Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pohon-pojezd pro posuvnou bránu

Dobrý den, chtěl bych si podomácku vyrobit pojezd pro bránu.Nebyl by tady někdo hodný kdo by mi poradil jak na to? Motor 12v- 24V nebo 230v - 400v ? jak zapojit vyřešit elektroniku atd. Stačilo by schéma za případné rady a odpovědi předem Děkuji. Petr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Petře, pokud máte vhodnou převodovku a vhodný motor na 220V, pokud obojí vhodně spojíte, tak elektro… nový
milan.cukrar 05.11.2012 14:49
milan.cukrar
Opravdu? Vcetne dalkacu? Ochran proti pretizeni a podobne? V souladu s predpisy? Za me to samy co p… nový
bahno 05.11.2012 16:02
bahno
Když víš jak a umíš programovat plc, tak to vyrobíš za dvojku, včetně všeho (ovládání), jenže motor,… nový
Uroboros 05.11.2012 17:42
Uroboros
o jakých předpisech se zde mluví... pro provoz brány. povím zkušenost, já si bránu udělal samo domo,… nový
milan.cukrar 05.11.2012 18:42
milan.cukrar
Dnes bych si to určitě koupil a nedělal.Je to odzkoušené a bezpečné. Když jsem před zhruba 9 lety dě… nový
edy 05.11.2012 17:19
edy
endy. je vidět že jste šikula a že to jde. Spoustu věcí dneska již neděláme, páč jsme jinde a pohodn… poslední
milan.cukrar 05.11.2012 18:45
milan.cukrar
Taky se přikláním k variantě koupit certifikované řešení. Pokud to chceš svavět je proto, abys ušetř… nový
bleket 05.11.2012 18:09
bleket

Když víš jak a umíš programovat plc, tak to vyrobíš za dvojku, včetně všeho (ovládání), jenže motor, převodovka atd máš další tak 2-3tis (ikdybych to dělal třeba hydraulikou) a strávíš na tom poměrně kupu času výrobou něčeho co jde v poho koupit. CElkový náklady smodomo tipuju 3-5tis podle toho co se mi zrovna kde bude válet a šikovnosti. Koupit to jde za 5-10tis. Já říkám taky, pokud nemám 90% věcí doma a pokud nevím co s nima na 100% dělat, tak raději koupit.

o jakých předpisech se zde mluví... pro provoz brány.
povím zkušenost, já si bránu udělal samo domo, jen pohon jsem koupil, páč jsem neměl nic.

Soused měl doma motory, převodovky, a hlavně chuť udělat pohon sám. Je jisté, že musel některé věco dokoupit, ale jistě ho to řišlo na m=ně, nežli mě. Brána mu jezdí mnohem rychleji, já tvrdím, že si těch 5 vteřin počkám...
Že to lze koupit je pravda, že s tím stráví mnoho času je rovněž pravda. Pokud bude muset spoustu věcí dokoupit, je lépe koupit celek.
dálkáče šikovný kutil zařídí, to lze zakoupit samostatně..
Hlavně záleží na šikovnosti a možnosti řemeslníka..

Dnes bych si to určitě koupil a nedělal.Je to odzkoušené a bezpečné.
Když jsem před zhruba 9 lety dělal si sám posuvnou bránu (na samonosnou nebylo místo) tak jsem měl podmínky: bezpečné napětí a co nejjednodušší tzn. bez ochran proti přetížení atd. Vzal jsem si motorek ze stěračů škody 120 (má i převodovku), řetěz z motorky včetně ozub. kolečka,nějaké relátka a diody, trafo 12V, přijímač -klíčenku a vysílač UC216 a jako koncák mám dvojitý vypínač na světlo. Jinak jsem dal raději slabší trafo, takže ikdyž do motoru jde 2 minuty napětí, tak se mu nic nestane-vyzkoušeno (UC216 vypíná relátko po dvou minutách, pokud nedám klíčenkou jiný povel nebo nedojede motor na koncák). Tehdy mě to stálo 1500Kč, to jsem platil jen tu klíčenku a UC216. Jinak rychlost mám 3m/18s a dosah kolem 50 a více metrů, což mi plně vyhovuje. Funguje to 9 let bez problému, jen v zimě někdy musím odmést sníh z kolejnice. Pokud se vypne el. proud, odemknu jeden „zámek“, motor „spadne“dolů a bránu posunu ručně. To jsem ještě nepoužil. Elektrikář nejsem.

Taky se přikláním k variantě koupit certifikované řešení. Pokud to chceš svavět je proto, abys ušetřil, tak většinou pak zjistíš, že to dopadlo 1:1 cenově a o dalších stránkách nemluvě. Dnes se už se opravdu některé věci nevyplatí vyrábět.

Ale mám dotaz, kolik stojí takový provoz brány, myslím náklady na el. v Stand By režimu. Má někdo od sítě zcela oddělený pohon, který stačí nabíjet sol.panel?
Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru