Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem polystyren versus vata

Dobrý den.
V současné době řeším otázku zateplení novostavby rodinného domku (bubgalov, zast. plocha 100m2).
Přičemž dle projektu mám navrženou cihlu tl. 400 mm a zateplení polystyrenem tl. 120mm .

Ale stavebník ( firma ) , který bude stavbu provádět mi polystyren tak trochu rozmlouvá z důvodu, že se stavba tímto zateplením uzavře a nebude dýchat.
Navrhoval mi buď cihlu supertherm tl. 440 mm a to již bez zateplení, nebo případně zateplit vatou, v tomto případě by pak mohla být i tloušťka cihly menší než 440 mm .
Tak nevím, jakým zbůsobem se rozhodovat a čemu věřit.

Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vypadá to že jsi si vybral firmu která nemá o základech zateplování ani šajnu.I kdyby by se napříkla…
AAAAAAA 02.04.2013 21:30
AAAAAAA
U obvodového zdiva je dýchání zdiva pouhá fikce zaujímá v celkové výměně vzduchu možná tak 1 procent…
AAAAAAA 16.04.2013 16:28
AAAAAAA
Taky si myslim, ze dychani/nedychani stavby probiha hlavne pres neutesnene/utesnene stavebni otvory…
lk1 16.04.2013 20:50
lk1
Problematika dýchání je mezi veřejností trošku nepochopena. Výměna vzduchu infiltrací, netěsnostmi-… poslední
Tomáš Hrdlička 17.04.2013 17:13
Tomáš Hrdlička

Vypadá to že jsi si vybral firmu která nemá o základech zateplování ani šajnu.I kdyby by se například obvodové zdivo do dnešní normy s odřenýma ušima vlezlo i tak to pokládám za zmařenou investici kde se každé dodatečné kroky při zateplování řádně prodraží např.zbytečně vyhozené peníze za fasádu,osazení oken,klempířské prvky,hromosvody atd. atd.

Taky si myslim, ze dychani/nedychani stavby probiha hlavne pres neutesnene/utesnene stavebni otvory (stara drevena/nova plastova okna).

Dobre je to videt na vnitrnim vlhkomeru, kdyz v zime klesnou teploty hodne pod nulu, velice rychle nasleduje pokles vlhkosti uvnitr.
Stenama by se to mohlo projevit az po cca tydnech.

Problematika dýchání je mezi veřejností trošku nepochopena. Výměna vzduchu infiltrací, netěsnostmi- (napojení střecha x stěna, okno, okno x stěna a pod.)je naprosto někde jinde, než zkoumání difuzního odporu konstrukce. To, s čím je často problematika "dýchání" zaměněna je difuzní tok, resp. difuze vodních par v konstrukci, která se děje vždy. Tam už jsou rozdíly MV a EPS markatní, výpočet bilance zkondenzované vlhkosti v konstrukcí nám to jen potvrzuje.Při správném návrhu se však není čeho obávat.

Takže argument, že superterm 44 je lepší než 170 mm cihly + 200 mm izolantu je pro mě uplně nerelevantní, ať si páni stavaři ve firmách tvrdí co chtějí.

Důkazem všeho může být průvzdušnost, která je zkoumanou veličinou u staveb. Naopak stavbu chceme těsnou, za účelem snížit tepelné zráty netěsnotmi... ale velké, velké ale... vše musí být vyváženo dostatečnou výměnou vzduchu v interiéru (nejlépe řízeným větráním)...což je často zanedbáno a následky známe všichni :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru