Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co se da počitat jako rekonstrukce?

Dobrý den rozhodli jsme se stavet rodiný domek na pozemku kde stojí brák po stařence a přistavba kde bydlela babička. Ty domy se musejí zhodit protže jsou postavené z vetšíčasti z vepřovice a zaklady jsou v katasrofickém stavu, ale jsou tam veškeré připojky hotové(jak plyn,voda i eletrika). Tak se chci zeptat mohu postavit nový dům mimo puvodní zaklady ale zachovaní čast sklepa mohu to nahlasit jako rekonstrukci na stavební uřad (a bude na to potřeba stavební povolení) aby nemusel zabudovavat čističku odpadnich vod(unas totiž ještě není splažková kanalizace a dlouho ještě nebude, takže bych nechal septit) a dělat nové připojky. Děkuji za odpovedi dofam že jsem to napsat dost vystižně?

Předmět Autor Datum
Pokud zbouráte původní dům, je jedno jestli budete kopírovat původní základy nebo budete měnit půdor…
pradlenka 17.03.2013 16:57
pradlenka
K tomu co napsal kolega: Nejlépe vám poradí na vašem stavebním úřadě, co úředník, to jiné požadavky… poslední
Fortys 17.03.2013 19:43
Fortys

Pokud zbouráte původní dům, je jedno jestli budete kopírovat původní základy nebo budete měnit půdorys. V každém případě po zbourání na pozemku žádná stavba není a musí se povolit jako nová. Pokud chcete zachovat přípojky, stačí v projektu zmínit, že se použijí stávající venkovní rozvody, pokud by se však i na nich mělo něco upravovat (změna dimenze, umístění, prodloužení apod.), tak to jsou stavební úpravy přípojek.

Z toho plyne:
1. ohlásit stavebnímu úřadu odstranění staveb
2. nechat si po odstranění napsat potvrzení pro katastr, že stavba je odstraněna
3. nechat stavby vymazat z katastru
4. udělat si projekt na nový domek (vč. vnitřních instalací)+ případné úpravy venkovních rozvodů; pokud bude zastavěná plocha RD do 150 m2, potom stačí územní souhlas + ohlášení stavby (lze spojit dohromady)nebo nad 150 m2 - územní + stavební řízení (lze vést současně.

Pokud byste chtěl tento proces obejít, a původní domek je do 150 m2, stejně byste musel podat ohlášení na stavební úpravy a předložit projekt, kde byste musel uvést, že stavbu jen opravujete a zachováte stávající rozměry stavby (aby na katastru nebylo něco jiného) a že nezbouráte stavbu až po základy, ale třeba jen obvodové zdi do 1m nad terén.

Nejlépe vám poradí na vašem stavebním úřadě, co úředník, to jiné požadavky.

K tomu co napsal kolega:

Nejlépe vám poradí na vašem stavebním úřadě, co úředník, to jiné požadavky.

To můžete tesat do kamene, protože rozhodující je vždycky posouzení místně příslušného stavebního úřadu.
Pokud zůstane část původní stavby zachována (základy, suterén, část obvodového zdiva, tak se nebude jednat o novou stavbu, ale o změnu dokončené stavby též někdy nesprávně nazývanou rekonstrukce, rekonverze, adaptace atd.. Z pohledu stavebního zákona se ovšem jedná o nástavbu, přístavbu, nebo stavební úpravy vč. jejich kombinace.
Postup uváděný kolegou je možný. U nás postačí, že bude vydán souhlas s odstraněním stavby bez fyzického odstranění stavby a jejího výmazu v evidenci katastru a můžete žádat o povolení nové stavby s tím, že v podmínkách a dokumentaci bude uvedeno, že stávající stavba bude odstraněna před zahájením nové stavby a první kontrolní prohlídka bude provedena po odstranění původní stavby. Záleží na větě první. Co se týká povolovacího procesu souhlasím s kolegou pradlenkou. U stavby RD nad 150 m2 bych zvážil ještě možnost uzavření veřejnoprávní smlouvy se stavebním úřadem, kde veřejnoprávní smlouva může nahradit územní rozhodnutí i stavební povolení. Výhodou je úspora času při povolovacím procesu a poloviční správní poplatky.
K otázce septiku:
Septik nelze k likvidaci odpadních vod využít! Je možná jen žumpa(bez odtoková jímka k akumulaci odpadních vod), DČOV, nebo přípojka na splaškovou kanalizaci. Pokud je u stávající stavby septik tak jej nelze využít ani pro likvidaci odpadních vod ze stávajícího rodinného domu natož pro likvidaci odpadních vod z domu nového.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru