Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak odstranit rosení na vnitřní straně špaletových oken ? Poraďte

Na chalupě máme asi deset let stará špaletová okna a v zimě i když topíme se rosí na vnitřní straně a to dost. Větrám průvanem a myslím dost, koupil jsem pohlcovač vlhkosti ale za čtrnáct dní tam je 1-2 cm vody. Nevím jestli je to, že jsou hluboké parapety nebo jsou okna ve špatné hloubce zdi. Letos jsem u jednoho okna odstranil gumové těsnění (venkovní okno) a silikonové těsnění (vnitřní okno)a dal jsem tam nalepovací silikonové. Bohužel i tak jsem měl okno ráno orosené. Stávalo se to i když jsem tam byl celou zimu a topil nonstop. Pod parapety jsou radiátory.
Poraďte jestli máte někdo podobnou zkušenost. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi by pomohlo dát na venkovní křídla izolační dvojsklo. Tím by meziteplota ve špaletě mohla být vyš…
čumil_old 13.11.2012 20:08
čumil_old
Doporučuji na venkovní křídla zevnitř nalepit termofoliji TESA MOLL http://www.amazon.de/05432-00000…
docent 13.11.2012 21:04
docent
Ahoj, potvrzuji, že použití TESA MOLL termoizolační fólie je řešením pro případ rosení oken na vnitř…
Kolouch 28.11.2013 09:47
Kolouch
a tu folii jste daval na vnitrni nebo vnejsi okno, bavime li se o kastlovych spalte oknech? diki nový
andy0150 10.12.2018 09:07
andy0150
Zatepluje se vnější okno a folie se dává na vnitřní stranu. poslední
kejki 10.12.2018 11:46
kejki

Asi by pomohlo dát na venkovní křídla izolační dvojsklo. Tím by meziteplota ve špaletě mohla být vyšší než rosný bod. Ještě se tam může dostávat zima okolo rámu nebo kastle či jak se tomu říká. Opatrně zvenku vypěnit. Bývaly tam proti průvanu jen natlučené svislé latě zahozené maltou.

Ahoj, potvrzuji, že použití TESA MOLL termoizolační fólie je řešením pro případ rosení oken na vnitřní straně. Dá se pořídit v Bauhausu za 299.- (400x150) a vyjde to na cca 2 okna. Sám jsem řešil rosení dlouho a různými způsoby (odvlhčovač, větrání, topení). Jenže to člověk řeší následky a ne příčinu. Příčina byla v nízké teplotě vnitřní skleněné desky okna, která měla 11°C (venku -5, uvnitř 21°C + 65% RH), tedy pod hranicí rosného bodu. Okna se rosila tak, že jsme museli chytat vodu ručníkama pod okny, jinak jsme se nevyspali (kapání vody na zem). Začal jsem přemýšlet o výměně dvojskel za nějaká lépe izolující. Jenže ty vyjdou docela draze. Potom jsem narazil na Tesa folii. Zkusil jsem instalovat do ložnice a vida, ráno ani kapka ani zamlžení ... prostě nic (venku -7°C, uvnitř 21°C + 67%RH, teplota folie uvnitř 16-18°C na okrajích 14,5°C). Docela mě zaráží, že to u nás není více profláknuté. A dokonce to má i přidanou hodnotu ve zvýšení tepelné izolace okna = nemusí se tolik topit. Uvedl bych více druhů folie aby to nevypadalo jako reklama ale na žádnou jinou jsem nenarazil.
Zdravím ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru