Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční stoupačky ústředního topení

V nečem má možná soused pravdu.

Dnes, kdy jsou montovány na radiátory termostatické hlavice které škrtí prútok cez radiátory, múže nastat situace a taky nastáva, že témer všichni na vetvy mají uškrceno. Pro ochranu obežných čerpadel v techto stavech se montují na jednotlivé vetve rozvodu tkz. diferenční ventily.

V situaci kdy je prútok cez vetev/stupačky omezován, nastáva zvýšení tlaku medzi topnou a vratnou vodou a otevre se diferenční ventil aby byl nejakej prútok cez čerpadlo, onen minimálni objem vody proudí cez diferenční ventil.

Záleží hodne od nastavení a dimenzováni diferenčního ventilu, je ale možné, ak je to u Vás v baráku "nevyladené", když usilovne škrtí mnoho lidí a diferenční ventil je otevrenej, býva montován typicky v nejnižším míste stupaček, voda nad ním, když není jistý prútok vychladne.

Když postiženej, kterej topit chce, je na konci stupačky a má i otevrené termostatické hlavice, nebude mít teplou vodu, horká voda dokud dojde k nemu, proste cez povrch trubek stupaček odevzdá teplo do prostoru pod ním a u neho je už studená .... má smúlu ...

Chtelo by to chvíli sledovat jak se to chová a skusit zmenit nastavení tlaku kdy diferenční ventil otevíra, prípadne nastavení škrtíciho kohoutu u diferenčního ventilu, ten by mel byl namontován také ... no teorie je jedno a praxe druhé ...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny