Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem černa stavba

Dobrý den mam problem a neví co dělat chceme stavět domek ale na pozemku kde ma stat mame postavene zaklady na dvoj garaž ted po letech chceme stavět domek jenomže na garaž jsme neměli ani povolení když pujdeme na stavební uřad dají nam pokutu zaklady nejsu hotove protože jsme pozemek nevlastnili ale ted už je naš prosí o radu a moc děkuji za každou odpověd

Předmět Autor Datum
Nějak tomu nerozumím. V první větě píšete, že na pozemku jsou základy, v poslední zase, že nejsou ho…
Fortys 18.03.2013 12:19
Fortys
Pokud tomu dobře rozumím: 1) Zakoupili jste pozemek tak, jak běží a leží, na kterém jsou nějaké neev…
mirektatra 18.03.2013 17:23
mirektatra
Z dotazu právně není zřejmé kdo stavbu garáže prováděl a kdy. Proto to info o lhůtách ve kterých je… poslední
Fortys 18.03.2013 19:30
Fortys

Nějak tomu nerozumím. V první větě píšete, že na pozemku jsou základy, v poslední zase, že nejsou hotové. Ty základy chcete použít pro stavbu RD? Kdo a kdy ty základy prováděl? Zkuste se víc rozepsat.
Obecně pokuta hrozí tomu kdo nepovolenou stavbu provádí nebo prováděl. Pokutu lze udělit do jednoho roku od spáchání přestupku pokud je stavebníkem fyzická osoba a do tří let pokud je stavebníkem právnická osoba nebo fyziká osoba podnikající. Naproti tomu odstranění nepovolené stavby bude stavební úřad řešit s vlastníkem nepovolené stavby. Vlastníkem stavby je většinou stavebník, ale nemusí tomu tak být!
Jestliže jde o letitou stavbu tak pokuta pravděpodobně nehrozí viz. předchozí odstavec. Pokud základy pro novou stavbu využít nechcete, tak je prostě odstraňte případně zasypte. Povolení k odstranění nepovolené stavby se nevydává pouze nařízení odstranění nepovolené stavby. Pokud nepovolenou stavbu odstraníte dobrovolně tak se stavebním úřadem nic řešit nemusíte.

Pokud tomu dobře rozumím:
1) Zakoupili jste pozemek tak, jak běží a leží, na kterém jsou nějaké neevidované, možná nepovolené stavby. Kde se tam vzaly, to je věc minulého vlastníka - za to nezodpovídáte :-p.
2) Chcete tam stavět barák - stávající pozemek to umožňuje, odstraníte to, co překáží, co budete chtít využít, to se pokusíte "obílit" projektem a řádným stavebním povolením.
3) Co tam překáží a nemá být, to odstraníte a na to si případně necháte vypracovat demoliční výměr, pokud to stavebí úřad bude chtít vědět :-[.

Opravdu nevím, za co by měl stavební úřad dávat pokutu právě Vám, pokud to neudělal dosavadnímu majiteli :?: Navíc by Vám musel někdo prokázat, že jste to vybudoval v rozporu s předpisy právě Vy :-p Stavební úřad naopak získá pořádek a soulad skutečného stavu s dokumentací, ne ? :-)

Z dotazu právně není zřejmé kdo stavbu garáže prováděl a kdy. Proto to info o lhůtách ve kterých je protiprávní jednání postižitelné s tím že přestupku či správního deliktu se dopouští či dopustil stavebník.

Zakoupili jste pozemek tak, jak běží a leží, na kterém jsou nějaké neevidované, možná nepovolené stavby. Kde se tam vzaly, to je věc minulého vlastníka - za to nezodpovídáte :-p.

Tak to je omyl. Pokud koupil pozemek tak jak leží a běží tak jsou stavby jeho byť jsou třeba nepovolené a bez ohledu na to, že je neprováděl. Takže za ně zodpovídá a řízení o odstranění stavby by vedl stavební úřad s ním jako vlastníkem stavby. Samozřejmě může tvrdit, že koupil jen pozemek a nepovolená stavba je stále vlastnictvím původního vlastníka pozemku, pokud z kupní smlouvy a odhadu nebude vyplývat něco jiného. Tím si ale moc nepomůže. V tom případě tuto rozestavěnou stavbu nemůže odstraňovat či žádat o její dodatečné povolení natož ji využít pro své vlastní stavební záměry neb není jeho!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru