Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák Zanussi

Ahoj lidi, mám sporák Zanussi ZCV 560 MW 1 ( sklokeramická deska). Vyskytuje se porucha - plotýnka je daná na plný výkon, ale někdy se stane, že během ohřívání vypíná a zapíná, jakoby byl zařazený nižší stupeň vyhřívání, jako kdyby fungoval termostat. Prosím o radu, kde může být zakopaný pes? V termostatu u knoflíku, nebo přímo v tělese, kde je také bimetal proti přehřátí? A jak se závady zbavit? Moc děkuji za odpovědi S.

Předmět Autor Datum
Vsadil bych na regulátor, už proto, že topné hnízdo se dá mnohem snadněji a levně sehnat na SD. nový
kejki 02.11.2012 01:38
kejki
No, skoro bych řekl, že to je normální. Já když zapnu plotýnku na maximum, tak rozhodně není celou d… nový
rokator 02.11.2012 07:59
rokator
No, skoro bych řekl, že to je normální. Já když zapnu plotýnku na maximum, tak rozhodně není celou d… nový
RITCHI 02.11.2012 20:26
RITCHI
Tak já předpokládám, že došlo ke změně vůči předchozímu stavu. nový
kejki 02.11.2012 22:52
kejki
Zcela určitě došlo. Někdy se voda vůbec nedostane do varu. Ale někdy zase jo, jenže to trvá podstatn… nový
Trilobit 06.11.2012 18:50
Trilobit
Co jsem nahlédl, tak kamna mají dvě stejná hnízda, tedy je možné zjistit chybu výměnou. Uvádějí krok… nový
kejki 08.11.2012 00:04
kejki
Ano toto je zcela normální tato varná deska to dělá z důvodu ochrany skleněné plochy a ochrany elekt… nový
elektrikář Jirka 09.01.2013 11:56
elektrikář Jirka
Varná hnízda sklodesek mají dva termostaty: 1 - terostat provozní, kterým je nastavována teplota vař… nový
mirektatra 07.11.2012 08:39
mirektatra
Začal bych tím, jestli není pokroucené dno hrnce (nebo na něm není nějaký nápek - musí být zkrátka č… poslední
Moas 09.01.2013 12:28
Moas

No, skoro bych řekl, že to je normální. Já když zapnu plotýnku na maximum, tak rozhodně není celou dobu nažhavená. Občas vypne a znovu se zapne po chvíli. Dělá to tak na všech teplotách. Předpokládám, že je to snaha udržet onu zvolenou teplotu...

No, skoro bych řekl, že to je normální. Já když zapnu plotýnku na maximum, tak rozhodně není celou dobu nažhavená. Občas vypne a znovu se zapne po chvíli. Dělá to tak na všech teplotách. Předpokládám, že je to snaha udržet onu zvolenou teplotu...

S tím bych i souhlasil. Dělá mi to samé, teplota každé plotýnky je nejspíš kontrolována termostatem, který udržuje teplotu každého stupně v předem nastavených hodnotách, takže plotýnka během vaření může chvílemi vypínat a znovu zapínat.

Varná hnízda sklodesek mají dva termostaty:
1 - terostat provozní, kterým je nastavována teplota vaření. Ten mají plotny, které mají plynulou regulaci výkonu. Jiný druh má přepínač, jímž se volí elektrický výkon zpravidla v 6ti stupních, přepínáním topných těles v plotně/hnízdu.
2 - termostat omezovací, který je nastaven na maximální provozní teplotu varného hnízda. Po dosažení této teploty vypne přívod bez ohledu na nastavení regulace teploty vaření. nejedná se o tepelnou pojistku, protože ta musí být vratná mechanicky, ne automaticky - jedná se tedy o omezovací termostat.
3 - některá varná hnízda mívají i tepelnou pojistku, která je buď vratná, nebo jednorázová. Tepelná pojistka při selhání předchozích prvků trvale odpojí spotřebič od zdroje a činnost se obnoví až po mechanickém zapnutí (u vratné pojistky), nebo po výměně za novou (u jednorázové pojistky).

Výrobci upozorňují u sklodesek na normální provozní stav, kdy je ohříváno velké množství potravin (vody) a výkon varného hnízda není tedy dostatečný: Přes to, že varné hnízdo je ohřáté na maximální provozní teplotu (bod 2), není schopno teplo předat do dna ohřívané nádoby - odvod tepla není dostatečný, nádoba přesahuje výrazně obrys plotny. V tom případě omezovací termostat krátkodobě vypne varné hnízdo, aby se nepoškodilo a přítomné teplo dál ohřívá nádobu maximálním výkonem (teplota hnízda klesne nepodstatně, pouze "nesvítí" spirála). V tomto případě je třeba respektovat pokyn výrobce o tepelném výkonu, nádobách a jejich rozměrech (tuším, že nemá přesahovat okraj varného hnízda o víc, než 2cm).
Pro zajímavost: Totéž se děje u některých elektrických litinových plotýnek, ale pro setrvačnost litiny a nemožnost pozorování přímo topné spirály, spotřebitel nic nezjistí a jen nadává, že "je dneska nějak slabý proud". :-)

Začal bych tím, jestli není pokroucené dno hrnce (nebo na něm není nějaký nápek - musí být zkrátka čisté a rovné) a jestli se to takto chová i se zaručeně kvalitním kusem nádobí, který není menší, než varná zóna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru