Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení - voda v potrubí

Dobrý den,

neřeším žádný problém, jen mě zajímá jedna věc. Pokud např. odvzdušňuji radiátory, tak po odvzdušnění z nich začne vytékat voda - v tom okamžiku utáhnu šroub na radiátoru. Může se stát, že po nějaké době klesne voda v potrubí natolik, že jí bude málo a nebude fungovat topení?

Díky za objasnění :-)

Předmět Autor Datum
Rodinný domek nebo panelák?
jirka44 28.02.2013 17:35
jirka44
V průběhu ohřívání se z vody uvolňují plyny (viz varná konvice - teplota vody v ní je zprvu nižší ne…
mirektatra 28.02.2013 20:08
mirektatra
"Dříve byly malé systémy zhotoveny tak, že všechny radiátory a potrubí měly spád směrem nahoru a nej…
martin12 28.02.2013 20:40
martin12
Stačí? http://www.fce.vutbr.cz/TZB/rubinova.o/prednasky/A _UT%2002_09.pdf
Fortys 28.02.2013 21:26
Fortys
jo to je normální,já taky nemám ve spodních topeních odvzdušňovací ventily,jen v těch v patře,prostě…
georgecowley1 28.02.2013 22:15
georgecowley1
Je to jednoduchý. Máš otevřenou expanzku. Spodní radiátory jsou montovány tak, aby se odvzdušnily do… poslední
lad 01.03.2013 13:07
lad

V průběhu ohřívání se z vody uvolňují plyny (viz varná konvice - teplota vody v ní je zprvu nižší než 100°C a přesto se uvolňují bublinky), které se cirkulací topné vody dopravují do systému a usazují - ve Vašem případě v radiátorech. Proto se občas systémy odvzdušňují. Čím déle je voda v systému bez výměny, tím méně obsahuje plynů a odvzdušnění je méně časté.
Velké systémy, kde by odvzdušňování bylo nepraktické a drahé, jsou doplňovány přes úpravnu vody a jsou osazovány zařízeními pro "odplynování", které uvolní plyny z vody dřív, než se tak stane při samotném vytápění (na principu otevření láhve se sodovkou).
Dříve byly malé systémy zhotoveny tak, že všechny radiátory a potrubí měly spád směrem nahoru a nejvyšším místem byla otevřená expanzní nádoba, kam bubliny samovolně unikaly - kdepak, jednoduché fyzikální principy jsou nejlepší zárukou dlouhodobé automatické funkce.
Na Váš dotaz: Ano, po nějaké době může vlivem zavzdušnění klesnout hladina v radiátorech tak, že voda přestane cirkulovat úplně a radiátor pak netopí.

"Dříve byly malé systémy zhotoveny tak, že všechny radiátory a potrubí měly spád směrem nahoru a nejvyšším místem byla otevřená expanzní nádoba, kam bubliny samovolně unikaly"

Ano, to je zřejmě náš případ. V nejvyšším místě máme expanzní nádobu, na které je pložen kryt.

A proto mě mate ještě jedna věc. V přízemí máme radiátory, které se neodvzdušňují - nemají tam ten šroub. Naopak v patře máme radiátory, které se odvzdušňují a v nejvyšším bodě je ta expanzka, u které mi bylo řečeno, že mám kontrolovat, aby v ní byla nějaká voda a jednou za čas dolít (ubývá).

Můžete mi prosím vysvětlit tento systém? Mám v tom dost nejasno :-(

jo to je normální,já taky nemám ve spodních topeních odvzdušňovací ventily,jen v těch v patře,prostě tam asi nejsou potřeba spodní topení hřejou pořád jako čert,odvzdušňuji tak 2x v sezoně horní topení a každý rok před sezonou pro sichr doleju trochu vody do expanzky.

Je to jednoduchý. Máš otevřenou expanzku. Spodní radiátory jsou montovány tak, aby se odvzdušnily do stoupačky. Horní odvzdušňuješ, protože tam končí řád a nemá se to jak odvzdušnit. Pouze ty, které jsou napojeny na stoupačku, která je ještě výš můžou být odvzdušňovány taky do stoupačky. Tím odvzdušňováním voda ubývá, ale u otevřené expanze to je minimum proti odparu z expanze. Tím, že držíš správnou hladinu v expanzi, nemůže ti klesnout hladina v radiátoru. To se stává při uzavřené expanzi, když se jen odvzdušňuje, tak to dojde do bodu, kdy už není tlak, který vodu vytlačí tak vysoko a pak z radiátoru ujde část vzduchu, ale hladina se tam už nedostane a pak to může přestat nahoře topit. Ovšem to není tvůj případ, tobě dojde nejdřív hladina v expanzi a až pak by se to dostalo do radiátorů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru