Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna pojistného ventilu u bojleru

Chci vyměnit pojistný ventil u 160 litrového bojleru. Před demontáži pojistného ventilu zastavím přítok studené vody. Na odtoku (na teplé vodě) žádný ventil není. Když pojistný ventil demontuji z potrubí, nevyteče mi celý obsah bojleru na podlahu?
K.J.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějak nerozumím Vaší otázce. Kde zastavíte přívod studené vody? Vy máte kulák mezi bojlerem a pojišť…
Fortys 15.01.2013 21:38
Fortys
Ve směru přívodu stedené vody je napřed ventil, pak pojistný ventil, pak není vypouštěcí ventil a po…
K.J. 15.01.2013 21:57
K.J.
Vaše úvaha je správná :-). Všechna voda z bojleru vyteče. Proč? Protože po odmontování pojistného ve…
Fortys 15.01.2013 23:48
Fortys
Bojler je asi 15,5 roků starý. Mám odmontovat přírubu a vyčistit bojler i trubici topné spirály od n… nový
K.J. 16.01.2013 09:00
K.J.
Vyčištěním nemyslím žádné škrábání ale vybrání nečistot co se usazují na dně bojleru a "vyvaření" sp… nový
Fortys 16.01.2013 09:19
Fortys
Ono té vody zas tak moc nevyteče. nový
krok 16.01.2013 12:11
krok
Jenom 160 litrů:-) nový
fafin 16.01.2013 21:10
fafin
:-D nový
Fortys 16.01.2013 22:21
Fortys
No, z mého 120 l bojleru vyteklo tak asi 1/2 litru. Dělal jsem to asi před rokem. Kromě zastavení ku… nový
krok 17.01.2013 08:38
krok
Ten bojler je prý z firmy v obci Háj u Opavy a opravdu je 15,5 let starý. Ještě k tomu pojistnému ve… nový
K.J. 16.01.2013 22:05
K.J.
A chcete kvůli 800,- riskovat roztržení bojleru plného horké vody? nový
kejki 16.01.2013 22:34
kejki
Jó, já Vám věřím. Vodu beru ze studny takže to bude asi tím :.(. Zpětná klapka tam je. Už jsem Vám t… nový
Fortys 16.01.2013 22:34
Fortys
Pojistný ventil Myjava u bojleru mi vytopil barák. Praskla v něm gumová membrána. :-( nový
Petrx3 15.04.2016 15:38
Petrx3
Tím si chtěl říct co. To jako že u pojistného ventilu jiné značky se to stát nemůže? poslední
Fortys 15.04.2016 21:59
Fortys

Nějak nerozumím Vaší otázce. Kde zastavíte přívod studené vody? Vy máte kulák mezi bojlerem a pojišťovákem? Pokud máte bojler zapojený podle předpisů tak máte ve směru přívodu studené vody kulák pak pojistný ventil pak vypouštěcí ventil a pak bojler. V tom případě Vám při výměně pojistného ventilu nezbude než zavřít kulák a bojler vypustit buď přes vypouštěcí ventil nebo přímo přes pojistný ventil a pak ho můžete vyměnit. Pokud máte kulák vřazený ještě mezi bojlerem a pojistným ventilem (což je proti předpisům) pak můžete zavřít přívod studené vody i kulák za pojistným ventilem a pojistný ventil vyměnit aniž by cokoliv z bojleru vyteklo.

Ve směru přívodu stedené vody je napřed ventil, pak pojistný ventil, pak není vypouštěcí ventil a potom je vstup do bojleru. A proto jsem uvažoval, že i když zastavím přívod studené vody, tak po demontáži pojistného ventilu všechna voda z bojleru vyteče. Jak to udělat, aby co nejméně vody vyteklo?

Vaše úvaha je správná :-). Všechna voda z bojleru vyteče. Proč? Protože po odmontování pojistného ventilu ji nemá co zadržet. Právě proto jsem nerozuměl Vaší otázce. Proč řešíte, že není uzavírací armatura na straně teplé vody, když Vám bojler vyteče přes přívod studené do bojleru? Nejjednodušší bude vypnout bojler, vyplácat teplou vodu, pak zavřít přívod, vypustit studenou vodu z bojleru a vyvěnit pojistný ventil. Při té příložitosti bych odmontoval přírubu a vyčistil bojler i trubici topné spirály od nánosů vodního kamene. Pokud z nějaké důvodu opravdu nemůžete bojler vypustit je možné potrubí v místě mezi bojlerem a pojistným ventilem zmrazit http://www.topcentrum.cz/naradi-a-nastroje/elektri cke-naradi/pro-topenare,-instalatery-el.-naradi/zm razovani-potrubi-rems
Sice to nebude mít asi každý topenář, ale třeba by to mohli mít někde v půjčovně nářadí. V každém případě je nutné před použitím bojler odpojit od proudu aby nehřál!

Vyčištěním nemyslím žádné škrábání ale vybrání nečistot co se usazují na dně bojleru a "vyvaření" spirály v octové vodě. No ale jestli má bojler 16 let tak se na to už v klidu vyprdni. Nevím jestli mě všichni chcete naštvat nebo tam pouštíte jen destilku, ale už jste snad třetí člověk tady na fóru kterému drží bojler 15 a více let a mě dražice odešli dvakrát po 10ti 3-[:-).

No, z mého 120 l bojleru vyteklo tak asi 1/2 litru.
Dělal jsem to asi před rokem. Kromě zastavení kuláku na přívodu je potřeba zajistit, aby všechny kohoutky, baterie, atd., připojené k bojleru byly uzavřené, a aby je v průběhu operace nikdo neotevřel.
Pokud chcete čistit vnitřek tak se samozřejmě musí bojler vypustit.

Ten bojler je prý z firmy v obci Háj u Opavy a opravdu je 15,5 let starý.
Ještě k tomu pojistnému ventilu - chci jej vyměnit hlavně proto, že se objevila taková závada, že z "teplého" kohoutku neteče žádná voda. Zkoušel jsem ventil "odfouknout", a tato jeho funkce je zatím v pořádku. Ale jestli je ve ventilu něco jako "žabí" klapka (zamezující zpět průtok teplé vody z bojleru do studeného potrubí), tak zřejmě ta klapka se zasekla. Když jsem na ventil buď poklepal, nebo jindy povolím na něm šroubek (asi to je ten vypouštěcí šroubek?), tak trochu vody vypustím a vše funguje několik dní opět dobře. Co myslíte, jde taková závada na ventilu opravit, nebo je potřeba jej vyměnit?

Jó, já Vám věřím. Vodu beru ze studny takže to bude asi tím :.(. Zpětná klapka tam je. Už jsem Vám to psal do jiného vlákna že bych ho vyměnil. Je tu sice poradna pro kutily , ale u některých věcí oprava nestojí za to riziko. Na doporučení známého instalatéra používám pojistné ventily Myjava.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru