Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporák Zanussi

Varná hnízda sklodesek mají dva termostaty:
1 - terostat provozní, kterým je nastavována teplota vaření. Ten mají plotny, které mají plynulou regulaci výkonu. Jiný druh má přepínač, jímž se volí elektrický výkon zpravidla v 6ti stupních, přepínáním topných těles v plotně/hnízdu.
2 - termostat omezovací, který je nastaven na maximální provozní teplotu varného hnízda. Po dosažení této teploty vypne přívod bez ohledu na nastavení regulace teploty vaření. nejedná se o tepelnou pojistku, protože ta musí být vratná mechanicky, ne automaticky - jedná se tedy o omezovací termostat.
3 - některá varná hnízda mívají i tepelnou pojistku, která je buď vratná, nebo jednorázová. Tepelná pojistka při selhání předchozích prvků trvale odpojí spotřebič od zdroje a činnost se obnoví až po mechanickém zapnutí (u vratné pojistky), nebo po výměně za novou (u jednorázové pojistky).

Výrobci upozorňují u sklodesek na normální provozní stav, kdy je ohříváno velké množství potravin (vody) a výkon varného hnízda není tedy dostatečný: Přes to, že varné hnízdo je ohřáté na maximální provozní teplotu (bod 2), není schopno teplo předat do dna ohřívané nádoby - odvod tepla není dostatečný, nádoba přesahuje výrazně obrys plotny. V tom případě omezovací termostat krátkodobě vypne varné hnízdo, aby se nepoškodilo a přítomné teplo dál ohřívá nádobu maximálním výkonem (teplota hnízda klesne nepodstatně, pouze "nesvítí" spirála). V tomto případě je třeba respektovat pokyn výrobce o tepelném výkonu, nádobách a jejich rozměrech (tuším, že nemá přesahovat okraj varného hnízda o víc, než 2cm).
Pro zajímavost: Totéž se děje u některých elektrických litinových plotýnek, ale pro setrvačnost litiny a nemožnost pozorování přímo topné spirály, spotřebitel nic nezjistí a jen nadává, že "je dneska nějak slabý proud". :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny