Předmět Autor Datum
tepelné pojistky bývají v motorech u/ve vinutí statoru
touchwood 02.09.2012 22:24
touchwood
Kde konkrétne - pod skrinkou so svorkami?
Vladimir22 03.09.2012 13:04
Vladimir22
-Pokud je to pojistka, která je vyvedena do svorkovnice motoru a spíná/vypíná při ohřátí motoru cívk…
mirektatra 03.09.2012 14:22
mirektatra
Co je to za čerpadlo? Například u některých kalovek vypíná vestavěná ochrana při čerpání velkého mno…
Zerozero 05.09.2012 00:44
Zerozero
Je to turbínové jednofázové čerpadlo 0,75 kW.
Vladimir22 06.09.2012 23:51
Vladimir22
Pokud jste změřil proud elektromotoru (to je nejzákladnější měření při odhalování takovéhle poruchy)…
mirektatra 07.09.2012 07:08
mirektatra
Neslúži kondenzátor len na rozbehnutie motora? poslední
Vladimir22 07.09.2012 22:07
Vladimir22

-Pokud je to pojistka, která je vyvedena do svorkovnice motoru a spíná/vypíná při ohřátí motoru cívku stykače, je to miniaturní bimetalový spínač, který je přivázán k vinutí uvnitř elektromotoru. Při provozním oteplení elektrických točivých strojů by neměla jejich teplota přesáhnout cca 70°C a tomu by měla přibližně odpovídat i vypínací hodnota pojistky.
-Pokud je to pojistka, která poskytuje informaci nějakému elektronickému zařízení -např. frekvenčnímu měniči-, bývá to zpravidla termistor, který mění svůj elektrický odpor obvykle mezi hodnotami cca 200-2000Ohmů. Umístěný je rovněž uvnitř cívek vinutí motoru.

- kontrola:
1)Změřte teploměrem spolehlivě teplotu motoru v okamžiku rozepnutí pojistky a následně ještě do doby, pokud teplota stoupá.
2)Přečtěte ze štítku maximální povolený provozní proud elektromotoru při odpovídajícím napětí a porovnejte se skutečným stavem, naměřeným spolehlivým klešťovým ampérmetrem. Proud nesmí být při provozu překročen (pouze krátkodobě při rozběhu).

- Poznámka: Tato pojistka chrání motor pouze proti poškození izolace přehřátím - tedy zvyšuje i jeho životnost. Jeho "proražení" nedokáže rozeznat a přetížení pouze dlouhodobé a to zprostředkovaně. Proražení izolace, nebo její zhoršení, signalizuje např. proudový chránič, proti přetížení pak chrání správně nastavený spouštěč, neboli "motorová ochrana", který dokáže "odhalit" i závitový zkrat, nebo poruchu spínání silového stykače/spínače.
Vadnou pojistku lze plnohodnotně nahradit pouze při rozebrání elektromotoru.

Co je to za čerpadlo? Například u některých kalovek vypíná vestavěná ochrana při čerpání velkého množství vody do malé výšky. (vzlášť při použití hadice velkého průměru). Paradoxně čím výše čerpadlo tlačí, tím je motor méně zatížený. Proto je někdy nutno průtok trochu omezit aby čerpadlo pracovalo do tlaku, zatížení motoru se sníží.

Pokud jste změřil proud elektromotoru (to je nejzákladnější měření při odhalování takovéhle poruchy) a ten je vyšší, než štítkový údaj, nebo na jeho horní hraně, vyměnil bych pomocný kondenzátor. Časem může ztratit kapacitu a zhorší tak proudové poměry v motoru, který se potom může zahřívat, jako přetížený. Mimochodem, to, že se jedná o jednofázový motor, je pro elektrikáře a odhalení poruchy dost zásadní informace(!), kterou jste uvedl až tady...:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru