Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem DBT anténa

Dobrý den potřeboval bych poradit s koupí antény na digitální pozemní vysílání. Mám starou anténu asi tzv. deku a bydlím na okraji lesa tak ten příjem bude horší kvůli stromům a mám zrekonstruovaný vnitřní rozvod antény se zesilovačem a nějaké programy nechytám díky horšímu signálu. Prosím poradí mi někdo jakou anténu nejlépe zakoupit aby mi to zlepšilo signál co nejvíce a nebo musím zavolat anténáře aby mi to proměřil? Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Anténa, tzv. matrace, nebo patrová buzená kterou ty máš je vhodná i na digitální příjem. V zásadě ne…
Henessy 06.12.2012 00:17
Henessy
Tady pozor! Matrace je výborná anténa. Ale: Ještě někde po krámech se najde starší vzor, která má bl…
Filuta 06.12.2012 00:58
Filuta
Já mám matraci 20 let, hrála bez úprav dříve a hraje nyní, když zlobí zesilovač tak jej vyndat a dát… nový
Henessy 06.12.2012 18:00
Henessy
Jenom pro upřesnění-zesilovače v polských sítech jsou skutečně špatné. Je to potvrzeno i měřením, už… nový
jirka44 06.12.2012 13:39
jirka44
Před měsícem jsem kupoval v Polsku sousedovi včetně zesilovače a jede bez problémů. nový
Henessy 06.12.2012 18:02
Henessy
Proč ne. Třeba už tam montují něco lepšího. Další možnost je, že nemá v místě příjmu v okolí žádné r… nový
jirka44 06.12.2012 18:42
jirka44
tak koukám ,že si asi raději pozvu odborníka. nový
freelukas 06.12.2012 21:01
freelukas
A nechceš napřed vyzkoušet jestli ti to nepojede na strou tak jak jí máš?:-D nový
Henessy 08.12.2012 16:50
Henessy
Nejde poznat, komu radíme. Kvalitní anténa se nechá zmrzačit nezapojením symetrizačního členu. Nepři… poslední
Bobo 11.12.2012 11:15
Bobo

Anténa, tzv. matrace, nebo patrová buzená kterou ty máš je vhodná i na digitální příjem. V zásadě není rozdílu mezi anténami pro analog a digitál. Jenom musíš použít správné kanály. Tvoje anténa je širokopásmová, tak ji zkus. Zesilovač klidně vyzkoušej. Já jej mám na chalupě a jede. Jenom v případě, že signál nemáš, tak ti zesilovač nemá co zesílit. Pokud ti to pojede mizerně, pak si budeš muset koupit nějakou směrovou dlouhou a je jedno, jestli nějakou širokopásmovou, , nebo Logaritmicko-periodická anténa. Při dálkovém příjmu nezbude nic jiného, než kanálovou anténu Yagi pro každý kanál a slučovač . Ty udělátka na balkon, nebo bytové jsou vhodné jen při silném signálu.
Takže vezmi matraci, zkontroluj, zda je v pořádku připojení a koaxiál, případně pokud má v sobě zesilovač tak ať je pod proudem a vyzkoušej zda něco chytíš. Pokud tam bude něco se šumem, pak dlouhou viz výše. Pokud vyndáš zesilovač, musíš tam dát symetrizační člen.

Tady pozor! Matrace je výborná anténa. Ale:
Ještě někde po krámech se najde starší vzor, která má blbý zesilovač, který digi signál zničí. Je třeba si přečíst na přibaleném lístečku, jestli je dělaná pro digitální příjem, nebo tam není o digi ani zmínka - pak je vyrobena v době, kdy se o digitálním signálu jen snilo a ta má nevyhovující zesilovač. Totéž se týká i domovních zesilovačů. Tam je třeba odzkoušet, jestli není náhodou signál bez zesilovače lepší, než s ním - pak je to též zesilovač naprd.

Jenom pro upřesnění-zesilovače v polských sítech jsou skutečně špatné. Je to potvrzeno i měřením, už jsem to tu kdysi dával i s odkazem. Hlavní příčinou je nedostatečná (tedy spíše vůbec žádná) odolnost proti tzv. křížové modulaci. Dalším problémem polského síta je to, že po čase ztrácí kontakt hliníkové prvky na hliníkové fázovací vedení. Správné sfázování signálu z jednotlivých pater je pro správnou funkci této anteny zásadní. Mě se osvědčuje pro venkovní použití dávat antenu typu "rybí kost" neboli "logáro".

Nejde poznat, komu radíme. Kvalitní anténa se nechá zmrzačit nezapojením symetrizačního členu. Nepřipojením napájecího zdroje k zesilovači. Do knížek o anténách jsem čuměl snad desítky hodin a také nějaké instaloval. A také se díval po střechách, jak to vypadá s anténama. Ti, co mají slabý signál, investují i do stožáru, aby byla anténa vysoko, třeba nad blízkou překážkou.
Já jsem zastánce matrace. Má celkem dobrý zisk a nechá se s ní popocházet. Signál může být o dva metry dál na jiné úrovni. Někdy jsou v elektrách fundovaní prodavači a poradí, co se v daném místě nejlíp hodí. Já jsem natolik oborem deformovaný, že když jsem teď jel do Pasova, tak jsem se díval po anténách a zaregistroval jsem něco jiného. Že tam nemají hromosvody. Tady v Čechách bych doporučil anténí stožár uzemnit - či propojit s hromosvodem. Opět práce pro odborníka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru