Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce v bytě

Zdravím,

potřebovala bych poradit v plánované rekonstrukci bytu. Jedná se o panelák zřejmě z roku 1960-1970. Problémem je, že byt není můj. Vlastníkem celého paneláku je soukromá firma. Během posledních 5ti let zde došlo k výměně oken, zateplení, rekonstrukci výtahu. Čili předpokládám, že majitel tímto vyslal jasný signál, že žádnou privatizaci nemáme v budoucnu očekávat. Proto jsem se nyní dostala do "pasti". Byt potřebuje rekonstrukci, ale nechce se mi investovat do něčeho, co nikdy nebude moje.

Nejlepším řešením by bylo, kdybych vyměnila tento byt za obecní, kde bych měla jistotu, že v budoucnu dojde k privatizaci. Toto řešení ale mohu s jistotou vyloučit, neboť kdo by ho se mnou vyměnil? Kdyby zájemce přehlédl majitele bytu a nutnou rekonstrukci, tak ho odradí výše nájmu, která je o pár tisíc vyšší než za jiný byt stejné kategorie a velikosti.

Majitel přispívá na rekonstrukci přibližně 10% z celkové ceny (co vím od sousedů), maximálně však 6.000 korun. Tato směšná částka mě k rekonstrukci vážně moc neláká.

Proto Vás prosím o radu, co byste dělali, kdybyste byli v mé situaci?

Děkuji za případné rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ty se domnívaš, že majitel má dúm jako dlouhodobou investici ? Vyčká čas, nájemné nebude regulované,…
Joseph 25.08.2012 17:19
Joseph
Jasně, můžu ale čekat 20 let, než majitel bude uvažovat o tom, že by mohl odprodávat. Nájem může do…
Alena1555 25.08.2012 19:38
Alena1555
To ano, po 15-20-25 rokoch byt bude Váš. Hypotéka bude splatená. A byt po 15-20-25 rokoch bude potre… poslední
Joseph 25.08.2012 21:51
Joseph

Ty se domnívaš, že majitel má dúm jako dlouhodobou investici ? Vyčká čas, nájemné nebude regulované, pripadne regulace bude nastavená tak, že dlhohodobe bude prinášet, pro majetele nehnutelnosti, stabilní zisk ?

Je pravdepodné, že úvaha je správna. Dnes v očekávaní chaosu, možná rozpadu eurozony, nehnutelnost múže být velice zajímavá jako stabilne uložený kapitál.

Investice do akcií a dluhopisú se ukázali, býti podobné, kurzovním stávkam na sportovní výsledky a rady "finančních analytikú" stejne cenné, jako rady na tip výsledkú zápasú, od sportovních redaktorú ....

Vše je o peňezích. Ty bydlíš, platiš nejaké nájemné.
Ten co koupil byt na hypotéku, a "byt je jako jeho", není jeho, do splacení, je de facto, taky majetkem banky, zároveň platí nejakou splátku hypotéky + úrok bance a bude platit mnoho let.
Dá se zjednodušene ríci, nájemné = splátka hypotéky + úrok bance + rúzne poistné + poplatky bance.
Je mnoho lidí co brali hypotéku pred 3-4-5 léty a dnes je ten byt, bez značné finančné ztráty, neprodejný.
Nikdo není ochoten zaplatit to, co pred 3-4-5 léty. Ceny bytú klesli a ješte klesnou, co jak tomu banky a developeri chtejí zabránit.

Je taky nutné brát v úvahu vekovou strukturu obyvatel, značný počet lidí osamocene žijícich v bytech, ve vysokém veku.
V relatívne blízke budoucnosti bude veliký počet techto bytú predmetem dedičských konáni a následne se ocitnou v prodeji.
Samozrejme, v jednotlivých mestech to bude rúzne.

Ty si na pochybách co delat. Dej to do čísel.
Predpokládaný čas užívaní bytu, tvoje současné nájemné + mesíčna částka podílu z predpokládané investice na rekonstrukci, prípadne možný pohyb v čase, zvýšení nájemného od majitele.
Vyjde ti nejaké číslo.

Jenom Ty víš jaké a zda si ochotna ho akceptovat jako cenu za zvýšený komfort bydlení.

Jasně, můžu ale čekat 20 let, než majitel bude uvažovat o tom, že by mohl odprodávat. Nájem může do té doby vzrůst na dvojnásobek. U hypotéky mám zase jistotu, že platím nemovitost, která jednoho dne bude moje, měsíční splátky měsíčně nevzrostou.

To ano, po 15-20-25 rokoch byt bude Váš. Hypotéka bude splatená. A byt po 15-20-25 rokoch bude potrebovať rekonštrukciu ....

Aká bude hodnota toho bytu, je dnes nepredvídateľné.

To čo sa udialo s nehnuteľnosťami v Amerike, pokles cien o 30-50%, nie je u nás veľmi známe. Betonová lobby sa usilovne stará aby sa nešírila panika a zlé očakávania. Má to vplyv na náladu potencionálnych kupcov, ochotu investovať do bývania.

Nie je to iba záležitosť US. Toto sa deje už pár rokov v Írsku a dnes v Španielsku. V Írsku pokles cien na 40-50% ceny .... v niektorých mestách, sa vedenia miest rozhodli prevziať rozostavané, nedokončené bytové projekty a zbúrať ich.

V Španielsku, je situácia v stavebnom biznise ešte horšia, doslova katastrofa, desiatky tisíc dokončených apartmánov, postavených v očakávaní turistického biznisu, bez šance na využitie, nevedno koľko rozostavaných, skoro všetky už prepadli bankám, tie aby nespustili domino a "nedeformovali ceny", sa zatiaľ ani nepokúšajú realizovať predaje, vlastne falšujú bilancie, vraj vedú tieto nehnuteľnosti ako aktíva, vraj s požehnaním, na pokyn ? najvyšších kruhov. Vraj musia to takto falšovať, je to v najvyššom Európskom politickom záujme, pravda v plnej nahote by odštartovala okamžitý pád bánk a pravdepodobne aj veľmi rýchly koniec Eura ....

Tak a teraz rozmýšľaj co bude o 20 let ....

Já vím, hnusná politika ....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru