Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bezkontaktní zkoušečka napětí AC

Ahoj,

může mi někdo vysvětlit (podrobně, aby to pochopil i laik), jak funguje bezkontaktní zkoušečka napětí?

Kabel ve zdi, kterým probíhá střídavý proud o určité frekvenci funguje jako anténa?
Zkoušečka tedy pouze zachytává elektromagnetický signál o frekvenci 50 Hz +- ?
Pokud bych chtěl změřit napětí vycházející přímo ze zdroje 230V, tak bych bezkontaktní zkoušečkou nic nenaměřil, protože by tu byl příliš krátký kabel, který by vysílal příliš slabí signál?

Je to nějak tak... nebo... budu rád za vysvětlení, díky.

Předmět Autor Datum
jj, jde o kombinaci dvou jevu. a) kabel funguje jako vysilaci antena. b) pokud tim kabelem tece prou…
bahno 27.03.2013 12:59
bahno
hmm, takže jsem právě koupil bezkontaktní zkoušečku... účelem bylo zjistit, zda je v zásuvce (popř.…
kamilko 27.03.2013 13:22
kamilko
Návod nebyl? Na tomhle někdy bývá i přepínač Hi-Lo kombinovaný s vypínačem. Někdy je dokonce kousek…
karel 27.03.2013 13:32
karel
Je tam i dokumentace, žádný přepinač není. Zkoušečka svítí jen při kabelech, které jsou pod proudem…
kamilko 27.03.2013 14:07
kamilko
Jak na co. Kdyz tu zasuvku zatizis, tece proud a muzes hledat kabel pod omitkou. To se (obcas) hodi.…
bahno 27.03.2013 15:01
bahno
Za prvé: Bezkontaktní zkoušečku, pro nejistou spolehlivost nedoporučuju jako bezpečnostní pomůcku. P…
Zerozero 27.03.2013 14:50
Zerozero
ok, díky A taková ta klasická doutnavka ve tvaru šroubováku za pár desítek korun je bezpečná? Nemůž…
kamilko 27.03.2013 15:33
kamilko
Tak svet obecne neni moc bezpecny misto a cloveku se muze stat spoustu veci, ale neslysel jsem o zab…
bahno 27.03.2013 15:39
bahno
OK :-) Všem díky za odpovědi !!
kamilko 27.03.2013 15:51
kamilko
Jen nekupovat na tržnici. Já jsem si před lety takovou koupil na tržnici. No stála 10 korun, nekup t…
Zerozero 27.03.2013 16:23
Zerozero
tato zkoušečka nic neukáže při pouhém přiblížení k zásuvce, to by bylo špatné, rozsvítí se při zasun… poslední
hujer 123 27.03.2013 20:52
hujer 123

jj, jde o kombinaci dvou jevu.
a) kabel funguje jako vysilaci antena.
b) pokud tim kabelem tece proud, jeste se navic tvari jako jednozavitova civka. Kolem takovy civky je pole, pak staci druha civka ve "zkousecce" a mame malinkaty transformator se vzduchovym jadrem. Pro prenos vykonu k nicemu, ale pro indikaci staci.

hmm, takže jsem právě koupil bezkontaktní zkoušečku... účelem bylo zjistit, zda je v zásuvce (popř. trčícím kabelu) proud nebo není. Zkoušečka se rozsvítí jen u kabelů. U zásuvky ve zdi se zkoušečka vůbec nerozsvítí a přitom pod proudem je. Takže je mi taková zkoušečka vlastně na nic. Nebo se jedná o závadu k reklamaci?

Zkoušečku mám k tomu, abych se sám nezranil, když budu chtít např. vyměnit zásuvku a zkontrolovat jestli je opravdu vypojený celý okruh (jistič). Ne k tomu aby mi svítila jen v blízkosti po zemi natažených kabelů prodlužovaček. A protože jsem nechtěl riskovat s klasickou šroubovákovou fázovou zkoušečkou, přes kterou jde proud ze zásuvky zkrze mě do země, volil jsem bezkontaktní řešení.

Je tam i dokumentace, žádný přepinač není.
Zkoušečka svítí jen při kabelech, které jsou pod proudem např. kabely vedoucí ze zásuvky ke spotřebičům. Pokud ale chci zjistit, zda je pod proudem samotná zásuvka ve zdi... moc to nefunguje, jen občas problikne když se přiblížím ke drátům vedoucím ve zdi, ale žádná sláva...

http://www.gme.cz/zkousecky-a-testery/zkousecka-na peti-bezkontaktni-cem-ac-9-p722-274/#dokumentace

Takže nakonec je obyčejná fázovka (fázová zkoušečka v podobě šroubováku) nejjistějším pomocníkem?

Za prvé: Bezkontaktní zkoušečku, pro nejistou spolehlivost nedoporučuju jako bezpečnostní pomůcku. Pro bezpečné zjištění, zda je zařízení pod napětím doporučuji klasickou vadasku, měřicí přístroj, nebo kontaktní doutnavkovou zkoušečku.

Bezkontaktní zkoušečky, alespoň ty které jsem viděl, nepracují ani jako přijímač elektromagnetického vlnění, ani na principu transformátoru. Na vstupu mají zesilovač s velmi velkou impedancí. (tranzistor řízený elektrickým polem).
Okolo každého předmětu, na kterém je elektrické napětí vzniká elektrické pole. Toto pole se přenáší na citlivý vstup a indikátor sepne signalizaci. Proto tyto zkoušečky reagují i na stejnosměrný proud, nebo v blízkosti klasické obrazovky, na různé indukované napětí, nebo i samotné obsluhy, vrtící se na chlupatém potahu křesla a pod.
Nespolehlivost těchto zkoušeček, co se týče bezpečného zjištění stavu je v tom, že vytvořené elektrické pole, zjednodušeně řečeno, může být v určitém místě jakoby "odsáto" přítomností uzeměného vodivého předmětu. Typickým případem je zásuvka. Pokud se přiblížíme velmi těsně k fázové zdířce, zkoušečka reaguje. Ale v určitých místech, třeba i jen několik mm od fáze nemusí zkošečka reagovat. V tom případě je zkoušečka pod vlivem uzemněného kolíku a nul. zdířky.
Z těchto důvodů je třeba bezpečný stav zjistit jiným způsobem. Tyto zkoušečky jsou (částečně a také nespolehlivě) vhodné na hledání vodičů pod omítkou, zjištění třeba vypadlých jističů a podobně. Pokud chceme na živé části sahat, nepoužívat.

ok, díky

A taková ta klasická doutnavka ve tvaru šroubováku za pár desítek korun je bezpečná? Nemůže třeba shořet odpor ve zkoušečce a propustit do člověka smrtelný proud? Pracuje to na principu uzemnění přes lidské tělo, že ?

Jen nekupovat na tržnici. Já jsem si před lety takovou koupil na tržnici. No stála 10 korun, nekup to. Ale že jsem elektrikář a s pár kuriozitami jsem se už setkal, tak jsem se do ni podíval (dala se rozdělat jako propiska). Byl tam odpor délky asi 4mm, což už je špatné. Ale navíc byl ten odpor vjetý dovnitř kontaktního pérka a tím zkratovaný. Kkybych to strčil do zásuvky, padalo by ze mě neřízené množství sprostých slov. Ale je s podivem, když jsem to kupoval, měl tam toho plnou krabici. A za tu cenu... kupodivu o zvýšeném počtu úrazů proudem jsem v té době neslyšel.:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru