Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím Vás, Obnovuji toto vlákno - chci se ještě zeptat zda někdo máte zkušenosti s konkrétním kond…
meridas 18.02.2013 13:31
meridas
pořídil jsem si ardes 590 a suší jako zběsilý 8¨-) dokáže na noc udělat plnou nádržku (cca 2 litry v…
chroustjazz 18.02.2013 14:14
chroustjazz
Díky za tip. Také jsem na něho koukal, ale teď mám v úzkým výběru především tyto: http://odvlhcovac…
meridas 18.02.2013 14:59
meridas
Opakování je matkou moudrosti tak ještě jednou: sHpy00n, 27.12.2012 10:30 Dočasné, provizorní, leč…
sHpy00n 19.02.2013 21:15
sHpy00n
Díky moc za plnohodnotné vysvětlení!! Jinak co se týče podlahového topení, tak ho už máme cca 20 le…
meridas 20.02.2013 01:07
meridas
Myslel jsem si to. Buď v koutě, nebo za nábytkem. Obojí dost kritická místa bez hnutí vzduchu. Ale p…
sHpy00n 20.02.2013 01:22
sHpy00n
Dobrá, tak jste mě asi přesvědčil. Koukal jsem na ty větráky - stačil by použít malý PC větrák? - na…
meridas 20.02.2013 12:23
meridas
no, PC větrák asi ne, lepší je normální pokojový větrák..nebo kombinovaný větrák s topením (stojí od…
chroustjazz 20.02.2013 13:18
chroustjazz
I PC ventilátor je použitelný. Tady ve městě mají v jednom květinářství ve výloze dva 8 cm ventiláto… poslední
sHpy00n 20.02.2013 23:32
sHpy00n

Zdravím Vás, Obnovuji toto vlákno - chci se ještě zeptat zda někdo máte zkušenosti s konkrétním kondenzačním odvlhčovačem vzduchu. Podle recenzí na heurece by úplně špatný nebyl žádný, ale stále se nějak nemůžu rozhodnout jaký model vybrat (v ceně kolem 5tis.). Dnes kolem poledne bylo u obvodové (vlhké a plesnivé) zdi 67% vlhkosti a 17st.; uprostřed místnosti 47% a kolem 22st.

pořídil jsem si ardes 590 a suší jako zběsilý 8¨-)
dokáže na noc udělat plnou nádržku (cca 2 litry vody), spotřeba proudu oproti podobným modelům lepší (pouštíme většinou jen přes noc na levný proud) - hluk snesitelný, jiné modely na tom nejsou lépe
ale - i když udržujeme vlhkost na průměrných 50%, u země jsou obvodové zdi i přes to vlhké (místnost v patře) - ale oproti době, kdy jsme vysoušeč neměli, se situace zlepšila (už neplesniví)
chce to stále kombinovat s větráním..ventilátory a topením
cena je pod 4 tisíce (ardes-590)

Opakování je matkou moudrosti tak ještě jednou:

sHpy00n, 27.12.2012 10:30
Dočasné, provizorní, leč účinné řešení. Postavte tam ventilátory a hoňte vzduch aby za nábytkem nestál ale co nejvíce cirkuloval.

A ještě doplním že levné řešení. Ventilátor: pořízení 500 Kč, spotřeba 30 W. Odvlhčovač: pořízení 5000 Kč, spotřeba 300 W.
Odvlhčovače dobrý po vytopení povodní, havárkou.. Vy potřebujete zajistit cirkulaci vzduchu, pořiďte ty ventilátory. V létě zateplete, vyměňte okna a ventilátory prodejte.

Ještě trochu rekapitulace
- dům není zateplen, plíseň rok od roku - takže každou zimu?
- plíseň hlavně za nábytkem
- Okna jsou stará špaletová, téměř stále zapocená
- podlahové topení
- Dal jsem přes noc k tomu místu...po noci...cca 16st. a ...78%. - kde je to místo?
- Dnes kolem poledne bylo u obvodové (vlhké a plesnivé) zdi 67% ... a 17st.; uprostřed místnosti 47% a ... 22st. - pro člověka a jeho zdraví je ideální vlhkost vzduchu 45 - 65% takže jste téměř v normě.
Starý, nezateplený barák + podlahové topení = problém. Podlahovka patří do novostavby, ne sem. Starý, nezateplený barák + stará špaletová okna = stále zapocená = další problém. Jestli máte při 22°C 47% a s klesající teplotou vlhkost stoupá vlhkost, pak je u nezateplené stěny 17°C a 67% celkem snadno předvídatelných a je to ta správná konstelace ke kondenzování vlhkosti a bujení plísní. U podlahové topení je minimální cirkulace vzduchu protože topíte na poměrně nízkou teplotu a rovnoměrně v celé ploše. Ta chybějící cirkulace podporuje kondenzaci a je zabiják i na okna. Vzduch se u nich ochlazuje ještě víc a cirkulace znovu žádná. Od toho se dávají radiátory pod okna. Radiátor nasává studený vzduch od podlahy který stoupá po okně a ohřívá ho, srážení vody se nekoná. Potřebujete s domem něco dělat ale odvlhčovače nejsou východiskem.

Díky moc za plnohodnotné vysvětlení!!

Jinak co se týče podlahového topení, tak ho už máme cca 20 let z důvodu tehdy slibované dotace na el. V té době nikdo neuvažoval nad tím zda je vhodné či ne do starého baráku..

- Dal jsem přes noc k tomu místu...po noci...cca 16st. a ...78%. - kde je to místo? -- v rohu na podlaze.

Ten odvlhčovač samozřejmě vidím jako dočasné řešení (alespoň chceme vysát vodu ze zdí). Podle různých recenzí fungují dobře, nicméně příčinu neřeší, to víme. Nadruhu stranu cenově je domácí odvlhčovač úplně někde jinde než zateplení domu, popř. zavedení ústředního topení, takže snad bude možné takto nějakou dobu "přežívat" než podnikneme stavební úpravy.

Myslel jsem si to. Buď v koutě, nebo za nábytkem. Obojí dost kritická místa bez hnutí vzduchu. Ale proboha jakou vodu chcete ze zdí vysávat? tam žádná není. Voda je na povrchu, zkondenzovaná ze vzduchu. Do zdi prostoupí opravdové minimum a jen mírně pod povrch. Dál jste uvedl že uprostřed místnosti máte vlhkost 47% což je na spodní hranici. Jestli to odvlhčovačem ještě srazíte koledujete si o zdravotní potíže z vysychání sliznic. Kupte ventilátor do pěti stovek a hoňte do toho kouta vzduch. Do tří dnů se roh bude jevit jako suchý, do 2 týdnů vyschne i co se dostalo do omítky. Jestli ne, ventilátor od vás odkoupím a přidám pětikilo navrch.

Dobrá, tak jste mě asi přesvědčil. Koukal jsem na ty větráky - stačil by použít malý PC větrák? - např. http://www.obchody24.cz/ventilator-arctic-f12-pwm- co-continuous-operation-120x120x25-mm (aby měl co nejmenší hlučnost). Poté bych to mohl napojit na hygrostat aby se spouštěl jen tehdy, když vlhkost stoupne nad určitou mez. http://cisticky-vzduchu-a-zvlhcovace.heureka.cz/hy grostat-a7056/

Nebo jaký typ máte namysli? A ještě poslední dotaz - teď jsou plísně na zdech pěkně vykvetlé, je tedy vhodné začít na ně foukat vzduch, nebo se mají nejdříve zlikvidovat (např.savem)? aby nedošlo k rozvíření spor po místnosti...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru