Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nezasychání orezovače --> Následné barvení..?

Zdravím vás..:) Kutilové, měl bych menší dotaz. Mám doma takový kovový menší madlo který bych rád nabarvil, protože stará barva je už otlučená a ve svárech občas narezlá. Ta stará barva, nebyla nikterak špatná, držela tam pěkně atd. prostě kvalitní práce.

Před tím než to začnu barvit, jsem to natřel madlo odrezovačem, aby mi časem rez neprolezl přes tu barvu a nedělal neplechu. Natřel jsem to tím odrezovačem 2x, aby to víc pomohlo. Je fakt že rez už tam skoro není, ale teď mám problém, chtěl jsem to již nabarvit barvou, ale odrezovač ještě po cca 4-5 hodinách nebyl uschlý a když na něj šáhnu, tak je ještě lehce lepkavý..Myslíte že to vůbec zaschne, nebo to zůstane takhle lepkavý..? Ptám se proto, protože na obalu bylo uvedeno, že odrezovač schne rychle, ale u mě teda nic moc..

Díky..:)

Předmět Autor Datum
Nejlepší to celé očistit od původní barvy, potom případně odrezit odrezovačem, základovku a vrchní n…
Matyas xl 30.03.2013 08:37
Matyas xl
Ahoj, můžu mít ještě pár dotazů..? Co by se stalo kdybych měl nějaký kovový díl, natřel bych ho barv…
Armex 02.06.2013 17:04
Armex
asi proto, že původní barva je vypalovací--- odrezovač pokud nemá s čím reagovat se setře...
paul 02.06.2013 17:09
paul
Kromě "Bé", všechno špatně. :-D
lesov 02.06.2013 18:43
lesov
Proč je všechno špatně..? :D Můžeš teda napsat co je na tom špatně a jak to teda udělat aby to bylo…
Armex 02.06.2013 19:39
Armex
Odstranil bych všechny původní nátěry, včetně zbytků odrezovače a předmět bych řádně odmastil.
lesov 03.06.2013 09:52
lesov
k odstranen puvodnich nateru a volnzch castecek kovu - rzi je dobre opiskovani. ani to ale neni vsem…
mirektatra 03.06.2013 10:31
mirektatra
No tak teda čemu vadí že neodstraním původní barvu? Je tam nějaká barva a rez. Já to celé potřu odre…
Armex 03.06.2013 11:43
Armex
Poznáš za pár měsíců, až se místa se starou barvou začnou odlupovat. Ta už totiž je narušená a pod n…
ladaadal 03.06.2013 12:15
ladaadal
Pod tou starou barvou už může začinat koroze, která se projeví po krátkém čase. Takže když to děláš,…
Matyas xl 03.06.2013 15:59
Matyas xl
A nebo si to udělej podle svého a kašli na x názorů, že se to má všechno odstranit. vždyť je to Tvoj…
mirektatra 03.06.2013 21:27
mirektatra
:)) Dobrá zásada..Já jen že bych se zeptal na názory ostatních..:) Ještě se zeptám: A) Co by se sta…
Armex 03.06.2013 22:24
Armex
A/ mohlo by se to chovat jako 1 silná vrstva ...mohlo by to zkrapatět a po nějaké době začít loupat.…
Matyas xl 03.06.2013 22:51
Matyas xl
V každém případě platí, že více slabých vrstev barvy, činí nátěr kvalitnější. Chovají se jako jednot…
mirektatra 03.06.2013 23:16
mirektatra
Super, ještě k tomu odmastění. Když jsem teda kov natřel odrezovačem, jemně zbrousil a teď chci natí…
Armex 04.06.2013 07:51
Armex
Když jsem teda kov natřel odrezovačem, jemně zbrousil To je špatně, ten zaschlý odrezovač se má je…
Matyas xl 04.06.2013 08:47
Matyas xl
Nátěrové hmoty nadřevo využívají savosti a poréznosti podkladového materiálu, který tím impregnují a…
mirektatra 04.06.2013 09:05
mirektatra
Super, díky :) No ale ohledně toho, kdybych natřel vrstvu barvy na nezaschlou vrstvu. Tak vy píšete…
Armex 04.06.2013 19:50
Armex
Co na tom nechápeš? Když nebude zaschlá první vrstva, tak při nátěru druhé ti jí to rozleptá (rozřed…
ladaadal 05.06.2013 06:17
ladaadal
Omlouvam se, ale buď je Armex úplnej pit.mec a nebo si tady krátí jen dlouhou chvíli a baví se.
Matyas xl 05.06.2013 16:09
Matyas xl
Matyas xl: taky začínám mít ten pocit. poslední
ladaadal 05.06.2013 19:38
ladaadal

Nejlepší to celé očistit od původní barvy, potom případně odrezit odrezovačem, základovku a vrchní nátěr. Tohle natírání přes původní barvu nemá dlouhou výdrž a hlavně to nevypadá hezky.
Co se týká odrezovače, tak možná se tam rozpustil nějaký nátěr...pokud to je lepkavé.Záleží taky při jaké teplotě to natíráš. Všechny tyhle časy zasychání a tak se vztahují k teplote 20°C,takže pokud to děláš kde je zima, může to trvat déle. Nevím co máš za odrezovač, ale já používám tenhle http://eshop.barvy-laky-fasady.cz/produkty/odrezov ac-t-bezoplachovy-7-221 a ten po zaschnutí udělá šedý povrch - prášek, který se za sucha otře a dál už normálně natírá.

Ahoj, můžu mít ještě pár dotazů..? Co by se stalo kdybych měl nějaký kovový díl, natřel bych ho barvou a ta spodní vrstva by nebyla ještě zaschnutá a natřel bych hned další vrstvu..?

Jinak napíšu postup svého barvení jestli je správný ano..? Jde o malé díly, takže není potřeba úplně profesionální práce, chci aby to aspoň trochu vypadalo..Mám nějaký díl:
a) Natřu ho odrezovačem - Nechám uschnout a znovu natřu po uschnutí:
b) Obrousím díl, protože odrezovač naruší i "zdravou" barvu a udělá to takové šupinky..
c) Původní barvu nechám, úplně jí neodstraňuju, protože ji mám jakou základovou
d) Na díle je jen pár míst, které jsou obroušeny na kov
e) Vezmu barvu, natřu - Nechám uschnout - Provádím 3x
d) Vezmu lak a nalakuju..

Jo a ještě by mě zajímalo..Jak je možný že když udělám tento postup, mám to i nalakovaný, ale prostě barva na tom díle nedrží tak "pevně"..Že se to třeba časem odře..Když je díl originální tak se to odře třeba až po pár letech,a le když to natřu takhle já, tak se ten díl odře mnohem dříve a tolik nedrží..Jak je to možný..? Díky :)

k odstranen puvodnich nateru a volnzch castecek kovu - rzi je dobre opiskovani. ani to ale neni vsemocne. odrezovac reaguje s kyslicniky kovu - zpravidla tam zmeni svou barvu - tim zamezuje postupu koroze. dalsi natery tento stav jen konzervuji a vrchni nater predchozi vrstvy chrani pred poskozenim. proto je treba predchozi natery a volne casti kovoveho povrchu, spolu s pripadnou mastnotou, odstranit.

No tak teda čemu vadí že neodstraním původní barvu? Je tam nějaká barva a rez. Já to celé potřu odrezovačem, tím odstraním rez a zabránim tomu, že se nebude rez dál šířit a ještě k tomu odrezovač zvyšuje i přilnavost barvy. Takže rez se nebude šířit, barva by na to měla díky odrezovači líp chytnout. Poté jemně obrousím a natřu vrchním nátěrem. Tak kde je problém?

Poznáš za pár měsíců, až se místa se starou barvou začnou odlupovat. Ta už totiž je narušená a pod ní se nedostane nic, krom vlhkosti, takže ti to oskáče. Nechat starou barvu a natřít to mi přijde zbytečné plýtvání časem i penězma. Za rok to budeš brousit celé a dělat všechno znova.

:)) Dobrá zásada..Já jen že bych se zeptal na názory ostatních..:) Ještě se zeptám:

A) Co by se stalo, kdybych natřel další vrstvu vrchního nátěru i když by ještě nebyla ÚPLNĚ zaschlá ta předchozí vrstva vrchního nátěru..? Nemyslím že by byla původní vrstva ještě uplně čerstvá (5 minut po natření), ale myslím, že by byla třeba ještě trochu lepkavá..?

B) Kolik nanášet vrstev vrchního nátěru..? Díky :)

V každém případě platí, že více slabých vrstev barvy, činí nátěr kvalitnější. Chovají se jako jednotlivé "hráze proti útokům" vnějších vlivů na povrch. Slitím jednotlivých nedokonale zaschlých vrstev se o tuto vlastnost připravíte. Podklad pracuje (rozpínání...) v jiných mezích, než nátěr a jednotlivé vrstvy mají svůj úkol: odrezovač připravuje povrch pro nátěr, základovka má dobrou přilnavost k povrchu i k vrchnímu nátěru, ale není odolná - plní tedy funkci prostředníka. Vrchní nátěr musí být mechanicky odolný (tvrdý) a chemicky stálý, aby chránil před účinky okolí. Tyto požadavky se ale neslučují s vlastnostmi podkladového materiálu, který také působí na nátěr chemicky i mechanicky, ale zespodu. Vrchní nátěr je jen jakousi ochrannou skořápkou. Aby dobře přilnul a tak plnil tuto ochrannou funkci, je vhodné,aby byl rozdělen do několika slabých a tím částečně samostatně odolných vrstev. Je pak stejně tvrdý, ale pružnější (jako bychom věc těsně obalili mnoha vrstvami slaboučké tvrdé fólie). Alobal na šokoládě protrhnete snadno, ale v mnoha vrstvách na cívce je nezničitelný.

Super, ještě k tomu odmastění. Když jsem teda kov natřel odrezovačem, jemně zbrousil a teď chci natírat vrchní nátěr, tak mám to předtím odmastit? Nebo když je tam ta barva tak nemám?

Teďkom ještě otázka k laku. Napadlo mě, co kdybych dal na kovový díl lak na dřevo? Co by se stalo? Díky :-)

Když jsem teda kov natřel odrezovačem, jemně zbrousil

To je špatně, ten zaschlý odrezovač se má jen utřít za sucha...když jsi to obrousil tak se snížila jeho funkce ( funguje to trochu jako fosfátování).
Napíšu postup od začátku.

1. mechanicky odrbat na holý kov ( smírkový papír, drátěný kotouč)

2. odmastit ( líh, benzín ...od této chvíle je vhodné pracovat v rukavicích. Chráníš svoje zdraví a hlavně to neomatláš. Je dobré používat nějaké přípravky na přichycení natíraného dílu - zavěšení na háček, přišroubování na nějakou podložku....)

3. natřít odrezovačem ( po zaschnutí jen otřít za sucha, nic už nebrousit )

4. natřít základovkou ( antikorozní - červenohnědá syntetická, žádnej šunt ředitelnej vodou )

5. po řádném zaschnutí natřít 2x až 3x vrchní syntetickou barvou, vždy po řádném zaschnutí předchozí vrstvy ( zas žádná vodouředitelná barva )

co kdybych dal na kovový díl lak na dřevo?

Každý materiál má svoje specifické vlastnosti a podle nich jsou vyvíjeny i nátěrové hmoty. Nechápu co by to mělo za smysl, kdyby jsi lakoval kov lakem na dřevo. Musela by být pod ním základovka ( což by ve finále vypadalo příšerně ) jinak by ti ten lak na kov nepřilnul a oloupal se. Ale existují bezbarvé laky na kovy.

Nátěrové hmoty nadřevo využívají savosti a poréznosti podkladového materiálu, který tím impregnují a částečně i uzavírají. Mají větší pružnost, aby nepopraskaly a neodlupovaly se, když dřevo mění svoje rozměry se změnou teploty a vlhkosti. je to naprosto jiný systém a tedy i vlastnosti nátěrů, než u kovů, plastů ... Všechno chce své, jinak to není "to pravé" :-)

Super, díky :) No ale ohledně toho, kdybych natřel vrstvu barvy na nezaschlou vrstvu. Tak vy píšete že by se to slilo do jedný, ale já myslel že by ta spodní vrstva byla ve stavu, že by byla tvrdá, zaschlá ale byla by jen trochu lepkavá..To by se do jedné vrstvy nemohla slejt ne..?

A co kdybych neměl ještě uplně zaschlej odrezovač a začal na to barvit už barvou..? :) Díky

Co na tom nechápeš? Když nebude zaschlá první vrstva, tak při nátěru druhé ti jí to rozleptá (rozředí) a bude zase čerstvá. Prostě buď dodrž správnou technologii, nebo to zadej někomu, kdo nebude přemýšlet o blbostech. Buď to bude pořádně nebo to za rok budeš dělat znova, to už záleží na tobě, my na to koukat nebudeme, až to začne znova rezavět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru