Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční stoupačky ústředního topení

Bytový fond řeší už asi 10 let opakovaně stížnosti nájemníků na nefunkční ústřední topení (studená stoupačka v koncových, rohových bytech). Posledním zdůvodněním je, že nájemníci málo topí. Stoupačka je studená, protože jsou v některých bytech zastavené radiátory. Před deseti lety nám technik bytů tvrdil, že ventil musí být minimálně na jedničce, za další tři roky už to bylo na dvojce a nyní jsme dostali dopisy, kde nám sdělují, že radiátory mají být trvale 24 hodin zapnuté na trojku a vůbec nemáme s ventilem manipulovat. Což znamená v bytě 23 stupňů i víc.
Zbytečné teplo máme asi pouštět ven oknem. Máte s tímto prosím někdo zkušenost.

Předmět Autor Datum
nevím jak máte vyregulované topení v domě. Správně se reguluje soustava na regulačním ventilu pod te…
kpz3 17.01.2013 17:23
kpz3
Myslím, že důvodem pro takový návod k použití bytu je hlavně to, aby nájemníci platili a dodavatel m…
mirektatra 18.01.2013 11:44
mirektatra
Z logiky věci bych řekl, že Vás chce někdo akorát "podojit" za topení, protože čím víc radiátorů "po…
Kachlík 18.01.2013 21:08
Kachlík
Jak píšou ostatní, je to blbost. Když všechny ventily pod váma budou zavřený, teplá voda půjde jenom…
lad 21.01.2013 07:21
lad
Dobrý den, jako úplný laik se chci zepta, bydlíme v 7. patře paneláku a máme vlastní kotelnu pro 3 v…
bolek 25.01.2013 15:12
bolek
V nečem má možná soused pravdu. Dnes, kdy jsou montovány na radiátory termostatické hlavice které š…
Joseph 25.01.2013 16:27
Joseph
Souseda bych poslal do háje, protože tohle je evidentně blbě vyvážená topná soustava - možná má sous…
Kachlík 25.01.2013 16:47
Kachlík
takže myslíte, že mi můžeme ve všech místnostech přesta topit a okruh se jenom zkátí do 6. nebo 5. p…
bolek 25.01.2013 17:05
bolek
Myslet si mohu, co chci (a klidně i připustím, že občas myslím blbě), ale sousedovi bych doporučil s…
Kachlík 25.01.2013 17:27
Kachlík
Když Ty v 7. patre uzavreš radiator a soused, pokud má taky uzavrenej radiator, nemá ani tu trochu t… poslední
Joseph 25.01.2013 20:14
Joseph

nevím jak máte vyregulované topení v domě. Správně se reguluje soustava na regulačním ventilu pod termohlavicí. Pak je jedno zda někdo topí nebo ne vždy se dostane teplo kam má i do vyšších pater (dole se radiátory přiškrcují v patrech se otvírají.

Myslím, že důvodem pro takový návod k použití bytu je hlavně to, aby nájemníci platili a dodavatel měl komu rozpočítat konstantní náklady na provoz soustavy. Je přeci na nájemníkovi, jaká teplota pro něho představuje odpovídající tepelnou pohodu a právě k tomu jsou určeny regulační ventily na radiátorech. To, že většina nájemníků má zavřené radiátory a netopí, by mělo znamenat větší průtok stoupačkami k radiátorům, které jsou otevřené. Na konci stoupačky by pak mohl pro případ zavřených termoventilů, být obtok s tlakovou regulací, aby oběhové čerpadlo obsloužilo všechny topné obvody/stoupačky celé, celé je prohřálo, ale také třeba odvzdušnilo... Zkrátka, je na dodavateli tepla, aby přijal taková opatření -i technická- , aby topení fungovalo s dostatečnou kapacitou a v požadovaném čase.

Z logiky věci bych řekl, že Vás chce někdo akorát "podojit" za topení, protože čím víc radiátorů "po cestě" je zavřených, tím víc tepla by se mělo dostat na konec topného řadu. Pokud to tak není, tak je na provozovateli, aby zjednal technickou nápravu, a ne, že bude nutit nájemníky utrácet.

Jak píšou ostatní, je to blbost. Když všechny ventily pod váma budou zavřený, teplá voda půjde jenom k vám nahoru, takže tvrdit, že musí být vše otevřené je hloupost. Dupat na majitele, aby zprovoznil topení tak, aby fungovalo jako všude jinde. Teplotu si reguluješ ty, ne, že ti dodavatel řekne, že musíš víc topit.

Dobrý den, jako úplný laik se chci zepta, bydlíme v 7. patře paneláku a máme vlastní kotelnu pro 3 vchody (1 rok). Letos si k nám chodí jeden soused z 5. patra neustále stěžovat, že nemáme odvzdušněné radiátory a že mu vůbec netopí v ložnici. (máme, děláme to každý týden ve všech místnostech) Teď už chodí s tím, že musíme mít ve všech místnostech neustále puštěné ventily alespoň na 2. Ve třech místnostech topíme stále, ale v ložnice topíme pouze od 18.00 do 22.00 a pak to vypínáme - soused chce abychom to měli stále zaplé. Na radiátorech máme měřiče - a každý den máme za těch 20 hodin co topíme, pro nás zbytečně, 10 jednotek (podle počasí). Nerozumím tamu - když mi máme vlažné topení na 2 jak on chce - jak mu to pomůže v tom aby on měl horké topení. Snad je to trošku srozumitelné Děkuji

V nečem má možná soused pravdu.

Dnes, kdy jsou montovány na radiátory termostatické hlavice které škrtí prútok cez radiátory, múže nastat situace a taky nastáva, že témer všichni na vetvy mají uškrceno. Pro ochranu obežných čerpadel v techto stavech se montují na jednotlivé vetve rozvodu tkz. diferenční ventily.

V situaci kdy je prútok cez vetev/stupačky omezován, nastáva zvýšení tlaku medzi topnou a vratnou vodou a otevre se diferenční ventil aby byl nejakej prútok cez čerpadlo, onen minimálni objem vody proudí cez diferenční ventil.

Záleží hodne od nastavení a dimenzováni diferenčního ventilu, je ale možné, ak je to u Vás v baráku "nevyladené", když usilovne škrtí mnoho lidí a diferenční ventil je otevrenej, býva montován typicky v nejnižším míste stupaček, voda nad ním, když není jistý prútok vychladne.

Když postiženej, kterej topit chce, je na konci stupačky a má i otevrené termostatické hlavice, nebude mít teplou vodu, horká voda dokud dojde k nemu, proste cez povrch trubek stupaček odevzdá teplo do prostoru pod ním a u neho je už studená .... má smúlu ...

Chtelo by to chvíli sledovat jak se to chová a skusit zmenit nastavení tlaku kdy diferenční ventil otevíra, prípadne nastavení škrtíciho kohoutu u diferenčního ventilu, ten by mel byl namontován také ... no teorie je jedno a praxe druhé ...

Souseda bych poslal do háje, protože tohle je evidentně blbě vyvážená topná soustava - možná má soused v základu moc přiškrcené ventily v radiátorech. Každopádně Vás nemá co nutit topit, pokud nechcete, ale můžete mu zkusit doporučit stížnost na správce, aby to uvedl do funkčního stavu. Nehledě k tomu, že teplo, které nedojde k Vám, se přece musí někde zastavit (nejlépe na posledním otevřeném radiátoru na topné větvi). Spíš mi to přijde, že je "šetřivý", a pokud topíte, tak má teplo od stoupaček, a tím pádem mu mohou radiátory hřát méně, ale pokud netopíte, tak mu naskakují hodnoty na měřácích, a to už holt musí zaplatit ze svého…

takže myslíte, že mi můžeme ve všech místnostech přesta topit a okruh se jenom zkátí do 6. nebo 5. patra? bylo by to logické, příjde mi divné, že by celý panelák byl závislý na tom jak kdo topí v 7. patře. (další problém je, že tu bydlí šetřílkové co mají 3+1 a bydlí tam 1 - 2 osoby)

Když Ty v 7. patre uzavreš radiator a soused, pokud má taky uzavrenej radiator, nemá ani tu trochu tepla zadara od trubek stoupaček.

Výhrevní plocha trubek stupaček, není zanedbatelná, k tomu prestup tepla podlahou a stropem, pokud se v místnosti zdržuje málo, užíva ji jenom ke spaní, nekdo má ušetreno .... 8-)

Nekomu vúbec nevadí spát pri teplotách 15 st. Celsia. Do dob kdy se masove rozšírilo ústrední topení, bylo to normálni. Venkov, kde se topí jenom pevným palivem, to zná i dnes, večer se zatopí, nad ránem je v ložnici 15-16 stupňú ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru