.

Ze stropu visí pouze 2 černé kabely vedoucí svorky (nebo jak se té kostičce říká, každopádně má 2 dírky na levé straně a 2 na pravé.
Do té kostičky pak vedl modrý a hnědý drát - z toho starého lustru.
Bodovky mají kostičku se 3 dírkami s L uzemněním (žlutozelený drát) a N.
Jak se toto zapojí?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bohužel výrobce nezajímá to, že je v provozu velmi mnoho instalací tohoto druhu, tedy že k osvětlova…
Zerozero 22.04.2013 17:12
Zerozero
BRRR :!: Radit tady neukostřovat svítidlo, to mi nahání drůbeží kůži, byť by byl lustr umístěn v ext…
mirektatra 22.04.2013 17:21
mirektatra
Alebo ok, spojit kostru a nulak, ale zaroven upozornit manzelku a vsetkych ze ak to fungovat prestan…
MM.. 26.04.2013 02:47
MM..
:-) Myslím, že na Poradně nemá smysl řešit opodstatněnost Norem, ale poradit LAIKOVI, aby řešil prob…
mirektatra 26.04.2013 08:40
mirektatra
ok ja som to nemyslel tak ze si zle poradil (poradil si dobre), hlavne som chcel upozornit na to riz… poslední
MM.. 26.04.2013 12:08
MM..

Bohužel výrobce nezajímá to, že je v provozu velmi mnoho instalací tohoto druhu, tedy že k osvětlovacím
tělesům (i zásuvkám) vedou jen dva vodiče. Jaký by v dnešní době byl problém udělat svítidlo s dvojitou izolací, což je jinak dnes běžné??
V tomto případě nezbývá asi (mimo nové instalace) nic jiného, než žlutozelený vodič nezapojovat. I tak velké nebezpečí nehrozí, izolace svítidla bude dostatečná a na lustr nikdo zas tak často nesahá.
Druhou možností, možná vhodnější by bylo propojit dohromady modrý a žlutozelený vodič. Ale pozor! Tyto spojené vodiče, tedy ochranný a pracovní nulák musí být bezpodmínečně připojeny jen na nulový vodič ve stropě.
Je nutné si bezpečně ověřit, který vodič ze stropu je fáze a který nulák. I v případě barevně odlišených
vodičů to ověřit.

Alebo ok, spojit kostru a nulak, ale zaroven upozornit manzelku a vsetkych ze ak to fungovat prestane tak nech na to nesahaju a nech cakaju pri sviecke na elektrikara ktory bude mat skusacku :) (alebo najprv vypnut vypinac az potom na to sahat, co ale NEmusi byt dostatocne (faza sa tam moze dostat cez ine zariadenie, zavisi od toho kde je preruseny ten nulak))

:-) Myslím, že na Poradně nemá smysl řešit opodstatněnost Norem, ale poradit LAIKOVI, aby řešil problém ve smyslu platných předpisů a tedy obecně bezpečně. Jasně, že znám problémy obou řešení, ale pokud jsi z oboru, tak jistě víš i o statistické pravděpodobnosti jak závady, tak úrazu, protože od toho se odvíjejí i Normou uváděná řešení... Tuto diskusi bych ale nechal jako téma na čistě odborných webech.
Poradnu chápu jako osvětu mezi laickou veřejností, proto radím ve smyslu Norem :puff:

ok ja som to nemyslel tak ze si zle poradil (poradil si dobre), hlavne som chcel upozornit na to riziko t.j. nech si nemysli ze je to 100% bezpecne ale aby vedel ze ak to prestane fungovat (ziarovka nesvieti) tak potom musi byt velmi opatrny ked na to saha a najskor vypnut vypinac a idealne aj premerat ci na obale neni faza.

Prave u lustra ktory je napr. zaveseny na haku a teda sa kyve je podla mna (moj sukromny nazor) pravdepodobnost prerusenia nulaku tesne u spoja vyssia (kyvanim sa kablik zlomi) jak pravdepodobnost ze by sa dostala faza na kostru (odkial by sa tam mala dostat?). Preto ja osobne sebe doma sam si kostru nezapajam. Ale uz som si na jednom lustri vsimol ze na jednom mieste sa kablik suchal o kostru, ak by sa presuchal to by bol zas pripad pre tu tvoju poruchu, ale na to clovek moze davat pozor aby sa tam nic nesuchalo potom sa tamnema odkial dostat faza na kostru.
Ja inym ludom nic nezapajam (chvalabohu :D) nerobim to ako profesiu. Lebo to by som potom mal dilemu neriesitelnu ze jak im to zapojit :) Vseobecne asi radsej to spojit, presne tak jak si pisal nizsie, ale POUCIT tych ludi ze kamo pocuvaj ked to prestane svietit tak skra bacha, vtedy moze byt kostra pod napatim. (toto upozorneni plati aj vseobecne pre akekolvek zariadenie strcene do zastrcky v panelakoch alebo starsich domoch kde su 2vodicove vedenia a nulak je dokonca vedeny cez viac zastrciek len zaskrutkovanim, to sa clovek len divi ze tie panelakove zastrcky este nikoho nezabili :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru