Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelná poistka elektromotora vypína

-Pokud je to pojistka, která je vyvedena do svorkovnice motoru a spíná/vypíná při ohřátí motoru cívku stykače, je to miniaturní bimetalový spínač, který je přivázán k vinutí uvnitř elektromotoru. Při provozním oteplení elektrických točivých strojů by neměla jejich teplota přesáhnout cca 70°C a tomu by měla přibližně odpovídat i vypínací hodnota pojistky.
-Pokud je to pojistka, která poskytuje informaci nějakému elektronickému zařízení -např. frekvenčnímu měniči-, bývá to zpravidla termistor, který mění svůj elektrický odpor obvykle mezi hodnotami cca 200-2000Ohmů. Umístěný je rovněž uvnitř cívek vinutí motoru.

- kontrola:
1)Změřte teploměrem spolehlivě teplotu motoru v okamžiku rozepnutí pojistky a následně ještě do doby, pokud teplota stoupá.
2)Přečtěte ze štítku maximální povolený provozní proud elektromotoru při odpovídajícím napětí a porovnejte se skutečným stavem, naměřeným spolehlivým klešťovým ampérmetrem. Proud nesmí být při provozu překročen (pouze krátkodobě při rozběhu).

- Poznámka: Tato pojistka chrání motor pouze proti poškození izolace přehřátím - tedy zvyšuje i jeho životnost. Jeho "proražení" nedokáže rozeznat a přetížení pouze dlouhodobé a to zprostředkovaně. Proražení izolace, nebo její zhoršení, signalizuje např. proudový chránič, proti přetížení pak chrání správně nastavený spouštěč, neboli "motorová ochrana", který dokáže "odhalit" i závitový zkrat, nebo poruchu spínání silového stykače/spínače.
Vadnou pojistku lze plnohodnotně nahradit pouze při rozebrání elektromotoru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny