Předmět Autor Datum
Na co stroj, jaký kolo? U Lián který znám stačilo vyndat obrovskou závlačku, sundat obruč a pak pláš…
manas 30.06.2012 20:36
manas
Normálně kolo z Liazky .. potřebuji sundat zlvášť gumu a disk .. jen nevím jak na to. o žádné zavlač…
Tuuki 30.06.2012 20:43
Tuuki
Zdravím, tak to bacha, jak to má zavírání obručí, sám už si nepamatuji ten systém, ale obruč tam je,…
tr 30.06.2012 21:39
tr
Při sundavání ne, ale při nafukování to hrozí, už jsem to viděl.
manas 30.06.2012 21:44
manas
I při sundávání, taky se stává, že obruč vyskočí při poklesu tlaku, tak bacha. Žádná sranda. Mimocho…
tr 30.06.2012 21:51
tr
Mě bylo učeno vypustit, projít se na té gumě aby se odlepila a pak demontáž. Pak jsme to nafukovali…
manas 30.06.2012 21:59
manas
Dobrý den,pokud se opravdu jedná o systém s obručí jištěnou perem,tak postup je následovný.Vypustit…
Lubomír 30.06.2012 22:13
Lubomír
Jasně, žádná černá kronika "nato bacha, pozor! bacha!" při demontáži nehrozí. Kolo, které bylo v pro… poslední
mirektatra 01.07.2012 07:00
mirektatra

Zdravím, tak to bacha, jak to má zavírání obručí, sám už si nepamatuji ten systém, ale obruč tam je, tak demontáž provádět zásadně v kleci či na speciálním stroji. Ono i po upuštění vzduchu to může člověku najednou vystřelit a urazit třeba hlavu, takže pozor.:x:

I při sundávání, taky se stává, že obruč vyskočí při poklesu tlaku, tak bacha. Žádná sranda.
Mimochodem mohou zabíjet i kolečka na přívěsném vozíku za auto. Mám namysli ty šroubované disky ze dvou částí. Jeden chlapík nafukoval na benzině a ono se to rozlítlo a zabilo ho to.:-(

Dobrý den,pokud se opravdu jedná o systém s obručí jištěnou perem,tak postup je následovný.Vypustit naprosto normálním způsobem.Potom montážní pákou odmáčknout obruč a vyjmout pero.Potom celé kolo otočit a položit na špalek,špalek musí být menší než vnitřní průměr pneumatiky,aby byla pneumatika ve vzduchu,pak dvouruční kladivo a pneumatiku srazit.Určitě někdo popíše postup podobný,tento znám z praktické stránky z JZD ,většina vleků měla takto řešena kola.Klec není potřeba,ta je nutná při montáži,nebo montážní kříž,nepodceňujte to,staly se i smrtelné úrazy.:-)

Jasně, žádná černá kronika "nato bacha, pozor! bacha!" při demontáži nehrozí. Kolo, které bylo v provozu, je jistě správně smontovaný, proto při úplném vypuštění vzduchu stačí klínem a větším kladivem odlepit postupně po obvodu patku pneumatiky od okraje ráfku, potom montpákou (nemusí být obrovská) odpružit zajišťovací dělený kruh a sejmout jej (tady zvýšená opatrnost - je to pružina). Následuje sejmutí mezikruží - patky z vrchní strany ráfku, čímž se uvolní jeden bok pneumatiky. Ráfek s pneumatikou otočíme uvolněnou stranou k zemi, podložíme tak,aby ráfek byl stabilně podepřen a pneumatika nad zemí a kladivem dokončíme sejmutí pneumatiky, u které jsme (v kroku 1) klínem odlepili patku od ráfku. Vím, že jsem v zásadě popsal znovu totéž, co kolega, ale jinými slovy to snad bude ještě více pochopitelné, byť to není žádná věda.Je to vcelku příjemný tělocvik. :-)

Pokud výsledkem operace nemá být pneumatika, ale kov, je možné po úplném vypuštění vzduchu, pneumatiku rozříznout rozbruškou, ale budete černý, jako kominík a jistě nebudete vonět :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru