Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Radiátor

Dobrý den chtěl bych se zeptat,mám ještě starý trobkový radiátor .. měří asi 120-150 cm,a sehnal jsem mosazný 20 člankový .. mám velkou místnost asi 6x3 metry .. myslíte že ten nový mosazný vytopí .. víc jak ten starý klasicky trubkový? .. jestli to mmá smysl měnit .. díky za radu :-))

Předmět Autor Datum
Nemám potuchy, jak vypadá "trobkový radiátor". Fotka by nebyla? To je taková ta zduřelá roura obalen…
Filuta 26.09.2012 01:24
Filuta
Nechápu tu nemístnou ironii, tato tělesa se tehdy běžně vyráběla pro sklepy, garáže, chodby a tak po…
z vysočiny 29.09.2012 13:24
z vysočiny
Jako topné teleso je to totálni nesmysl. Schopnost odevzdat teplo do prostoru více jak mizerná, hmot…
Joseph 29.09.2012 20:00
Joseph
Vypadá takto .. ten trubkový radiátor ..
Tuuki 29.09.2012 10:12
Tuuki
Huuu ...neco tak hnusné jsem v živote nevidel. Neuveritelné. Od remeselníku " A je to ". Tohle nemúž…
Joseph 29.09.2012 11:29
Joseph
Asi jste viděl hodně málo.Zkuste si odstrojit novodobý radiátor od hliníkového krytu,uvnitř je podob…
Lubomír 29.09.2012 12:37
Lubomír
Ja myslím že Josephovi jde spíš o kvalitu zpracování neb sváry vypadají opravdu příšerně. ALE.. pouz…
sHpy00n 29.09.2012 12:54
sHpy00n
Myslím, že tazatel má na mysli radu o výměně radiátoru starý za starý, ale možná lepší, tedy: 1 - ne… poslední
mirektatra 30.09.2012 04:41
mirektatra

Nechápu tu nemístnou ironii, tato tělesa se tehdy běžně vyráběla pro sklepy, garáže, chodby a tak podobně, zvládl to zručnější řemeslník, dokázal i podle zkušeností odhadnout velikost. U sváru je nejpodstatnější, aby netekl, a ne nějaká nerovnost, těleso mělo dlouhou životnost a bezchybně fungovalo i v samotížných rozvodech bez čerpadla, což u moderních těles se slabým přívodem vody není vždy zaručeno.
Ale k věci : nejlépe před nákupem je nejjednoduší konzultovat s odborníkem, jinak při nákupu tělesa k tomu bývá dodávan návod s uvedeným výkonem, ten je třeba volit podle plochy nebo kubatury místnosti.

Jako topné teleso je to totálni nesmysl. Schopnost odevzdat teplo do prostoru více jak mizerná, hmotnost obrovská, estetika hrúza.

Vytopit s tím cokoli vyžaduje dodávat topnú vodu o vysoké teplote co zvyšuje stráty.

Ospravedlnení k užití nečeho podobného, jedine, když se jako zdroj užíva odpadní teplo nejakého technologického procesu v prúmyslu.

Huuu ...neco tak hnusné jsem v živote nevidel. Neuveritelné. Od remeselníku " A je to ".
Tohle nemúže být produkt žádne normálni firmy.
Kdo to vyrábel ? Pridružená výroba JZD u dolního hnojište prasečího ?

Myslím že ani to ne.

Nejspíš výroba samodoma, z trubek nenápadne, plížive, privatizovaných komunistíckému hospodárství, v duchu hesla: Kdo nekrade, okráda rodinu ..

Asi jste viděl hodně málo.Zkuste si odstrojit novodobý radiátor od hliníkového krytu,uvnitř je podobná konstrukce.Jinak si ten obrázek pootočte o devadesát stupňů a uvidíte sušící žebřík,sice jak odhaduji z dvoucoulek.Podobný radiátor mám doma ve sklepě spoustu let,je z coulových trubek,vyráběl jsem sám.Dejte nám sem k nahlédnutí fotečky radiátorů z vaší dílny.:-)

Ja myslím že Josephovi jde spíš o kvalitu zpracování neb sváry vypadají opravdu příšerně. ALE.. pouze vzhledem k tomu že dnes máme trochu jiné oko než v době vzniku tohoto trubkáče. Troufnu si ho datovat do 70. - 80.let minulého století a kvalita zpracování je poplatná tehdejší době. Tehdy to takhle bylo prostě normální.

Myslím, že tazatel má na mysli radu o výměně radiátoru starý za starý, ale možná lepší, tedy:
1 - nemá ani k jednomu žádnou dokundamentaci výrobce
2 - nezbývá, než porovnat jejich teplosměnnou plochu. A protože to zvládne školák, pověřil bych zodpovědné dítko, aby tu pracnou věc vyřešilo za vhodný úplateček za mne. Musí se prostě sečíst veškeré povrchy topného tělesa a potom oba součty porovnat. Ten, který je větší, má větší teplosměnnou plochu a tedy i výkon. Z tabulek dnešních výrobců vizuálně podobných topných těles se potom dá porovnáním teplosměnných ploch dosti přesně odvodit i výkon radiátoru při různých teplotách topné vody. Bez počítání :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru