Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pohon-pojezd pro posuvnou bránu

Dobrý den, chtěl bych si podomácku vyrobit pojezd pro bránu.Nebyl by tady někdo hodný kdo by mi poradil jak na to? Motor 12v- 24V nebo 230v - 400v ? jak zapojit vyřešit elektroniku atd. Stačilo by schéma za případné rady a odpovědi předem Děkuji. Petr

Předmět Autor Datum
Taky jsem se tím zabýval, ale zjistil jsem, že je to pro mne ztráta času. Za cenu, jak se prodávají,…
mirektatra 31.10.2012 07:12
mirektatra
Zcela souhlas s martintatra. Ale pokud solidně bastlíte v elektronice máte čas a měřící zařízení tak…
pepazdepa 05.11.2012 12:30
pepazdepa
Petře, pokud máte vhodnou převodovku a vhodný motor na 220V, pokud obojí vhodně spojíte, tak elektro…
milan.cukrar 05.11.2012 14:49
milan.cukrar
Opravdu? Vcetne dalkacu? Ochran proti pretizeni a podobne? V souladu s predpisy? Za me to samy co p…
bahno 05.11.2012 16:02
bahno
Když víš jak a umíš programovat plc, tak to vyrobíš za dvojku, včetně všeho (ovládání), jenže motor,…
Uroboros 05.11.2012 17:42
Uroboros
o jakých předpisech se zde mluví... pro provoz brány. povím zkušenost, já si bránu udělal samo domo,…
milan.cukrar 05.11.2012 18:42
milan.cukrar
Dnes bych si to určitě koupil a nedělal.Je to odzkoušené a bezpečné. Když jsem před zhruba 9 lety dě…
edy 05.11.2012 17:19
edy
endy. je vidět že jste šikula a že to jde. Spoustu věcí dneska již neděláme, páč jsme jinde a pohodn… poslední
milan.cukrar 05.11.2012 18:45
milan.cukrar
Taky se přikláním k variantě koupit certifikované řešení. Pokud to chceš svavět je proto, abys ušetř…
bleket 05.11.2012 18:09
bleket

Taky jsem se tím zabýval, ale zjistil jsem, že je to pro mne ztráta času. Za cenu, jak se prodávají, neudělám takový vyladěný celek, který by splňoval bezpečnost funkce a pohodlí ovládání. Musí to být "blbuvzdorné", zastavit a vrátit, když je něco mezi dveřmi (infrazávora), totéž při mechanickém blokování (závora neuvidí jízdní kolo...), dálkové ovládání z auta a další. Nechci domyslet, kdyby se do "domáda" někdo skřípnul a ušmiklo to prst. Pojišťovna nula, soudy a náhrady na můj účet, riziko pravděpodobnosti události veliké...:-(
Za mne: raději nějaký přesčas v práci a tuhle hračičku si koupit...

Zcela souhlas s martintatra. Ale pokud solidně bastlíte v elektronice máte čas a měřící zařízení tak v časop. Praktická elektronika byl cca před rokem článek na toto téma. Také jsem se v situaci,ve které se také nacházíte, byl i já tak jsem přes zimu vyrobil doma samonosnou bránu pro světlost vjezdu 420cm, ale pokusy o výrobu pohonu jsem vzdal. Zakoupil jsem zahraniční výrobek, myslím že něco také dělají snad v Teplicích, zapojil podle přiloženého manuálu a funguje to asi od dubna bez problémů. Ale pozor, moje zkušenost. Stejný výrobek, stejné příslušenství, nabídky od prodejci byly asi od 8,5 tisíc, ten jsem koupil, asi do 15 tisíc.

Když víš jak a umíš programovat plc, tak to vyrobíš za dvojku, včetně všeho (ovládání), jenže motor, převodovka atd máš další tak 2-3tis (ikdybych to dělal třeba hydraulikou) a strávíš na tom poměrně kupu času výrobou něčeho co jde v poho koupit. CElkový náklady smodomo tipuju 3-5tis podle toho co se mi zrovna kde bude válet a šikovnosti. Koupit to jde za 5-10tis. Já říkám taky, pokud nemám 90% věcí doma a pokud nevím co s nima na 100% dělat, tak raději koupit.

o jakých předpisech se zde mluví... pro provoz brány.
povím zkušenost, já si bránu udělal samo domo, jen pohon jsem koupil, páč jsem neměl nic.

Soused měl doma motory, převodovky, a hlavně chuť udělat pohon sám. Je jisté, že musel některé věco dokoupit, ale jistě ho to řišlo na m=ně, nežli mě. Brána mu jezdí mnohem rychleji, já tvrdím, že si těch 5 vteřin počkám...
Že to lze koupit je pravda, že s tím stráví mnoho času je rovněž pravda. Pokud bude muset spoustu věcí dokoupit, je lépe koupit celek.
dálkáče šikovný kutil zařídí, to lze zakoupit samostatně..
Hlavně záleží na šikovnosti a možnosti řemeslníka..

Dnes bych si to určitě koupil a nedělal.Je to odzkoušené a bezpečné.
Když jsem před zhruba 9 lety dělal si sám posuvnou bránu (na samonosnou nebylo místo) tak jsem měl podmínky: bezpečné napětí a co nejjednodušší tzn. bez ochran proti přetížení atd. Vzal jsem si motorek ze stěračů škody 120 (má i převodovku), řetěz z motorky včetně ozub. kolečka,nějaké relátka a diody, trafo 12V, přijímač -klíčenku a vysílač UC216 a jako koncák mám dvojitý vypínač na světlo. Jinak jsem dal raději slabší trafo, takže ikdyž do motoru jde 2 minuty napětí, tak se mu nic nestane-vyzkoušeno (UC216 vypíná relátko po dvou minutách, pokud nedám klíčenkou jiný povel nebo nedojede motor na koncák). Tehdy mě to stálo 1500Kč, to jsem platil jen tu klíčenku a UC216. Jinak rychlost mám 3m/18s a dosah kolem 50 a více metrů, což mi plně vyhovuje. Funguje to 9 let bez problému, jen v zimě někdy musím odmést sníh z kolejnice. Pokud se vypne el. proud, odemknu jeden „zámek“, motor „spadne“dolů a bránu posunu ručně. To jsem ještě nepoužil. Elektrikář nejsem.

Taky se přikláním k variantě koupit certifikované řešení. Pokud to chceš svavět je proto, abys ušetřil, tak většinou pak zjistíš, že to dopadlo 1:1 cenově a o dalších stránkách nemluvě. Dnes se už se opravdu některé věci nevyplatí vyrábět.

Ale mám dotaz, kolik stojí takový provoz brány, myslím náklady na el. v Stand By režimu. Má někdo od sítě zcela oddělený pohon, který stačí nabíjet sol.panel?
Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru