Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak odstranit rosení na vnitřní straně špaletových oken ? Poraďte

Na chalupě máme asi deset let stará špaletová okna a v zimě i když topíme se rosí na vnitřní straně a to dost. Větrám průvanem a myslím dost, koupil jsem pohlcovač vlhkosti ale za čtrnáct dní tam je 1-2 cm vody. Nevím jestli je to, že jsou hluboké parapety nebo jsou okna ve špatné hloubce zdi. Letos jsem u jednoho okna odstranil gumové těsnění (venkovní okno) a silikonové těsnění (vnitřní okno)a dal jsem tam nalepovací silikonové. Bohužel i tak jsem měl okno ráno orosené. Stávalo se to i když jsem tam byl celou zimu a topil nonstop. Pod parapety jsou radiátory.
Poraďte jestli máte někdo podobnou zkušenost. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vlhkost v místnosti? Mluvíte o hloubce parapetu, takže teplý vzduch z radiátoru nejde na okno přímo?…
kejki 12.11.2012 22:39
kejki
Topím dřevem a nonstop v noci samozřejmě méně. Proti vlhkosti toho tam máme udělaného hodně, ale kam…
preciatelli 13.11.2012 16:44
preciatelli
Tak abychom se správně pochopili - rosí se uvnitř v místnosti, nebo na vnitřním okně ze strany špale…
kejki 13.11.2012 20:02
kejki
Rosí se v místnosti.
preciatelli 13.11.2012 21:38
preciatelli
Takže bych začal změnou větracího režimu, párkrát za den vyměnit vzduch v místnosti. Ideálně poslouž…
kejki 14.11.2012 13:03
kejki
Pokouším se nyní prubnout jinou věc ,stávající parapet jsem zvedl o 1,5cm vznikla mezera pod parapet… nový
Standa J.Hradec 30.11.2012 12:56
Standa J.Hradec
prosím o radu ohledně rosení špal.oken. rosení na vnitřní staně špalety.uvnitř místnosti vše ok.to s… nový
charlie3 27.12.2013 20:34
charlie3
Netěsná vnitřní křídla. Nechat zafrézovat drážku pro pořádné těsnění na vnitřní křídla, venkovní nec… nový
kejki 27.12.2013 22:31
kejki
Asi by pomohlo dát na venkovní křídla izolační dvojsklo. Tím by meziteplota ve špaletě mohla být vyš…
čumil_old 13.11.2012 20:08
čumil_old
Doporučuji na venkovní křídla zevnitř nalepit termofoliji TESA MOLL http://www.amazon.de/05432-00000…
docent 13.11.2012 21:04
docent
Ahoj, potvrzuji, že použití TESA MOLL termoizolační fólie je řešením pro případ rosení oken na vnitř… nový
Kolouch 28.11.2013 09:47
Kolouch
Tuto folii,sem také použil na venkovní křídla zevnitř(u špaletových oken) a také se mi okna rosili m… nový
Jarda Vilík 19.08.2017 13:09
Jarda Vilík
Osobne som tento špaletový neduch eliminoval spôsobom, že som do vonkajších okenných rámov po ich vy… nový
Nuda 19.08.2017 13:26
Nuda
a tu folii jste daval na vnitrni nebo vnejsi okno, bavime li se o kastlovych spalte oknech? diki nový
andy0150 10.12.2018 09:07
andy0150
Zatepluje se vnější okno a folie se dává na vnitřní stranu. poslední
kejki 10.12.2018 11:46
kejki
Vyměnit venkovní skla za dvojsklo vakuované,dělá to firma z moravy,jsou rychlý a hlavně kvalitní a c…
Bobina 16.11.2012 06:25
Bobina
Vám měnili ty okna z venkovní strany ? Viděl jsem to a oni to olištují plastou lištou, to řešení se… nový
preciatelli 16.11.2012 18:33
preciatelli
Myslím, že vyřešit nevzhlednou plastovou lištu nebude problém. Existují i zdařilé imitace dřeva. Spí… nový
docent 16.11.2012 21:22
docent
rosný bod je mrcha, v místnosti může být i +30c, a okna se stejně orosí. Já bych nejprve provedl měř… nový
karelX 02.12.2012 13:33
karelX

Vlhkost v místnosti? Mluvíte o hloubce parapetu, takže teplý vzduch z radiátoru nejde na okno přímo? Těsnění z vnitřních prostor musí být co nejlepší, protože tam je vzduch vlhký. Zvenku jde zase chlad, ale vzduch je sušší. Jestli topíte tuhými palivy a přes noc to vyhasne, je ranní rosení celkem přijatelné, sklo se ochladí. Staré chalupy jsou často bez vodorovné izolace a zdi nevyschnou ani když topíte celou zimu. To ovlivňuje vlhkost v domě. Jakmile topíte jen při návštěvě chalupy, pracuje celá soustava v režimu odpaření, kondenzace, vše vlhne a mohou být i problémy s plísní, zatuchlinou.

Topím dřevem a nonstop v noci samozřejmě méně. Proti vlhkosti toho tam máme udělaného hodně, ale kamenný dům nikdy nebude suchý jako panelák. Právě to jsem si myslel a koupil jsem odvlhčovadla na ty velké tablety, ale po 14 dnech mám v nádobce jen cca 2 cm vody co je asi tak 1 dcl. Snažím se často větrat. Napadlo mě jestli nejsou třeba ty okna vsazené moc ven ?
Děkuji za radu.

Pokouším se nyní prubnout jinou věc ,stávající parapet jsem zvedl o 1,5cm vznikla mezera pod parapetem a nechal jsem u rámu okna mezeru také cirka 1,5cm .Poproudí tudy ohřátý vzuch od radiátoru.Čekám co bude :-):-)pak písnu ju

Netěsná vnitřní křídla. Nechat zafrézovat drážku pro pořádné těsnění na vnitřní křídla, venkovní nechat, přivádějí do špalety sice chladný, ale suchý venkovní vzduch (tedy pokud nejsou škvíry veliké, pak funguje extrémní ochlazování a od okna čiší chlad).
Pak je samozřejmě nezbytné větrání, jinak se zvedne vlhkost uvnitř bytu a to taky není dobře.

Asi by pomohlo dát na venkovní křídla izolační dvojsklo. Tím by meziteplota ve špaletě mohla být vyšší než rosný bod. Ještě se tam může dostávat zima okolo rámu nebo kastle či jak se tomu říká. Opatrně zvenku vypěnit. Bývaly tam proti průvanu jen natlučené svislé latě zahozené maltou.

Ahoj, potvrzuji, že použití TESA MOLL termoizolační fólie je řešením pro případ rosení oken na vnitřní straně. Dá se pořídit v Bauhausu za 299.- (400x150) a vyjde to na cca 2 okna. Sám jsem řešil rosení dlouho a různými způsoby (odvlhčovač, větrání, topení). Jenže to člověk řeší následky a ne příčinu. Příčina byla v nízké teplotě vnitřní skleněné desky okna, která měla 11°C (venku -5, uvnitř 21°C + 65% RH), tedy pod hranicí rosného bodu. Okna se rosila tak, že jsme museli chytat vodu ručníkama pod okny, jinak jsme se nevyspali (kapání vody na zem). Začal jsem přemýšlet o výměně dvojskel za nějaká lépe izolující. Jenže ty vyjdou docela draze. Potom jsem narazil na Tesa folii. Zkusil jsem instalovat do ložnice a vida, ráno ani kapka ani zamlžení ... prostě nic (venku -7°C, uvnitř 21°C + 67%RH, teplota folie uvnitř 16-18°C na okrajích 14,5°C). Docela mě zaráží, že to u nás není více profláknuté. A dokonce to má i přidanou hodnotu ve zvýšení tepelné izolace okna = nemusí se tolik topit. Uvedl bych více druhů folie aby to nevypadalo jako reklama ale na žádnou jinou jsem nenarazil.
Zdravím ...

Osobne som tento špaletový neduch eliminoval spôsobom, že som do vonkajších okenných rámov po ich vysklení napasoval izotermické, lisované, vákuové dvojsklo. Chcelo to trocha u stolára okenné krídla prefrézovať.

Teraz mám v starom byte r.d. vlastne trojsklo, vonkajšie, pôvodné rámy z masív-dubového dreva vyrobené v roku 1929 tesármi (firma bratří Hromadové z Písku) majú osadenie izotermickým dvojsklom a vnútorné rámy z interiéru za špaletou sú pôvodné, osadené jedným sklom. Chalupu prenajímam, nájomníci si pochvaľujú nízke náklady na kúrenie lebo sú byty vykurované segregovaným kúrením vybavené termostatmi, obvodové murivo - pálené tehly o hrúbke 65cm. Len ma nájomníci serú, že si z širokého priestoru medziokennej špalety robia svoje zimné záhradky pre ich kvetináčové buriny, prípadne úložisko pre žranicu namiesto chladničky v zime.

Vyměnit venkovní skla za dvojsklo vakuované,dělá to firma z moravy,jsou rychlý a hlavně kvalitní a cenově dostupný,mám vlastný zkušenost dnes okna nerosí navíc hlučnost o 50% menší fakt paráda...

Myslím, že vyřešit nevzhlednou plastovou lištu nebude problém. Existují i zdařilé imitace dřeva. Spíš vidím zádrhel v hmotnosti dvouskla. Chce to posoudit okna někým nezúčastněným. I když jsem si myslel, že mám okna dobrá a zavěšení v pořádku, odborník byl jiného názoru. Nechci Vás ovlivňovat, jen věcné připomínky.Cena výměny venkovního skla za dvousklo není tak levná, aby se experimentovalo. Nacenění výměny za dvouskla u tří oken technik Topspuru nacenil na 20 až 25tis. dle použitého plynu a cenová nabídka na výměnu tří zmíněných oken je cca 36 tis. - pětikimorový rám, trojsklo a trojité těsnění. To uvádím jen pro ilustraci. Reklama uvádí, že výměna skla za dvousklo u stávajících oken je třetinová. Přeji, aby jste rozhodl pro optimální řešeni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru