Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nevýhody krbových kamen s teplovodním výměníkem

Dobrý den.
Před lety jsem pořídil krbovou vložku, doufaje že ji budu využívat, když budu doma, jako hlavní zdroj topení (hlavní zdoj je plynový kotel). I když jsme spáchali rozvody teplého vzduchu do místností v patře, přesto nejsem s funkcí zcela spokojen. Obývák a ložnici krb vytopí krásně, ovšem ostatní místnosti (koupelna, kuchyň, chodby) se nedaří vytopit, což je problém zásadní (mně osobně nevadí se sprchovat v 16ti stupních, ale koupat v tom malé dítě by asi nebylo úplně nejlepší, nehledě na to, že se při téhle teplotě již začínají tvořit plísně). Abych se dostal k jádru věci. Rozhodl jsem se po letech krb zbořit a nahradit ho alternativou, která by vytápěla celý dům, tedy kamny s teplovodním výměníkem. Sháním tedy již nějaký čas všemožné info. Všude se píše, jak je to skvělé řešení, nicméně tuším, že to může mít i svá úskalí, které bych se od Vás rád případně dozvěděl. Zajímaly by mě i informace o čištění výměníku (jak často atd.) apod. Prostě veškeré možné informace, abych si za rok neřekl "že já kretén jsem si neponechal ten krb. Vytápěný prostor je cca 270m3 a jelikož jsem četl, že není dobré mít naddimenzovaná kamna (což jsem zprvu měl v plánu) tak bych to viděl na nějakých cca 12kW. Budu rád za každý podnět, případně za nasměrování někam, kde se něco podobného řeší. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak to tu oživím. Myslíte tedy, že záložní zdroj nějaké UPS (ńapř. http://www.alza.cz/apc-back-ups-b…
halapremek 10.10.2012 17:29
halapremek
Dobrý den, zatím mám také pouze starou UPS od PC zapojenou k čerpadlu. Vydrží nepřetržitě točit čerp…
Egon 11.10.2012 07:51
Egon
Vůbec nechápu, proč se tu zabýváte takovými nesmysly jako UPSky? K čemu ti je, že ti něco oddálí prů…
rokator 11.10.2012 08:02
rokator
Nevím, kde bydlíte, ale co budete dělat, když v zimě padne nějaký strom, přetrhá vedení a vaše bydli…
bahno 11.10.2012 08:48
bahno
Hm, a kolik stojí taková centrála? Plus projetý benzín... Těch pár metrů měděné trubky nestálo skor…
rokator 11.10.2012 09:51
rokator
rokator - omluv mou netechničnost.. Když jsou krbová kamna v přízemí (výměník nad úrovní rozvodů top…
halapremek 11.10.2012 10:01
halapremek
Výměník by měl být nejvyšší bod a je jedno, jestli ho máš na půdě (jako třeba já) nebo v garáži pod…
rokator 11.10.2012 10:38
rokator
Odpověď topenáře - šlo by to jen kdyby byly kamna utopené pod úrovní rozvodů.. Tak třeba jen nechce,…
halapremek 11.10.2012 10:50
halapremek
No nevím, já si myslím, že to musí jít vždy. Nehledě na mě, to zmiňoval i Uroboros kousek výše... U…
rokator 11.10.2012 11:23
rokator
Pánové, proč zde radíte samotížný rozvod, když neznáte jeho základy, aby byl vůbec funkční? Výstup t…
Zdeněk Šafr 02.11.2013 19:45
Zdeněk Šafr
Mně toto téma zajímá. V bytě mám rozvod, který měl etážový kotel - sporák, nyní pryč. A současně kot… poslední
Komentátor 02.04.2022 14:20
Komentátor
Zdravím, potřeboval bych poradit... nemohl by mi někdo říct jaký je přesně rozdíl mezi: https://www.… nový
dylido1 09.02.2017 17:28
dylido1
6 tis. a prosklení přes dvě strany? Jde hlavně o estetiku. nový
kejki 09.02.2017 23:21
kejki
Asi by jste měl dodat více informací . Na co tu vložku máte zda na vytápění nebo občasné zatopení .… nový
jendad 10.02.2017 10:23
jendad

Tak to tu oživím. Myslíte tedy, že záložní zdroj nějaké UPS (ńapř. http://www.alza.cz/apc-back-ups-bx650ci-d324329.ht m ) je nedostatečný a jít tedy do zdroje s autobaterií ptacek.e.sweb.cz ? Kamna již v sobotu přijde topenář napojit, už řeším jen náhradní zdroj. Kamna jsou vybavena vychlazovací smyčkou, kterou bych použil jako poslední řešení (radši v případě výpadku proudu - který se tu zas až tak často nestává - aby čerpadlo jelo na náhradní zdroj, než aby šla voda do háje).

Dobrý den, zatím mám také pouze starou UPS od PC zapojenou k čerpadlu. Vydrží nepřetržitě točit čerpadlem půl hodiny. Zatím jsem problém neměl, protože u nás výpadky proudu také nejsou. Ale pokud bych měl přebytek financí, koupil bych tu UPS na autobaterii. Při delším výpadku nemohu nyní topit...( dělají u nás výměnu el. vedení a přes týden vypínají na celý den proud - taky to mohli dělat v létě...) Chladící smyčku nemám.

Vůbec nechápu, proč se tu zabýváte takovými nesmysly jako UPSky? K čemu ti je, že ti něco oddálí průser o půl hodiny? Běžně topím tak, že ráno před odchodem do práce naložím krbovku a doma minimálně 9 hodin nikdo není, večer naložím kamna a jdeme spát.

Jediný rozumný způsob je využít samotížný oběh - funguje to vždycky na 100%, je to jednoduché a vždy proveditelné.

Nevím, kde bydlíte, ale co budete dělat, když v zimě padne nějaký strom, přetrhá vedení a vaše bydliště bude třeba dva tři dny bez proudu? Jaká záloha ti pokryje takový výpadek?

rokator - omluv mou netechničnost.. Když jsou krbová kamna v přízemí (výměník nad úrovní rozvodů topení v přízemí), tak není větší problém zřídit samotíž? To dnes s topenářem tedy zkusím projednat. Pokud by to nebyl extra problémový zásah a odpadly by tím čerpadlo s náhradním zdrojem, tak by to bylo opravdu mnohem lepší řešení. Dřív (před rekonstrukcí topení - železné trubky o průměru raketometu) byla na půdě kvůli samotíži obrovská nádoba. No každopádně dík za tip, pojedu to s topenářem probrat.. A pokud je to opravdu vcelku snesitelný zásah, tak nechápu, proč to sám nenavrhnul, jako možnou variantu.

Odpověď topenáře - šlo by to jen kdyby byly kamna utopené pod úrovní rozvodů.. Tak třeba jen nechce, aby to šlo. (výměník jsem myslel teplovodní výměník v kamnech)
edit: Prý když se řeší samotíž, tak už se to musí řešit v rozvodech - trubky musí být ve spádu a ne ve vodorovině

Pánové, proč zde radíte samotížný rozvod, když neznáte jeho základy, aby byl vůbec funkční? Výstup teplé vody z krbového teplovodního výměníku, musí být minimálně o 0,5 m (raději více) níže, nežli jsou topná tělesa. Ve většině případů je krbová vložka však výše. Na samotížný systém navíc bude potřeba použít větší světlost (vnitřní průměr) potrubí, nežli tomu je u potrubního rozvodu s nuceným oběhem (oběhové čerpadlo). U potrubí z mědi se v tom případě jedná o celkem velký cenový rozdíl. Ze železa to dnes nikdo nebude dělat. Mnozí již neumí autogenem ani svařovat, málo kdo autogen a ohýbačku potrubí má a cena náplně technických plynů dnes stojí 7 tisíc. Takže, spíše potrubí PexAlPex či podobný materiál. Leč není zde zase taková nabídka světlostí. Výpočet světlosti potrubí je dáno výpočtem hydroodporů, tedy délky potrubí, počtu a velikostí radiátorů, nainstalovaných tvarovek, (kolínka, ohyby, ventily,atp.) Samozřejmě jak zde někdo psal, je potřeba i vyspádovat potrubí, dělat náběhy v odbočkách, atp. Takže ten, kdo má krb a radiátory v jednom poschodí a tedy téměř v stejné výši, ať raději na toto řešení zapomene. Ten kdo má nad krbem půdu, může tam dát bojler na teplou vodu a pokud dojde k výpadku elektřiny, tak to bude samotížně topit na bojler. Leč, pokud má vodu ze studny a vypnou elektřinu, nepůjde mu ani domácí vodárna.Samozřejmě by šlo místo bojleru nainstalovat radiátor, který by to stačil dochladit. V podstatě by nahradil chladicí smyčku. Technických řešení by se jistě našlo více. Leč, to je již o něčem jiném. Tedy, pokud samotížný systém, musí jej topenář nejenom umět udělat, ale musí se být i správně navržen a dobře spočítán. Pokud tomu tak není, některé tělesa vám třebas nebudou topit.

Mně toto téma zajímá. V bytě mám rozvod, který měl etážový kotel - sporák, nyní pryč. A současně kotel ve sklepě. Na samotíž. Výška toplného tělesa ve sporáku byla stejná jako výška nižších radiátorů, které jsou v celém bytě. Jen v jednom pokoji je vyšší radioátor. Takže nesouhlasím s tím, že topná vložka musí být níže než je radiátor. Ano, při tomto způsobu byla dost horká voda nahoře u radiátorů, níže to bylo studenější, ten spád byl větší než při topení ze sklepa. Ale nepište prosím, čemu nerozumíte. Jako že musí být radiátory o půl metru výše ap. Nemusí být, dokonce snad to i funguje, že radiátor může být níže než je vložka v kotli. Musí se dodržet jiné věci, od teplé vody to musí jít vzhůru, pak rozvod klesá, tím to chytne oběh. Teorii tolik neznám, ale doma to prostě funguje. A že může být radiátor i níže než kotel a hřeje, tak toto ověřené nemám. A na rozdíl toho pána, co na něj reaguji, tak na to upozorňuji. Ono je tak snadné něco plácnout a přitom to je nepodložené tvrzení, výmysl či rovnou lež. Doma uvažuji obnovení etážového topení, bez čerpadla mi to přijde lepší, nebude závislost na elektřině a co se stane, když přestane jít proud.

Zdravím, potřeboval bych poradit... nemohl by mi někdo říct jaký je přesně rozdíl mezi: https://www.levnekrby.cz/katalog/krbove-vlozky-tep lovzdusne-2/krbove-vlozky-abx-3508/krbova-vlozka-c ardif-3513/ a https://www.levnekrby.cz/katalog/krbove-vlozky-tep lovzdusne-2/krbove-vlozky-abx-3508/krbova-vlozka-y ork-k-3509 ??
Jen aby nebyl rozdíl v ceně a to je vše. Jak je určitě vidět, tak jsem naprostý amatér v tomto oboru a tak vás žádám a vysvětlení, případné nabídnutí lepšího krbu. Předem děkuji :))

Asi by jste měl dodat více informací . Na co tu vložku máte zda na vytápění nebo občasné zatopení . Kolik metru čtverečních chcete vytápět.
Jinak si zapamatujte , čím více proskleno tím se více zanáší . Nad sklem musí být přívod vzduchu (oplach skla) a čím více skla tím ho do topeniště musíte přivádět více (rychlejší ohen) . Když chcete pomalejší ohen (nechcete často přikládat) - menší výkon , tak vám to více dehtuje (špiní sklo)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru