Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení - voda v potrubí

V průběhu ohřívání se z vody uvolňují plyny (viz varná konvice - teplota vody v ní je zprvu nižší než 100°C a přesto se uvolňují bublinky), které se cirkulací topné vody dopravují do systému a usazují - ve Vašem případě v radiátorech. Proto se občas systémy odvzdušňují. Čím déle je voda v systému bez výměny, tím méně obsahuje plynů a odvzdušnění je méně časté.
Velké systémy, kde by odvzdušňování bylo nepraktické a drahé, jsou doplňovány přes úpravnu vody a jsou osazovány zařízeními pro "odplynování", které uvolní plyny z vody dřív, než se tak stane při samotném vytápění (na principu otevření láhve se sodovkou).
Dříve byly malé systémy zhotoveny tak, že všechny radiátory a potrubí měly spád směrem nahoru a nejvyšším místem byla otevřená expanzní nádoba, kam bubliny samovolně unikaly - kdepak, jednoduché fyzikální principy jsou nejlepší zárukou dlouhodobé automatické funkce.
Na Váš dotaz: Ano, po nějaké době může vlivem zavzdušnění klesnout hladina v radiátorech tak, že voda přestane cirkulovat úplně a radiátor pak netopí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny