Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam se starým sádrošem

Ave,
z rekonstrukce koupelny mi zbylo pár desítek (nebo možná stovek? nevážil jsem to) kilogramů sádrokartonu, poměrně roztříštěného na kousky (cca 20+40 cm) a tedy nevyužitelného a chci se jej zbavit.

- jsa poblíž Brna, obrátil jsem se na recyklační deponii Dufonev - tam mi odmítli SDK vzít (i když v seznamu odebíraných materiálů mají "stavební materiály na bázi sádry")
- na webu společnosti SAKO jsem našel sběrné středisko odpadů, které by mělo brát vše, ovšem ukázalo se, že i oni přestali SDK brát. SAKO mě odkázalo na společnost A.S.A.
- A.S.A. na mě mastí a s odpovědí na můj dotaz, jestli berou SDK, se neobtěžuje

Začínám už trochu chápat lidi, kteří odpad vyklopí u lesa vedle silnice. To je furt plná huba ekologie, mastnovlasové v batikovaných trikách se přivazují ke kuňkalkám obecným, ale když se člověk opravdu chce chovat ekologicky, tak jsou mu vrhány pod nohy jen klacky. Případně mu nezbyde než neustále rozšiřovat poloměr kruhu, v jehož středu se nachází a v němž hledá místo, kam odpad odvézt. Kvůli pár desítkám kg odpadu pak propálí benzín za stokoruny atp.

Pochopitelně nejsem prase a ten odpad jen tak do přírody nevyhodím. Jen nevím, co s ním. Mám ho nakouskovat do igelitek a při každém vyvážení popelnic tam jednu schovat? To mi přijde ponižující a předpokládám, že ani legální to není (je někde definované maximální množství takového materiálu, které lze bez postihu jednorázově do popelnice uložit?).

Kdybyste měl někdo nějakou myšlenku, nasdílejte, budu rád. Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vy nemáte v obci sběrný dvůr? U nás berou úplně všechno, od dřeva/železa, přes stavební odpad, ledn…
L-Core 28.02.2013 07:17
L-Core
Máme parodii na sběrný dvůr. Berou jen železo a elektrospotřebiče. A nějaké plasty. Neberou zbytky b…
Moas 28.02.2013 08:37
Moas
Nám v BK berou i starý matrace, či jinej nábytek. V ceníku je sádrokarton za 1770Kč za tunu. nový
Prasak 18.01.2017 18:53
Prasak
Můj názor je asi takový. Až se svět okolo mě bude chovat ekologicky, například že si nekoupím 10 dek…
Zerozero 28.02.2013 10:50
Zerozero
Já kroutím hlavou pokaždý, když otevřu kontyš a jdu vyhodit smetí. V kontyšu hromady skla, kartonu a… nový
Prasak 18.01.2017 19:06
Prasak
Já se snažím důsledně třídit, ale když pak slyším doma "kašlete na to, třídička nejede, všechno vozí… poslední
ml1 30.09.2019 16:51
ml1
řešil jsem to stejně. Sádráč a ytong - veškeré zbytky na dno popelnice (do půlky až tři čtvrtě) a za…
lad 28.02.2013 11:05
lad
Přesně tak to taky děláme, dolů 1 igelitku z koše, zbytek nalámanej sádroš a nahoru zase 2 igelitky… nový
jakubnekolny 18.01.2017 15:45
jakubnekolny
ASA Brno Juliánov-Vinohrady sádroš bere, ale za tuším za 2 kačky/kilo. nový
Finálka 28.02.2013 20:08
Finálka
já se dohodnul s majitelem cesty a nasypal to do kaluží těsně předtím, než to rozjezdili lesáci těžk… nový
nocturne.op.15 18.01.2017 18:29
nocturne.op.15
Tahle firma v Černovicích u Brna sádrokartón bere: http://www.dufonev.cz/prijimane_odpady.php nový
iBobik 23.09.2019 15:53
iBobik
Že by to tazatel po těch 6 letech ještě měl doma? nový
Karel04 23.09.2019 17:06
Karel04
jděte už s tímhle do p...zrovne tenhle problém (a hromady jiných) se řeší všude a pořád dokola, nevi… nový
nocturne 23.09.2019 19:44
nocturne
Jakožto tazatel na to zareaguji... dufonev mě tehdy poslal k šípku, že sádroš berou jen pokud je ned… nový
Moas 23.09.2019 20:26
Moas

Vy nemáte v obci sběrný dvůr?

U nás berou úplně všechno, od dřeva/železa, přes stavební odpad, ledničky, TV, až třeba po gauč, pneumatiky či hromadu polystyrénu. Nic za uložení neplatíme (občané), je to zahrnuto v poplatku za popelnici za rok (na osobu myslím 500Kč).

Můj názor je asi takový. Až se svět okolo mě bude chovat ekologicky, například že si nekoupím 10 deka nějakého výrobku v krabici, do které by se vešlo kilo, nebo náplň do propisovačky v blisteru o rozměru 20x12 cm atd., budu se chovat ekologicky taky. Byl jsem se jednou projít po skládce, a když jsem viděl sladbu odpadu, tak mi nepřipadalo, že by si s tím někdo až tak lámal hlavu. Pravdou je, že to bylo před asi 8 roky, může to být už jinak.
Sádrokarton si myslím není nijak nebezpečný odpad, a když to nikde nechtějí, tak bych to prostě opravdu po částech dal do popelnice a šmytec.8-)

Já se snažím důsledně třídit, ale když pak slyším doma "kašlete na to, třídička nejede, všechno vozíme na skládku" a podobné věty, tak mám sto chutí se na to vykašlat. Blistery a podobné obaly jsou úžasné. Napadá mě SD paměťovka, což je tak centimetr na dva v blistru velikosti A5. Hlavně že si píše "less plastic mo' live", kdyby místo na obal dali více plastu na skořápku té karty, aby se nerozlámala po několikátém zasunutí do slotu, udělali by lépe.
Osobně jsem byl na skládce naposledy před 20 lety a to se separátně sbíraly akorát plasty (nesbíralo se ani elektro). Ale tehdy se hlavně na vesnicích dost třídilo, protože za žluté kontejnetry se neplatilo (asi to platila obec), zatímco za popelnice se platilo za každý svoz.
Sádrokarton neni snad takový problém (sádra i karton jsou přírodní materiály), takže po troškách by se do popelnice dal vysypat (hlavně aby to šlo vysypat), jen aby to nebylo jako s Nerudou, který řešil jiný druh odpadu, ale s podobným výsledkem.

Přesně tak to taky děláme, dolů 1 igelitku z koše, zbytek nalámanej sádroš a nahoru zase 2 igelitky domovního odpadu. Vždy bez problémů, takhle to jde, ale když jsme to přivezli na skládku tak to byl problém. Takhle se to tam dostane taky, ale už je to v pořádku. :-)

já se dohodnul s majitelem cesty a nasypal to do kaluží těsně předtím, než to rozjezdili lesáci těžkou technikou. měl jsem toho tak 200kg. Všichni spokojeni - odpad zmizel beze stopy, nikomu neublížil, cesta byla chvíli sjízdná a příroda nevypadá, že by tím jakkoli trpěla. Jinak to bylo přesně jak líčíte - chovali se ke mě jako kdybych vezl sud jaderného odpadu, legální možnosti likvidace jsem se nedobral

jděte už s tímhle do p...zrovne tenhle problém (a hromady jiných) se řeší všude a pořád dokola, nevidím nic zlého na tom to znovu otevřít. Shodou okolností to řeším taky, několik SDK desek a balík cucků vaty.

- V nejbližším sběřném dvoře mě pošlou do háje, protože mám bydliště dva kilometry za cedulí
- ve "spádovém" sběrném dvoře mě do háje nepošlou, protože tam jsou v úterý a v dubnu - mají podobně zvolenou otevíračku jako zdejší pošta, tj. aby je neobtěžovali lidi. Věci, která by člověk chtěl vyhodit, neberou, neb to zřejmě nemůžou sami rozebrat a zpeněžit.

Otázka je - na SD přes plot, do lesa, do komunálu nebo to naložit na vlaník a nechat vesele rozfoukat po vsi při bezstarostné jízdě? Ještě je ve hře zahrada naší milé paní starostky. "Eko" variantu jízdy dál než 10km zcela vylučuji, stejně jako byla principiálně vyloučena varianta "když nejste odsud, můžete si zaplatit podle váhy za uložení" - nejsem dojná kráva ani idiot.

Platím ve městě za obchod každou kravinu, zábor na kytky a podobně (což obecní slouha alias strážník pravidelně kontroluje, co kdybych se opozdil), ale bordel z vlastního bydliště vyvézt nemůžu, protože bydlím o dva kilometry dál. A tam, co odpad pravidelně platím, mi ho nevezmou protože nemá kdo. Takže a ně peču a na SD prostě jezdím úplně mimo otevíračku a házím jim přes plot cokoli, co nepotřebuji. Můžou nadávat, můžou se vztekat, ale když to nejde po dobrém, půjde to holt po zlém. Vata a SDK mají jasného adresáta, byť je to z jeho pohledu možná spam.

Jakožto tazatel na to zareaguji... dufonev mě tehdy poslal k šípku, že sádroš berou jen pokud je nedílnou součástí suti. Samotný neberou. Ale je samozřejmě možné, že se to za těch šest let změnilo.
Já to tehdy nakonec vyřešil tak, že se mi to válelo půl roku v kumbále, dokud soused neměl přistavený kontejner na suť, protože cosi boural. Neměl problém, abych mu to tam uložil, dostal flašku vína a všichni jsme byli spokojeni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru