Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vápenná malta na vnější omítku u staršího RD

Zdravím,
pokoušel jste se tady někdo o vápennou omítku na vnější zdi? pokud ano, s jakým výsledkem a jakou trvanlivostí? resp. pokud jste dělali nastavovanou maltu, jaký poměr cement/vápno jste dali? našel jsem pouze informaci, že nastavovaná omítka obsahuje malé množství cementu, což není moc přesný údaj o množství..
na radu firmy, která nám podřezávala dům, jsme část kamenů v okolí řezu prohodili cementovkou, což jak teď zjišťuju, asi nebylo úplně nejvhodnější vzhledem k neprodyšnosti cementu. Tzn. zbytek dolní stavby, který není takto "ošetřen" a je holý, bych rád pouze vápennou, případně tou nastavovanou. Zedníka nemám, takže to bude metoda pokus/omyl, pokud jde o poměr vápno/použitý písek.
Klasickou jádrovku děláme 2 díly čerťáku pro stavbu, 1 díl cementu a 3-4 díly písku.
Čerťák je nebo není vápenný hydrát?
Pak mě ještě zajímá, z jakého důvodu se nechává vápno co nejdéle namočené.
A proč se doporučuje použití hlinitého písku - je to kvůli tomu, že udržuje vlhkost?
Díky
Mimochodem nedávno jsem někde četl tvrzení ohledně prodyšnosti cementu, že prodyšný, resp propustný pro páry je - takže takto dopadla "prodyšnost" u našeho domu, který byl cementovkou ošetřen -
http://bukowski634.rajce.idnes.cz/Dum/#IMG_6165.jp g
http://bukowski634.rajce.idnes.cz/Dum/#IMG_6167.jp g

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za odpovědi - písek mám z obrub - bohužel nevím přesně jakej - ten co ho vozí, mu říká malťák -… poslední
nemec 24.08.2012 17:58
nemec

Díky za odpovědi - písek mám z obrub - bohužel nevím přesně jakej - ten co ho vozí, mu říká malťák - vhodný prý jak na mazaninu, tak na omítky. Na betonování máme jizerák s velkým podílem kameniva.
praskání schnoucí omítky teda nezpůsobuje jen silná vrstva nahozená najednou, ale i použitý písek?
vím, že to není téma na jedno vlákno, proto mě jen zajímalo, jestli má někdo zkušenosti s čistě vápennou. ale asi to nebudu riskovat a udělám vápenno cementovou - počítám, že když cementu nepoužiju moc, tak kamenné zdivo bude i nadále větrat?

je pro trvanlivost omítky nějak zásadní koupené vyhašené vápno (čerťák) znovu namočit někde v sudu/díře? spodní část stavby chci aspoň prohodit na zimu, ale zdivo bylo cca do metru nasáklé vodou, tak fasádu plánujeme tak za rok za dva. fasádu chceme svépomocí právě vápeno-cementovou, tak jako je na hospodářských budovách a části domu.

na novabrik a podobné jsem koukal, ale nemáme pro takové řešení moc místa ze strany od silnice a hlavně bych takto chtěl jen sokl cca ten metr nad zemí, který už takto přečnívá o několik cm, takže by se ten schod ještě zvětšil. takže to vidím na to nahození + na schod okapničky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru